ahli sarcasm

Friday, December 31, 2010

kami tak malang, tapi kami cume tak BERNASIB BAEK!

*entri ni agak panjang. selamat membace! :)


helo sume!
de mende nak story mori ni!
mai rapat2!!!
actually, banyak mende yang terjadi pade kitorang sekawan khamis yang lepas.
ok fine~~ da terlalu lambat aku nak update sal ni.
tapi agak funny gak la bagi aku n kengkawan aku.
n for sure, mesti agak funny bagi korang2 gak <kuat perasan!>
cite die cani....


pagi yang hening <eceh!>,
aku bangun seawal 6.50 pagi camtuh semate2 nak pergi kelas cine.
aku amik cine wehhh~~
ebat tak?
ebat tak? haha..
act, aku amik cine cz aku ta nak amik c++ programming.
tape laa.. laen kali kot aku amik. next sem~~
pagi tu, kitorang tunggu komuter usm nak g kelas. lambat gilos! 
jam da pukul 7.45 pagi padahal kelas start pukul 8 pagi.
agak cuak d situ cz 1st perjumpaan an.
tapi alhamdulillah, dapat sampai tepat pukul 8 pagi <tepat kah?? hhe>
masok2 kelas, aku tengok sume muke2 yang aku ta kenal. 
n the worst thing is, just aku n kawan aku; aman je yang laki.
adeehhh~~ 
apakah sume ini? 
adakah sume dak2 laki ta nak amik bahase?
tapi nak wat cane.. 
demi nak naekknan pointer aku sem ni, 
aku pon terpakse 'reda' dengan ape yang berlaku.
<ayat sangat tale blah! LKM400~~>
de lagi yang pelik, aku n kosmate aku je yang 1st year. 
yang laen 2nd n 3rd year.
atoyai~~ tape2. demi study! <ayat puyus!>
lecturer yang aja kitorang tu da bagi warning awal2.
"Jangan masuk lambat aaa.. pukul 8 mesti ade dalam kelas."
8 pagi sharp mesti da mencapap kat clus.
mampus! da la aku nye ostel n kelas tu cam kutub utare n kutub selatan.
die siap bagi suggestion ag cane nak sampai kelas awal.
sama ade jogging <bpeluh laa> or...
mai awal2 pagi, wat tai chi ngan die.
die tade la garang sangat. baek:)


nyaman~~

jadi aku terpikirkan sesuatu!
"Ha! inilah cara yang terbaek nak 'kipas' lecturer chinese ni!"
hehe.. tade laa. aku tade la seja'at itu. cewahh!
bes gak kalo dapat join tai chi ngan die.
tapi mampukah aku nak bangun awal2 pagi?? oh tidakkk~~~
tade jawapan yang pasti untuk itu. @_@


so da abeh clus lebih kurang pukul 9.30 pagi camtu, 
kitorang pon gerak balik.
engat nak g breakfast, 
tapi dsebabkan usm de pc fair, kitorang pon g la..
punye la semangat an. 
padahal, pc fair tu baru je buka sejam lebih camtuh. ahxx
usha2 jela yang aku mampu. tapi usha2 pon, amik gak satu mp3!
dah murah sangat! hee..
pastu, kitorang pergi lunch. nak ganti breakfast tadi an.
pas da abeh lunch, kitorang balik la bilik masing2.
tapi diorang2 jela balik, aku takk... 
aku jumpe kawan CS aku dulu.
saje nak jalan2 kat pc fair tuh. 
da lame ta jumpe walopon satu u! ahah
aku de minta movie kat die. 
die dengan penoh rase kasih sayang, copy la movie2 tu dalam pendrive.
suke!


