ahli sarcasm

Saturday, December 31, 2011

SUKA DUKA 2011 DIJADIKAN TAULADAN DAN KENANGAN

Sekelip mata, 2011 berlalu terlalu pantas. Seperti orang kebanyakan, aku juga mengalami perkara yang sama. Segala perit, suka dan duka 2011 sememangnya akan terpahat rapi dalam kamus kenangan dalam hidup aku. Aku tidak biasa untuk menyimpan azam dan hasrat kerana aku sendiri takut kalau-kalau aku tidak dapat memenuhi impian itu. Cukuplah sekadar aku cuma yang tahu. Alhamdulillah, segala yang telah dilalui sepanjang tahun 2011 ini, aku berjaya menghadapinya satu per satu. 


Perlu ke azam? Jika ditanyakan pendapat aku, mungkin tidak dan mungkin perlu. Well, setiap perkara ada pro dan kontra-nya. Setiap perkara juga ada susah dan senangnya. Semua orang pun tahu kan, Allah swt tak akan menguji umatnya kalau umatnya itu tidak mampu untuk menghadapi ujian itu. Kalau kita diuji, jangan cepat melatah. Duduk dan berfikir sejenak kenapa dan apa maksud sebenar di sebalik semua ujian yang telah diturunkan kepada kita selama ini. Fikir sejenak, apakah sebenarnya hikmah itu dan mungkin secara tidak langsung dapat mengingatkan kita supaya tidak melakukan kesalahan yang sama berulang kali. 


JANGAN SESEKALI BERSANGKA BURUK DENGAN ALLAH


Itu penting. Sangat penting. Mungkin ada yang tidak sanggup untuk menghadapi ujian yang telah diberikan. Tapi kita kena ingat, semakin banyak kita diuji, semakin dekat amal menghampiri kita. Lumrah manusia untuk mengeluh. Tapi kalau hanya mengeluh sahaja tanpa inisiatif lain, tiada gunanya kan? Think.


random picture with my very the murah camera =P


Bukan semua orang bernasib baik, bukan semua orang juga selalu bernasib malang. Tapi kita kena ingat bahawa setiap nasib itu telah ditentukan oleh yang di atas sana. Terima dengan hati yang terbuka. Redha itu ikhlas, Pasrah itu menyerah. Segala kesilapan dijadikan sempadan. Jadikannya sebagai titik tolak dalam setiap perbuatan kita dalam kehidupan. Goodbye 2011. 

:: Okey kanak-kanak, sila baca poem yang tah hape-hape kat bawah ni dengan penuh rasa syahdu tapi bersemangat oke. ready, set, go !


 
"2011 mengajar aku erti kesabaran.
2011 juga mengajar aku untuk menjadi seorang yang kuat.
Segala rintangan yang mendatang pasti ada hikmahnya tersendiri.
Aku akan terus maju untuk membuka hati menerima kedatangan 2012."


Welcome to papa, chubby 2012! ececehh~
bye.


regards,
mr right.



notakakikudidalammulutmu : kepada sesiapa yang sudi nak share entry-entry aku, silakan la ye! jemput 'like' jugak. tak kena bayar pun =P

Friday, December 23, 2011

7 WARNA PELANGI KEHIDUPAN AKAN MUNCUL TIBA

Niat di hati tak mahu 'klik' langsung button New Post.. tapi nak buat macam mana, jari ni nak jugak tekan. Asyik bukak dashboard, lepas tu benda yang sama jugak yang keluar. Asyik tekan View Blog, juga benda yang sama juga keluar. Well, jadi malam ni aku dengan tergerak hatinya nak update blog. wehee><! Sila pasang fireworks yang berapi berwarna-warni ituww~ haha

Orang kata, pengalaman mengajar kita untuk jadi lebih matang. Orang jugak ada cakap, kalau ada banyak pengalaman, bermakna kita akan lebih tahu senario kehidupan kita sendiri. Tapi sejauh manakah pengalaman yang sering kita tempuhi itu dapat mengajar kita erti kehidupan? Dalam kehidupan ada dua jenis manusia. Orang yang gagal, dan orang yang berjaya. Tapi dari situ kita juga dapat melihat hikmahnya sama ada orang yang gagal itu akan memperbetulkan kegagalannya dan orang yang berjaya itu akan terus bersenang lenang dan berpuas hati dengan kejayaannya. Allah tidak akan menguji kita kalau kita sendiri tak mampu. Usaha selagi ada daya, ikhtiar selagi dikurniakan akal. 




Semua orang mengimpikan terlukis secebis senyuman dari air muka orang yang disayangi. Kalau tiada usaha, mana mungkin kejayaan itu dapat dicapai. 
Tipikalnya: setiap manusia telah ditentukan rezeki masing-masing.. Mungkin juga rezeki itu boleh berubah jika tiada usaha dan ikhtiar dari kita sendiri. Belon itu tidak akan terapung bebas di udara jika tiada bekalan yang menampungnya. Sama juga keadaannya dalam senario kehidupan kita sebagai manusia. Lepas usaha, baru tawakal. InsyaAllah, jika sudah rezeki kita, ianya akan tetap akan menjadi milik kita. Jika tidak, mungkin ada salah di mana-mana dan Allah simpan 'rezeki' kita itu untuk masa yang betul-betul sesuai. Allah Maha Mengetahui.


Mungkin aku tergerak hati untuk menulis entri yang berkonsepkan 'motivasi' ini sebab final exam just around the corner and all my juniors tengah down sebab course work diorang. Dan aku macam tak rasa juniors aku akan baca entri ini. Jangan risau, entri ini jugak untuk korang semua. Jom kita motivasi diri sendiri ! Well, what do you expect from university life? Inilah realiti kehidupan di universiti. Ada yang dapat straight A's masa SPM dan 4rata mungkin dalam STPM/Matrikulasi.. Tapi itu lain. Yes, sangat lain. Kehidupan di universiti banyak cabarannya. Kalau nak berdiri kukuh, kita kena ada pendirian. Kena ada jati diri supaya kita sendiri tak hanyut dek arus gelombang keseronokkan kejutan budaya itu. Yup, aku bukannya bagus sangat, dan aku bukannya pandai mana pun. Tapi mungkin dengan cara menulis entri ini, insyaAllah aku harap dapat menaikkan semangat enkorang semua yang tengah down mungkin. Sentiasa ingat untuk 'Menjadikan Hari Esok Lebih Baik Daripada Hari Ini' (=


motif aku letak gambar macarons ni 
sebab kempunan tak dapat merasa lagi benda alah neh:(


Apa yang perlu kita buat kalau kita tengah down? urm.. Cara yang paling senang ialah dengar muzik. Mungkin korang dah basi dengan cara yang macam ni tapi inilah cara yang paling mujarab untuk hilangkan stress. Muzik itu kan terapi. Oh yah! Sila karok kuat-kuat juga macam dunia ni engkau yang punya! hahahha. Kedua maybe kau kena cari seorang teman means kawan yang boleh ceritakan masalah kau orang neh. Sedikit demi sedikit, masalah itu akan kurang. Makan mungkin cara yang best sebab tak semestinya kau makan, kau akan jadi gemuk terus kan. Tak perlu la nak judge orang sampai macam tu sekali. Contohnya kalau seseorang ni tengah stress dan dia mengunyah keropok ker, coklat ker... dan tanggapan kau dalam sekelip mata dia akan jadi gemuk? erk, please open your mind. Takkan la setiap masa dia nak mengunyah kan. Takkan tiap-tiap hari dia nak stress. So berpada-pada la kan. Tapi kalau udah setiap masa mengunyah, memang teman edoklerrr boleh nolongnyee. heh


LANGIT KEHIDUPAN TAK SELALUNYA CERAH. SELEPAS HUJAN, 
PASTI AKAN MUNCUL PELANGI(=


Ayat ni tetiba aku terpikir bila lepas aku baca buku Meteorology aku. Taksub? Kadang-kadang buat ayat sendiri pun macam best jugak kan. hee. Memang betul pun. Jangan expect sesuatu yang tinggi dalam kehidupan kau sebab kau sendiri tak akan tahu apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Contoh paling mudah, mungkin kau gagal hari ni tapi selepas itu kau terus dan terus berusaha and at the end, kau berjaya. haa.. Itulah yang dimaksudkan dengan 'Pelangi' tuh. 7 warna pelangi itulah yang sebenarnya menceriakan kehidupan seharian kita. Jangan khuatir, 7 warna pelangi itu akan mucul tiba suatu hari nanti^^


Erk, tetiba aku terasa macam panjang gila la pulak aku taip malam ni. Dah jadi ahli psikologi ke apa. Sila abaikan jika ada sebarang kecacatan kerana sesungguhnya, aku bukan ahli psikologi mahupun ahli motivasi. Hakhak. btw, fanpage facebook mr right akan ditutup buat sementara waktu. Jangan risau, nanti akan bukak balik ek. Bubye!


till then,
mr right.



notakakididalammulutmu : Usaha kita itu yang akan menentukan jurang perbezaan kejayaan antara kita dengan orang lain.

Friday, December 2, 2011

SETULUS NUKILAN MR RIGHT - REMAJA

Hello semua. Jangan keliru dan pening-pening. Jangan tekan 'x' kat hujung belah kanan tuh. Yes. Ini blog mr right tapi kali ni kita tukar mood plak. Entri asyik selalu nak serius je kan. Tape, kali ni kita relax-relax di petang jumaat. hee. Tapi pelik ada yang kata lately ni entri-entri aku asyik berbaur sedih jaa.. yeke? haha. Jangan risau, aku tak sedih, tak jiwang mane pun. Itu cuma penulisan semata-mata. Bila budak yang tak amik subjek sastera nak berkarya, gitulah jadinya=P