muke aku comey cani r! huu

pastu, aku pon amik la bas komuter nak balik restu..
da sampai bilik n da mandi-mandan, aku pon buka la lappy..
nye la semangat nak tengok movie tu an:P
baru je bberape minit, de sumone ketuk pintu bilik aku.
yang first tu, aku wat ta tau jek. ahxx
second, dsebabkan aku maseh lagi ade sifat kasihan, aku pon buka laa..hee
kawan aku yang name nye aman tadi ni tanye, 

aman: nak g bukit jambul tak??
mr_right: ermm, sape lagi g??
aman: aku, ainun, fatin...
mr_right: ok~~ pukul bape??
aman: pukul 3..
mr_right: ok la kalo camtu!

so, aku pon ngan semangat nye seap2 la an..
kitorang g la tekun tunggu insan2 ni..
paham2 jela puan an. 
mule2 cakap 15 minit, so, aku n aman pon, tunggu laa.
tunggu punye tunggu, da setengah jam.
tapi aku MASEH lagi bersabar~~ huu
then, turun la insan2 yang bernama ainnul n fatin ni..
tetibe cakap lagi sorang nak ekot, tapi ta semayang lagi.
TUNGGU~~
tengok muke si man ni punye la letih menunggu..

bak kate faiqah; muke minta pelempang laju2. ahha

dalam 45 minit camtuh, sampai la lagi sorang; insan1.
kitorang pon gerak la g bus stop.
nak djadikan cite, insan lagi sorang ni plak nak ekot; insan2.
aiseh~~ TAPE2. TUNGGU~~ 
tade la lame sangat kitorang tunggu insan lagi sorang ni.
de la dalam due rapid penang yang kitorang miss <gggrrr~>
agak sejam, sampai jugak. SABAR~~ <huu>
kitorang pon tunggu la bas ketige.
agak berjanggut la nunggu nye!
last, tanpe disangke2 <jeng3!!>....
bas kilang stop depan kitorang! 
uncle tu 'melaung', "bukit jambul! bukit jambul!"..
cam pelik la an tetibe bas kilang nak tumpangkan.
at first aku cam riso gak nak naek an.. 
tah ke mane plak diorang bawa kitorang an.
tapi dsebabkan ase putus asa nak nunggu rapid penang, 
jadi kitorang pon naek laa..
once kitorang gerak, rapid penang de kat belakang! 
stop kat bus stop tadi! aisehhh~~
nak wat cane.. tragis gak la an.
sempat je kitorang nak snap pic dalam bas kilang tuh.

ainnul ialah ainun. saje nak wat suspen!:P
ni sume muke2 eksited naek bas kilang! haha

kitorang pon mesti terpikir yang mesti orang2 kat bj tu engat kitorang ni pekerja kilang.
ahxx. agak laa~~
naseb baek sampai an.. heh. 
tambang nye, rm1 jek. jimat rm0.40 sen kitorang! lalalala~~

da sampai bj, tetibe si man ni cakap yang dompet die elang!
OMG! 
agak panik la sume t'utame die la an..



yela.. sape yang tak panik kalo elang an.
kalo aku pon, ase cam nak "lempang orang laju2" mase tuh. huu
kitorang pon cam takot la kalo2 dompet tu t'cicir kat dalam bas kilang tuh.
da la ta tau pape sal bas kilang tuh.
nak contact sape an..
kalo rapid, laen rr..
da la sume dokumen dalam tuh.. ish3!
tapi kitorang pon syak yang dompet si aman ni t'cicir kat bus stop tadi.
then, aman col sorang kawan kitorang tengok kat bus stop tuh..
dalam bape minit kemudian, 
de sorang uncle die ni col aman cakap yang.....
dompet aman kat die n die akan bagi kat pejabat restu. so kind~~~ 
masalah da selesai mase tuh.. weee~~:)
uncle, de anak puan tak?? hah. tade laa.. lawak jek:P

so, kitorang pon jejalan la kat bj tuh.
bukan de pe pon.
saje nak m'buangkan mase yang terluang! haha
pastu si ainun n insan1 ni nak g maen bowling..
tapi diorang je nak maen.
kitorang tengok jek.
mule2 je tengok diorang..
pastu sume amik chance nak try.
sian gile diorang yang bayar ni. hahah

muke pasrah sbb kena bayar duit bowling! ahha..