Okey, kembali kepada tajuk asal. Ade la dalam dua hari lepas, ada sesuatu yang 'peliks' berlaku dalam hidup aku. haha. pelik ka? Tak semena-mena aku kena beli Majalah Remaja. Kenapa? Gini ceritanya.. Honestly aku memang tak tahu langsung yang segmen review dalam blog remaja edisi kali ni ade blog Mr Right. Pada satu petang tetiba kawan blogger; Afif El Nino pm aku pasal neh. Tengah kusut-kusut balik dari kelas yang sangat panjang, tiba-tiba Afif bagitahu;

"GUA NAMPAK MACAM LU JE DALAM MAGAZINE REMAJA. HAHA"

Oke, masa ni aku dah tak keruan. Betul ke tipu-tipu sebab blog aku ni takde la hebat benau nak masuk majalah segala kan. Semua perempuan yang ada dalam kedai tu semua dah tengok aku semacam sebab beli Remaja. choi~ muka dah tebal so beli ajelah! huu

kitewww sukkkewww seemuuaaa 
covewww versionn shilaaa amzahh!



 sila beli Remaja sekarang untuk tengok Shila Amzah ! haha. 
poyo dan sila abaikan=P


Terasa cam melampau la pulak aku nak buat entry pasal neh, tapi lantak lah. Dulu-dulu ade la jugak teringin nak tengok blog sendiri masuk majalah. Asyik tengok blog orang lain ajekan.. Alhamdulillah, akhirnya tercapai jugak impian. hee. Itulah orang kata, sabar itu kan separuh dari iman. Mungkin sesuatu yang kita nanti-nantikan tu lambat dapat, walau apa jua sekalipun selagi ianya masih milik kita, InsyaAllah kita akan dapat juga. Hamboiihh! Kemain bermadah petang-petang jumaat neh. hee


Terima kasih sangat-sangat kepada pihak Remaja sebab sudi review blog mr right yang tak seberapa neh. Follower pun tak beriban.. ehhh~~ tapa-tapa. biar follower tak beriban, asalkan kita puas dengan blog kita. hehe. btw Remaja, nama aku 'Muhammad' not 'Mukammad'. hee. Anyway, thanks jugak kepada follower dan readers yang sudi baca blog aku yang tak seberapa neh. InsyaAllah, aku akan terus berkarya selagi blog ini masih wujud(: Tetiba blog ni dah tak jadi private. Jiran tetangga kat kampung pun dah tahu. homaii ~


bye !

regards,
mr right.


notablogencikkanan: sudah hampir final, jadi akan kurang blogging. jumpa lepas final semua! doakan aku ><

JEMPUT 'LIKE' DAN KOMEN(=
 

Friday, November 25, 2011

APAKAH MAKNA SEBENAR 'KESEMPURNAAN' HIDUP?

Kalau nak kira berapa jumlah wang yang ada dalam bank, 
mungkin itu tak cukup.
Kalau nak dihitung bilangan waktu yang diberi, mungkin itu tidak menepati.
Jadi, apa sebenarnya yang menjadi titik tolak kepada sesuatu perhitungan dalam mencari 'kesempurnaan' hidup?

Aku inginkan sebuah kereta BMW ##series. tapi dengan apa yang aku perlukan untuk memiliki kereta semewah itu? 
Aku mengidamkan sebuah rumah yang bertingkat-tingkat dekat atas gunung himalaya contohnya. tapi adakah dengan sekelip mata aku akan dapat sebuah rumah yang diidamkan dengan hanya bergoyang kaki dan tanpa sebarang kerahan tenaga?

Tipulah kalau tiada manusia yang menginginkan semua tuh. Fitrah manusia untuk mencintai benda-benda yang cantik mata memandang. tapi adakah dengan kemewahan dari segi material itu dapat menjaminkan 'kesempurnaan' hidup? Mungkin akan ada suara-suara sumbang yang akan berkata; "Yaa.. bagi aku itulah yang dipanggil kesempurnaan hidup. Harta ada, duit ada, jadi apa lagi yang perlu risau !"
Tapi pernahkah kau terfikir yang duit yang engkau agung-agungkan itu boleh hanya lesap dalam hanya sekelip mata? Materialistik penting. Honestly, aku juga mata duitan tapi berpada-pada lah kawan ~ 

Aku mahu girlfriend secantik Lisa Surirumahtangga. tapi bila aku dah dapat girlfriend secantik Lisa Surirumahtangga, adakah hidup aku sudah cukup sempurna? tapi yang paling penting, sudah 'cukup' sempurnakah aku nak memiliki sekeping hati perempuan secantik Lisa Surirumahtangga?? just think about it.

Kadang-kadang sampai satu tahap kita mungkin terlupa asal usul kita. Mungkin kita terlupa siapa sebenarnya tempat kita bergantung. Siapa sebenarnya yang kite perlukan dan kita diperlukan. The concept is simple; Just go back to the basic. Fikirkan semula apakah tujuan kita dalam melakukan sesuatu kerja. Contoh yang paling senang; sebagai student di unibersiti, apakah tujuan engkau orang mari unibersiti? Haruslah nak belajar kann.. tapi kenapa masih ada yang masih terhegeh-hegeh nak mencari 'kapel' di unibersiti ni konon-kononye yang si laki/si perempuan itu akan setia dengan die forever and ever. What the fishmen?! hello~ Tak payang nak bercintun sangat laa. Well, mesti ade yang bertentangan pendapat dengan luahan sarkastik aku ni. Fine, jawapan aku mudah jek. tipikal: lumrah manusia la nak rasa disayangi dan menyayangi. tapi kalau 'kapel' tu sampai memudaratkan diri sendiri, baik engkau #foreveralone. Tak payah nak kusut masai nak pikir semua tuh (bercakap melalui pengalaman kah? tettt !) .. tapi bagi yang sedang berbahagia menjalani 'kehidupan berkapel' , harap 'kapel' aw0ok-awo0k tu tak memudaratkan aw0o-awo0k la yep. Asalkan pandai membahagi masa. Just that simple. tapi apa-apa pun, kena pikir n back to the basic jugak. Adakah dengan cara engkau orang berkapel di unibersiti itu akan menjadikan engkau orang sebagai seorang yang sudah mencapai 'kesempurnaan' hidup? atau membahagiakan ibubapak anda dengan segulung ijazah?? tepuk dada, tanya hati^^


GOD WON'T GIVE YOU ANYTHING YOU CAN'T HANDLE. HAVE FAITH ! GET BORED WITH YOUR PAST, AND FIGHT FOR YOUR FUTURE !!

Mungkin akan ada yang kurang senang dengan contoh aku di atas. But well, semua orang ade pendapat masing-masing. Aku bukan nak men-judge sesiapa dan aku pun bukannya baik sangat pun kan. Siapalah kita nak men-judge orang kan. Aku sendiri pun banyak kekurangan. Kadang-kadang semua masalah itu sengaja datang sekali gus untuk uji kita sama ada kita sanggup dan boleh ke tak tempuhi semua tuh. By the way, untuk mencapai 'kesempurnaan' hidup is simple. Kita ada Allah sebagai tempat untuk kita mengadu dan memohon pertolongan. Kita juga ada ibu bapa untuk kita membahagiakan mereka. Utamakan apa yang perlu dahulu. Kadang-kadang kita sendiri lalai untuk utamakan apa yang penting. But yahh.. again, kita manusia yang sering melakukan kesilapan dan tak lari dari melakukan kesilapan(=
#cumamemberipendapat


till then,
mr right.



notakakikudidalammulutmu : kalau engkau orang rasa dengan block orang kat facebook boleh membuatkan engkau orang mencapai 'kesempurnaan' hidup tuh, just go ahead ;)


JEMPUT BERI PENDAPAT ENGKAU ORANG DAN 'LIKE' (=

Saturday, October 29, 2011

WHO DO YOU THINK YOU ARE?

Kalau orang yang tak pernah merasa, mungkin tak akan paham.
Kalau orang yang tak pernah alami, mungkin tak akan pernah peduli. Mulut senang untuk berkata-kata tapi hati ini siapa yang tahu. Aku akui aku bukan yang terbaik namun aku tetap akan berusaha untuk menjadi yang terbaik. Siapa yang akan menilai?
Hanya manusia yang punya hati dan bukan sekadar mata pinjaman Illahi.

Pedih dikecewakan bukan sekadar untuk dipulih. Bukannya hanya untuk pulih buat sementara. Hati yang punya perasaan yang merasa.Dunia sekarang hanya fikirkan benda yang 'sempurna' sahaja. Tapi adakah kita sendiri cukup sempurna untuk memiliki sesuatu yang sempurna? Sempurna itu datang dari peribadi, bukan hanya fizikal semata-mata.



 [ sumber ]



tipikal ; orang sekarang hanya pandang benda yang cantik, cun, hensem etc sahaja. Habis tu, kalau semua benda nak cantik, nak cun, nak hensem... yang tak cantik, tak cun dan tak hensem nak campak mane? Takkan nak dibiarkan terpinggir begitu sahaja? Kau ingat kau Prince William yang mahu memiliki segala-galanya?? Mereka juga punya hati dan perasaan. Bukan engkau sahaja. Cantik tak akan kekal lama. Hensem jugak tak akan kekal lama. Jangan terlalu pandang fizikal semata-mata. Mungkin cantik hati, hensem peribadi yang akan kekal cun sampai bila-bila..

Jangan pernah sakitkan hati orang, nanti orang akan sakitkan hati kite. Jangan pernah kecewakan orang, nanti kite pula yang akan dikecewakan. Tapi manusia selalu melakukan kesilapan. Manusia selalu tersalah langkah dalam mengatur setiap apa yang patut dilakukan dalam hidup. Aku terima semua itu dengan prinsip; Manusia insan yang lemah yang selalu melakukan kesalahan. Tapi jangan ganggu aku lagi setelah engkau sudah ada pengganti.