terharu sangat cz at last, de orang nak gak amik gambar die.
s0b3!! 
"terime kaseh! terime kaseh!"

tak padan ngan pakai baju kurung an.
nak masok gadis melayu ke kak??

yo yo o jek.
lalalala~~~

itu dia pemain negara! ahah
eh, asal man posing gak tu? ni pic aku laa!! gggrr~~

 =.='
sabar ek! kikh

pastu, kitorang pon jejalan..
window shopping je yang mampu an! hee
mase nak balik lak, ramai gile yang tunggu bas.
kali ni agak panas ati gak rr..
due rapid kitorang tahan, due2 ta nak amik.
engat ape?! engat kitorang tade ke rm1.40 tuh?? haha

muke dengan 'penoh' harapan menunggu rapid penang:P

kitorang pon wat la andaian yang...
"Maybe orang2 rapid ni da cukop duit kot. sebab tu ta amik kite an"..
<lebih kurang laa. aku pon lupe gak. heh>
da dapat bas, jalan pulak sesak gilos!
ni gara2 de pesta penang tu laa...
aku tingin nak pergi:(
alaa, bukan jaoh sangat pon.
tapi tu r, mase ta izinkan. 
tengok pesta dari dalam rapid pon, jadilaa.. heh
agak lame la kitorang berdiri dalam rapid tuh.
memang kitorang merapu meraban la dalam rapid tuh.
cam2 cite kitorang reka! lalalala~~
dalam rapid tu ramai siot! n sume tu nak g pesta.
pergghhh!!! gilos! jalan depan pesta mmg sesak truk rr..
mmg punah la harapan aku nak g pesta penang tu an.
ade la dalam 30-45 minit camtu, kitorang pon sampai la usm.
agak penat laa..
n yang paling interesting, banyak mende yang jadi kat kitorang ari tuh.
lawak! terguling2 sampai ase nak terjun bangunan ostel ni pon ade..
hahahahahha..
dats y entri aku; "kami tak malang, tapi kami cume tak BERNASIB BAEK!"
penat tapi fun! 
seharian berjalan! lalalalalala~~
k la, bye!:)

ftnote: pinjam ayat faiqah jap; "lempang laju2.." ahxx
           bj: Bukit Jambul:)



Tuesday, December 28, 2010

harap sumenye baek:)

akhirnye, semua nye da selesai.
alaa.. sal daftar cos aku tuh. engat ag entri aku sal; 
so, sekarang ni sume nye da selesai.
actually, de sikit salah paham..
aku la salah paham ngan diri aku sendiri. 
aku salah tafsir tentang bahase ketige n bahase asing.
aku engat just ade bahase ketige jek.
dats y blurr sbb kalo nak amik bahase ke3, tale amik ko-k.
then, my fren, lleno bagi tau yang 
bahase ketige n bahase asing mende yang berlainan.
pas d'explain kan, baru la paham..
atoyaii~~
tu la penyakit dak2 1st year an. 
ta paham mende. blurr~~
adehh~~ pening tol ngan sistem u ni.
macam2! ala2 astro tuh; "macam2 ada.." haha
so, pas dpikir balik, aku decide tuk amik bahase cine.


sejenis tulisan logogram. 
maksud nye, ta belajaq lagi. hihi


mesti korang tetanye2,
nape aku amik bahase cine.
sedangkan dalam short listed aku tade pon bahase cine an?
yang ade, just korean, japan, spanish n french..
<ke aku yang terlebih perasan? hehe>
bukan nye ape, pas dipikir balik, 
aku ase cam bahase cine de peluang yang lebih luas.
i mean the market..
 sbb kalo kite tau bahase cine,
 lebih senang nak dapat keje t.
aku ase laa.. 
poyo je an? baru 1st year, da pikir sal keje. aiseh! heh
kengkawan aku pon ramai je yang amik bahase cine.
yang malay laa..
diorang amik selepas dihasut oleh aku. muwahaha.
ja'at tak aku? hihi.
tade la, diorang amik dengan 'kerelaan' diorang sendiri. 
an? an? kengkawan~~ ngeh3 
cam aku cite kat entri aku yang lepas tu,
kitorang amik bahase asing ni sbb, 
tanak amik risiko amik subjek c++ programming.
ta bermakne aku tanak amik c++ langsung
tapi maybe mase 2nd year ker..
nak slow2 balik.
da tanak culure shock da. heh