Begitu mudah masa sekarang orang bertukar-tukar pasangan. Macam beli baju kat bundle atau shawl dekat masjid India. Tak suka shawl ini, boleh beli shawl yang itu. Tak suka yang itu, boleh beli dekat tempat lain. Orang macam ini ada perasaan belas kasihan dan perikemanusiaan ke tak? Hanya mementingkan perasaan sendiri tanpa menghiraukan orang lain. Hanya mementingkan 'keperluan' sendiri tanpa memikirkan 'keperluan' orang lain. Inikah jenis orang yang kita perlukan? ohyeahhh, terlupa.. kita perlu berikan mereka peluang untuk terus hidup dan berubah(= #sigh

Susah sebenarnya nak predict hati orang lain. Semua orang bukan sama kan? Ada yang baik, dan ada jugak yang jahat. Well, tak semestinya yang baik tu 'memang' baik dan tak semestinya yang jahat tu memang tersangatlah jahat macam sya**** kan. Siapalah kita untuk menjudge orang. Kita bukan sesiapa dan juga bukan apa-apa.

Apa yang penting, aku bahagia dengan hidup aku sekarang. Jangan cari aku lagi jika kau jatuh tersungkur sekali lagi. Aku serik dan aku malas.

WHO DO YOU THINK YOU ARE?




regards,
mr right.


notakakikudidalammulutmu : tulis berdasarkan pengalaman kenalan terdekat^^


JEMPUT 'LIKE' DAN KOMEN(=

Monday, October 24, 2011

MENGAPA ADA SANG HITAM BILA PUTIH MENYENANGKAN?

Aku tak tahu apa yang perlu aku ungkapkan tetapi jari ini masih giat menaip tanpa menghiraukan keadaan sekeliling.
Aku musykil mengapa perlu ada orang ketiga dalam setiap perkara sedangkan berdua itu lebih baik.. tapi itulah realiti kehidupan. 
Langit tak selalunya cerah, dan hati tak selalunya gembira. Ikut kata hati, ikut peredaran kehidupan..



I LEARNED TO LIVE, HALF A LIFE


Aku tak pernah rasa apa itu cinta. Aku sendiri tertanya-tanya apakah sebenarnya cinta. Mungkin akan muncul kebahagiaan dalam perpisahan tapi jika berlakunya perpisahan, mana mungkin adanya kebahagiaan?
Mungkin, mungkin dan mungkin aku sendiri yang tak paham dengan bahasa-bahasa sastera. Mungkin aku tafsirkan sebegini, dan orang sastera tafsirkan sebegitu. #sigh


Kekadang aku merasakan cukuplah hidup sekadar untuk hidup sedangkan diri sendiri masih tidak cukup kuat untuk menghadapi masalah duniawi. 
tipikal ; semua yang berlaku pasti ada hikmahnya. Aku sendiri akui tentang perkara tersebut. Yup, aku perlu kuat untuk menghadapi semua yang telah ditentukan olehNya.


Sang hitam boleh memberikan impak yang positif jika kena pada tempatnya. Sang hitam itu sendiri yang akan menguatkan kita dalam menghadapi segala cabaran onak duri dalam kehidupan. Mengajar kita tabah dan terus berusaha dalam menggapai sesuatu impian yang telah diimpikan selama ini. Namun, sejauh mana kita boleh bertahan dan melawan segala anasir-anasir daripada sang hitam itu? Jawapannya ada pada diri kita sendiri.


Aku tak kesah apa yang orang lain kata. Aku langsung tak kesah andaian orang lain terhadap aku. Yang penting aku tahu aku di pihak mana. Yang penting aku sendiri tahu aku berada di paksi yang benar. Persepsi orang takkan kita boleh ubah sampai bila-bila. Aku adalah Aku.

Berazam, Kuat dan Tabah yang akan membezakan diri kita daripada orang lain(:




jar of hearts- shila amzah's cover








till then, regards.
mr_right

JEMPUT 'LIKE' DAN KOMEN(=

Wednesday, October 19, 2011

JANGAN PERNAH TERSUNGKUR KECEWA SELEPAS DIKECEWAKAN

Tipikal tak tipikal ; hidup ini selalu dikaitkan dengan roda. kadang-kadang kita gah di atas dan kadang-kadang kita jatuh tersungkur tanpa sesiapa menghulurkan secebis bantuan kepada kita. kawan seribu tapi yang datang tolong mungkin seorang dan mungkin tiada. pada ketika ini, siapa yang harus disalahkan? diri sendiri atau orang lain?


I WANNA BE THE ONE YOU LOOK FOR IN THE CROWD

Pengalaman sebenarnya mengajar kita untuk menjadi matang. aku pasti dalam kalangan kalian semua, pasti sudah pernah bercinta. tapi adakah semuanya menemui kebahagiaan dalam setiap onak duri, riang bahagia setelah apa yang telah kalian lalui? aku sendiri tak tahu apa 'rasa'nya cinta><
bercinta bukannya sesuatu perkara yang senang dan bercinta juga bukannya sesuatu perkara yang ringan yang boleh diambil ringan. 
bagi sang lelaki, anda patut fikirkan si perempuan jika anda betul-betul pikirkan masa depan dan betul-betul sayangkan dia. orang pernah cakap yang kalau si lelaki sayangkan perempuan, silalah bertemu dengan bakal mertua anda. tapi macam mana nak bertemu jika anda sendiri masih di bawah tanggungan parents anda sendiri? 
#pentingkan apa yang perlu dipentingkan dahulu

Lumrah alam jika kecewa dalam bercinta. kecewa tak bermakna kita harus berputus asa.. dan juga tak bermakna kita harus putus harapan. mungkin ada hikmah. yahhh, again, the VERY typical quote from me. setiap yang berlaku pasti ada hikmah. kalau mungkin Allah selalu turunkan hujan dan suatu hari Allah bagi pelangi dekat kita, rasanya itu sudah memadai. kenapa ade je yang temui kebahagiaan selepas kecewa dalam percintaan? kenapa ade je yang boleh gelak ketawa setelah nangis berduka? semua nye bergantung kepada kita untuk terima sesuatu dengan seadanya dan sabar, tabah dalam menghadapi segala onak duri kehidupan(=

LELAKI SEPERTI AKU - aliff satar

Tak salah untuk mencuba dan tak salah untuk menerima kenyataan dengan hati yang terluka. tapi kita kena engat dan berpegang prinsip hidup; Tuhan menjadikan manusia berpasang-pasangan. mungkin pada mulanya belum tiba masa untuk kite mempunyai pasangan dan pada ketika itu, masih ada si adam/si hawa yang menanti anda untuk mengisi ruang kosong dalam hidupnya. 


do not give up, the beginning is always the hardest;)











regards, 
mr right.


ftnote : twitter @encikkanan



JEMPUT 'LIKE' DAN KOMEN(=

Wednesday, October 5, 2011

"AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA" - SETAHUN (=

Orang sekeliling asyik cerita tentang blog tapi aku sendiri blurr ape maksud di sebalik blog tuh. fine... 
nampak sangat 'kuno' kann tapi rasanye lebih baik mengaku 'tak tahu' daripada mengaku 'buat-buat tahu' kann. 
tak pernah dengar langsung dan sejujurnya, langsung tak pasti apa gunanya blog itu sendiri. yang aku tahu cuma tulis benda peribadi, merapu bukan-bukan dan bla bla bla. tapi yahh.. itu first impression aku terhadap dunia blog neh. bila lama-kelamaan sudah dalam dunia blogging, baru aku paham apa itu ertinya menjadi seorang blogger.

Orang luar mesti tertanya-tanya apa yang kita dapat sepanjang kita berblogging. aku akui yang kita takkan senang-lenang dapat income dari pak cik nuffnang, tapi apa-apa pun, niat tu kena betul dulu. kalau niat korang nak dapatkan income dengan blogging, sila lah tunggu hasilnya setelah 5 tahun berblogging. masa mula-mula aku blogging, aku sendiri tak paham apa sebenarnya aku nak buat dalam dunia maya neh. tapi setelah berkenalan dengan blogger lain, bertukar-tukar pendapat dan sebagainya, baru kita paham blogging ni juga satu 'aktiviti' yang agak menyeronokkan dan boleh dikatakan antara aktiviti yang boleh menambah ilmu. ada pernah aku buat entry pasal mane entah dan ada yang komen yang kata, " dengan blogging, kita tak payah nak beli buku, tak payah nak membazir duit segala untuk 'tambah' ilmu. hanya dengan blogwalking, sekali gus kita dapat ilmu baru dari blogger lain". totally agree.

Bukan senang sebenarnya nak jadi seorang blogger. jadi blogger kena ikhlas. jadi blogger yang dapat menyumbangkan 'sesuatu' kepada readers. bukan jadi blogger yang sioxxx sendiri. once 'karya' kita di-publish kepada umum, secara tak langsung ramai pihak yang akan baca dan perkara-perkara sensitif bagi sesetengah perkara haruslah ditapis terlebih dahulu. so tak ade sesiapa yang akan terasa dengan entry kite. see.. bukan senang kan nak jadi blogger. sape kata yang jadi blogger hanya merapu-meraban jek???

Hati aku mula-mula terbukak masa nak buat blog bila baca blog orang lain dan tetibe rasa yang seronok kalau kite ada blog sendiri. kalau dulu kite ada diari, tapi sekarang kite ada blog. but if you want to make blog as your diary, rasanya lebih elok di-privatekan sebab macam tak best la pulak kalau orang baca kann. pendapat aku, blog adalah medan untuk kite berkarya. berkarya untuk menajamkan dan mematangkan kita dalam berfikir sesuatu. sejujurnya, lama-kelamaan penulisan kita akan lebih matang. kalau korang tengok entry aku kat LinkWithin bawah tuh, jangan la tekan sebab kadang-kadang tu entry yang lama-lama dan aku sendiri pun agak malu jugak nak baca=P

"AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA"