CULTURE SHOCK DI USM! GGRRR~~


so, da masok sem baru ni,
aku nak belaja rentak musuh sekarang ni.. 
musuh aku sekarang ialah "exam~~" huhu.
sem2 ni, banyak gak bahase aku amik.
de 3 bahase; malay, english n chinese..
jadi budak Ilmu Kemanusiaan la plak aku kali ni. 
tak pon, dak sastera. heh
tape2. slow2 dulu an.
 hope aku le bawa sume nye ngan baek.
amenn~~
ok, setelah sume nya da settle, 
so ni cos2 yang aku nak amik sem ni..

ZCT 103: Physics III (Vibrations, Waves n Optics)
ZCT 104: Physics IV (Modern Physics)
ZGT 162 : Geology II
ZGT 190: Geology Practical
LMT 100: English
SHE 101: Hubungan Etnik
LKM 400: Bahasa Melayu
LAC 100: Chinese I 

Sume nye 8 subjek ngan 17 unit..
ok tak kengkawan?? heh
baru je tadi aku g skul Sollat <skul bahase>, 
daftar grup chinese aku.
kat USM ni kitorang paggil "School".
kalo kat u laen, diorang panggil fakulti, jabatan, bla bla bla....
tapi kitorang panggil school o dalam bahase melayu nye, Pusat Pengajian.
 contoh nye skul aku; School of Physics o Pusat Pengajian Sains Physics.
selepas agak sejam gak semalam aku dok pikir n arrange jadual aku ni,
at last aku dapat gak 1grup yang tade clash ngan ne2 subjek.
mmg naseb aku baek cz just de 1 grup je yang ta clash.
tapi pagi selase n khamis, mmg kena bangun awal2 laa..
kul 8 pagi kot! adehh~~
silap2 haribulan, terlelap gak aku dalam clus tuh.
tak pon, terbabas cz bangun lambat! haha.. 
hopefully.tak la an.. heh :P
cz aku selalu bangun awal pee.. ececeh! hihi
semalam da stat kelas, tapi paham2 la 1st day an..
tade pe yang belajar. just briefing jek.
rini aku stat clus pukul 4.
pagi tade clus tapi stat next week, 
aku kena bangun seawal 7 pagi camtu untuk seap. heh.
cane la gamak nye an.
hmm, k la guys!
t aku update mende laen lak ek..
daa~~
assalamualaikum:) 


Sunday, December 26, 2010

sudah kembali ke tempat asal:P

assalamualaikum sume!
aku sudah kembali? kembali ke mana??
hoho.. sudah kembali ke usm.
adehh. cuti sem aku da abeh rr.. s0deh!
ase cepat lak mase berlalu an..
masalah nye, aku nak cuti ag!
ase2 kalo aku wat rayuan kat VC nak extend cuti, 
ase2 nye dluluskan ke tak ek?
mesti ramai konco2 aku an? hihi.
tak dak keja!
n cam VC tu cam tade keje laen,
nak layan rayuan aku tu yang tah pape tu an.
aku stat cuti betol2 mase raye aji rituh. 
so, korang le kire sendiri r bape lame aku da cuti an. 
tapi dalam sume orang dok bcuti lagi tu, aku kena balik usm.
de keje nak kena selesaikan..
de gak la dalam seminggu aku kena 'penjara' dalam usm. haha..
tapi aku ta kire! aku still tak kire, nak cuti ag! lalalalalala~~
yelaa.. sape ta nak dok uma an?
taya pikir sal pape. taya pikir sal esainmen, kuiz, etc...
tgok tv jek. perghh!!! nikmat gile edop an. aha
aku tolak dari Taiping tadi dalam pukul 7 pagi camtuh.
'semangat' tak aku nak balik usm? <daaa~~~>
da la malam semalam baru nak kalut2 kemas barang.
ngan cadar aku tah ke mane.. ta sal2 kena mara ngan mak aku. hehe
berejam gak aku cari. finally, jumpe gak. atoyaii~~
so, dalam perjalanan nak balik usm tadi, kat highway, kabus tebal gile!
ase konon2 cam kat Genting pon, de gak.. Genting Highland wanna b! hhaa
siyes, mmg tebal! da la aku pon mase tu nga mamai2.. hihi
jom tengok sikit pic yang aku sempat snap tadi. heh


part one..

part two..

tebal an??
aku pon pe lagi.. dalam kereta tu, t'hangguk2 gak laa. haha
tapi aku tade la tido nyenyak cam kat uma tuh.
tido jap2 je.. 
n akhir nye, sampai gak aku kat usm 'tchenta' an..
de la dalam pukul 9 pagi camtuh:)
sok sem2 pon nak stat tapi mood aku still dalam mood bcuti.
cane????
adehhhhhh~~~

*menunggu dengan penoh harapan cuti sem2 yang kate nye panjang~~ :P



Thursday, December 23, 2010

inilah saye :)

ape yang perlu awak tahu tentang saye ialah...
  • saye seorang yang simple
  • saye seorang yang cerewet^__^
  • saye SUKE mende yang simple
  • saye SUKE berhadapan ngan orang
  • saye SUKE makan makanan kampung
  • saye SUKE dengar lagu
  • saye SUKE menyanyi atau lebih spesifik, melalak:)
  • saye SUKE budak2 esp bayi:)
  • saye SUKE coklat
  • saye SUKE tengok tv
  • saye SUKE b'fb
  • saye SUKE blogging
  • saye SUKE berjalan
  • saye SUKE berkawan. sebab tu saye ade ramai kawan:)
  • saye SUKE kalo orang laen bahagie
  • saye SUKE belajar
  • saye SUKE dengan mic. SANGAT obses
  • saye SUKE warne ejau
  • saye SUKE warne biru
  • saye SUKE warne merah
  • saye SUKE laut
  • saye SUKE bumi
  • saye SUKE alam semesta
  • saye SUKE diri saye sekarang
  • saye SUKE tengok wayang
  • saye SUKE dengar lagu yang saye SUKE b'ulang2 kali:P
  • saye SANGGUP tunggu orang tu kalo orang tu sanggup tunggu saye <romantis~~>
  • saye SUKE makan tapi saye TAKKAN makan kalo hidangan tu bukan selera saye
  • saye SUKE ketawa
  • saye SUKE menulis
  • saye SUKE engat mase lampau
  • saye SUKE zaman matrikulasi
..........
  • saye TAK suke jadi budak u
  • saye TAK suke orang yang ngade2
  • saye TAK suke n PANTANG kalo orang tipu saye
  • saye TAK suke campor cendol kalo makan cendol. cane tuh?? hihi
  • saye TAK makan ikan keli
  • saye TAK suke berada tempat yang ramai orang. serabut!
  • saye TAK suke orang yang suke cakap banyak, tapi tade isi. aish.
  • saye TAK jiwang, tapi saye romantis*)
  • saye TAK suke orang yang hipokrit
  • saye TAK suke menunggu
  • saye TAK orang yang mementingkan diri sendiri
  • saye TAK suke orang menyebok sal hal kehidopan saye
  • saye TAK suke bercakap kalo sume orang nak bercakap
  • saye TAK suke orang yang suke cakap belakang pasal saye
  • saye TAK suke kalo ngan orang yang asyik mengarah, padahal die sendiri tak buat kerja. <selfish!>
  • saye TAK-kan buat kerja yang disuruh kalo dipakse
  • saye TAK-kan bercakap kalo saye bukan dalam mood yang baek
  • saye TAK suke membenci orang
  • saye TAK suke orang yang suke merendahkan orang laen. jaat!
  • saye TAK suke kalo orang tu saje2 baek cz b'sebab <talam due muke>
  • saye TAK suke orang menyebok hal saye tak tentu pasal <ggrr~~>
  • saye TAK suke orang kaco saye kalo saye dalam moody
  • saye TAK suke lawak budus
  • saye TAK suke tempat yang bersepah
  • saye TAK suke kalo tengok orang yang suke melepak tepi2 jalan. tade keje laen ker??
  • saye TAK suke kua malam. tapi sekali-sekala, tape an?? hihi
  • saye TAK suke orang yang kaco saye kalo saye nga wat mende laen.
  • saye TAK suke kalo orang TAK suke saye
ha! so awak da tahu pe yang saye SUKE, n pe yang saye TAK suke an??
saye cume jadi diri sendiri:)