Tanggal 5 Oktober sudah genap aku setahun blogging. bunyi macam singkat tapi sebenarnya banyak dah aku belajar sepanjang aku blogging. kalau anak kecil yang baru lahir, mungkin sekarang dah boleh berjalan. kalau ada antara korang yang kumpul duit selama setahun untuk beli kereta BMW, mungkin sekarang dah dapat. macam tu jugak aku. aku sendiri tak sangka yang bilangan followers aku boleh sampai 8++ . oke, mungkin ade yang rasa annoying dengan statement aku tuh sebab ade je yang blogging hanya sebulan, due bulan dah dapat followers seramai 1k kann.. aku yang setahun ni pun tak sampai-sampai setahun lagi. haha. memalukan >< tapi bila pikirkan balik, aku sendiri nak followers aku yang follow aku ikhlas dalam follow aku. bukan follow hanya sekadar 'follow'. buat apa kalau followers beriban tapi ruang komen zero?? serius aku cakap yang aku sangat suka followers yang suka komen entry aku dan dekat situ secara tak langsung kite dapat bertukar-tukar pendapat kann.. tak gitu?
btw, thanks kepada yang sudi follow blog aku ni ek.

Untuk itu, aku sangat-sangat berterima kasih kepada kawan aku yang tolong aku untuk buat account blogspot sebab kalau tak ada die, mungkin aku sekarang tak ada blog. mungkin aku bukan seorang blogger. dan kepada sifuku Faiqah yang banyak membantu masa mula-mula buat blog dulu. ecewahhh ! ayat tak boleh blah ann=P
Banyak benda yang aku belajar sejak jadi seorang blogger. aku belajar untuk jadi matang dalam penulisan, jangan cepat give up, menjadi kuat dan etc. honestly, sangat seronok jadi blogger. kepada sesiapa yang belum try jadi blogger, please sign up for your own account.  haha.

 HAPPY FIRST ANNIVERSARY MR RIGHT;)


regards,
mr right.


ftnote : entry ni saje guna 'aku' sebab special sikit. dan peserta untuk contest mr right, jangan risau.. nanti mr right umumkan oke. lately ni sibuk dengan kehidupan uni. tapi mr right pasti akan kotakan janji;)






JEMPUT 'LIKE' DAN KOMEN KALAU SUKA ENTRY INI(=

Friday, September 30, 2011

CONTEST BERSAMA SI MANJA (MR_RIGHT) -INI STICKY POST-

assalamualaikum semua.
untuk pertama kalinye, mr right dengan rendah hati ingin menganjurkan satu contest.
memandangkan tempoh mr right blogging ni nak dekat setahun bulan 10 nanti, jadi mr right rase da bole kot nak buat contest.
harap-harap anda semua bole memberi sokongan yang padu kepade mr right la yep !
ini peraturan contest ini..

header contest(:

RULES:
1) follow blog mr right supaya nanti senang untuk tahu update
2) buat entry tentang "CONTEST BERSAMA SI MANJA (MR_RIGHT)"
3) letakkan header contest di entry atas pada entry anda
4) hanya satu gambar anda bersama si manja yang diperlukan. gambar boleh di-edit mengikut kreativiti masing-masing(:
5) link-kan entry contest anda ke entry ini
6) gambar tersebut akan dipostkan ke page mr right  [ PAGE MR_RIGHT ] juga untuk di-'like' kerana pemilihan akan dikira berdasarkan 50% pilihan juri dan 50% like dari peminat anda
7) tag sekurang-kurangnya kepada 3 orang


*tarikh tutup contest ini 30 Sept 2011(:
HADIAH
tempat pertama : rm30 top up
tempat kedua : rm20 top up
tempat ketiga : rm10 top up

sokong mr right ye. hee

*si manja di sini bukan bermaksud anak-anak anda tetapi juga bermaksud bersama anak jiran, anak saudara etc.. asalkan masih budak kecik*

ftnote : contest ini akan dimansuhkan secara serta-merta jika bilangan contestant kurang daripada 30 orang. sekian(:


assalamualaikum(:

( penerangan mengenai contest ada di SINI )










Monday, September 26, 2011

VIRUS MALWARE MENYERANG BLOGGER ! (CONTOH TUTORIAL BUANG MALWARE)

Hye ! taip entry ni cepat-cepat sebab penat gila baru balik dari kelas.
semalam nak dijadikan cerita, blog mr right diserang virus. oke, honestly I really don't know yang ade virus dalam blog. kalau virus kat PC / lappy tu, pernah la dengar kann. dan yang pasti, bukan mr right seorang sahaja yang kena virus tu, blogger-blogger lain pun dapat nasib yang sama. memang tak boleh nak duduk diam laa.. 
then try search google apa maksud Malware tuh dan google bagitahu yang Malware tu adalah sejenis virus. demm ! memang agak panik jugak la mula-mula..
apa yang mr right tahu blog kita dapat virus ni bila kita pergi blog orang lain. means, virus tu bukan datang dari blog kita sendiri. btw, ini print screen nye;


 thanks to CK sebab bagitahu dan print screen ini.