..tapi bukan aku..

Wednesday, December 22, 2010

Kenali Diri Jawapannya Pada Hati

assalamualaikum:)

this entry was tagged by cik kia..
saye akan jawab dengan sebaek mungkin:)


the rule(s)..

1. oke copy dan paste pic kat ats nie... buat tajuk entri kenali diri jawapannya di hati.

2. anda dikehendaki menjawab soalan ini.

-siapakah nama anda yang sebenar.?(maknanya)
name diberi oleh parents; Muhammad Hafiz'Ilmi bin Mohd Rosdey.. makne "Hafiz'Ilmi" tu kalo ta silap saye, penjage ilmu.. and saye suke menuntut ilmu. menuntut ilmu sampai ke negeri china?? cewah!! :)

-pernah x anda jatuh cinta?(ceritakan sikit)
wuhuu!! soklan perangkap ni! hihi.. honestly, pernah.. yaa, name pon 'remaja' an. so, tak heran kalo de perasaan ingin bercinta tuh. nak tau secare details ker?? alaa.. tak payah la. t kalo paparazzi tau, abeh front cover sok title sal saye jek. hihi :P
tapi cinta Allah swt adalah untuk selame- lame nye:)

-apakah yang anda cintai buat pertama kali nya.?
huu.. soklan sal cinte lagi.. mesti nak perangkap an?! tape2, saye takan terjerat ngan perangkap anda. hihi. saye cinta Allah swt dan segale ciptaan-Nya d atas muka bumi ni:)
PEACE NI WAR! hihi..<tetibe sawan>

-sukakah anda dengan kelebihan yang ada pada diri?(nyatakan knp)
hihi. de kelebihan kah? heh.. hmm, saye suke ngan mic. sgt obses ngan mic. ta tau nape setiap kali nampak mic, terus jadi gila. haha.. nak2 mic yang wireless nye.. excited gilos! kikh

-pernah x anda menangis dalam kesedihan? apa yang anda lakukan.?
menangis tu lumrah untuk kite sebagai seorang insan yang bgelar 'manusia'.. laki pon le menangis. so, saye ta nafikan yang saye pernah menangis. ta normal la kalo ta pernah nangis an. heh. menangis dalam kesedihan, n menangis dalam kegembiraan pon ade gak. ape yang saye wat?? urmm.. dok diam sorang2 kot. ta nak orang laen tau yang saye 'tengah' menangis. hahah. aish! nak kena cite gak ker? alaa.. ta ya la. t korang buhsan! hihi

-sekiranya anda dalam kegembiraan... apakah yang anda akn ingt untuk ucapkan..?
kite sebagai umat Islam, op coz la kalimah 'Alhamdulillah' an. tu sbg tande kesyukuran kite kepade Yang Maha Esa. kalo tade Dia, siapa la kite an. tade ucapan seindah ucapan itu:)
Alhamdulillah~~


3. pas dah wat entri ni tagged kepada 3 org rakan anda..


4. link kan entri anda ke blog ini..dekat post comment bwh.nti cik ainisha dtg lawat :)

p/s: tanx cik kia n selamat berkenalan+selamat melawat ke blog saye:))