Masa pagi tu kawan mr right ada cakap pasal virus ni sebab die tak boleh bukak blog mr right. mr right pun macam agak tak percaya lah sebab bila mr right bukak guna safari dan mozilla, boleh je view blog mr right tuh.. so buat endah tak endah jek. 
masa tengah hari, tetibe blog mr right hang. tak boleh bukak. oke, masa ni memang mr right panik tahap nak menjerit, meroyan dan macam-macam lagi lahh! sampai terlupa makan tengah hari=.= 
sebab first thing yang ada dalam pikiran mr right ialah followers dan contest mr right yang tak habis-habis lagi tarikh penyertaannya. takut lah nanti contestant cakap mr right larikan diri pulak ann.
berejam jugak la mr right duduk depan lappy ni dan buat apa yang patut. search google n bla bla bla.. dan mr right terpikir kalau betul tak boleh bukak dah blog ni, memang mr right takkan buat blog dah. hoho. alhamdulillah, lepas balik dari main squash petang semalam, blog mr right dah boleh view(:


So mr right ade la tanye kawan-kawan blogger dalam group blogger kat fb dan thanks sebab ade yang sudi tolong. kalau nak ikutkan mr right, serius mr right sendiri tak berapa pandai bab-bab komputer neh. nak tutorial tuh? boleh. mr right sudi nak kongsi dan kredit-kan kepada empunya blog tu sendiri.



First of all, korang jangan panik sebab google sendiri ada bagi step macam mana nak buang virus tuh. dalam blog tu juge ade link blogger lain yang suruh korang download untuk buang / bersihkan PC korang. kalau dah buat, jangan risau insyaAllah blog korang akan selamat^^

special thanks to these bloggers for helping me yesterday :
- CK


till then, bye !

regards,
mr right

JEMPUT KOMEN DAN 'LIKE' KALAU SUKA ENTRY INI (=

Saturday, September 24, 2011

JANGAN SUKA BERMAIN DENGAN KATA-KATA

Orang kata, terlanjur kata akan binasa diri. tapi sejauh mana orang zaman sekarang berani memberikan keyakinan tentang kata-kata tersebut?
selalu kita dengar tentang orang yang hanya pandai berkata-kata sahaja tanpa melakukan apa yang sepatutnya.
persoalannya, sejauh manakah kita boleh bermain dengan kata-kata? sejauh manakah kita boleh menafikan perkara ini?

JANGAN SUKA MEMBUAT ONAR KALAU MEMANG SUDAH SALAH SENDIRI

Kat atas dunia ni hanya ada dua jenis orang sahaja.
orang yang mengaku kesalahannya dan orang yang membuat alasan untuk menutup kesalahannya.
jenis yang pertama mungkin boleh ditoleransi lagi tapi jenis yang kedua? mereka ini tergolong dalam golongan-golongan yang suka membuat kecoh akan sesuatu perkara eventhough perkara itu sudah tentu-tentu kesalahan mereka sendiri dan bukan orang lain.
kadang-kadang mr right sendiri tak paham kenapa orang jenis sebegini suka untuk membuat onar, suka untuk memberikan alasan dan suka untuk mengelakkan diri daripada bertanggungjawab atas segala kesalahan yang telah dilakukan. 
sebagai contoh : orang sebegini update status fb-nya dengan ayat-ayat yang menunjukkan yang dia sememangnya di pihak yang 'benar'.
apabila orang luar baca, mungkin akan bersetuju dengan kenyataan tu dengan menganggap bahawa dialah bidadari/bidadara dari kayangan yang turun ke bumi. ( puihh !)
akhirnya kepada yang tak tahu apa-apa, menganggap perkara itu benar dan bukan salah dia.  kenapa orang-orang sebegini wujud dalam dunia ini?? adakah kerana ego dia yang akhirnya menutup segala kesalahan yang telah dilakukan olehnya? fikir-fikirkanlah.

JANGAN SUKA BERJANJI TAKUT NANTI TAK BOLEH DITUNAIKAN

Mr right pernah baca laa.. kalau kita suka berjanji, dan janji kita tu tak dapat dipenuhi means janji tu tak ditunaikan, maka kita akan tergolong dalam golongan-golongan yang munafik jika mengikut agama Islam. (correct me if i'm wrong)
mr right bukan lah bagus sangat nak bagi nasihat ke ape dan mr right sendiri akui yang mr right sendiri tak sempurna dan kadang-kadang janji yang telah dipateri tak dapat ditunaikan. but well, seboleh-boleh nya kita cuba lah untuk tidak memungkiri janji yang telah dijanjikan. orang memberi janji kepada kita kerana dia percaya kepada kita. kerana dia tahu yang kita boleh tunaikan janji tersebut. tapi kalau kita sendiri yang telah memungkiri janji, macam mana nak dapatkan kepercayaan yang penuh daripada semua orang?? 
jangan suka memungkiri janji, kelak akan memakan diri. fine, mungkin ada sebab kenapa janji tersebut terpaksa 'dimungkiri' tapi seelok-eloknya kalau dapat dielakkan, kita elakkan. utamakan apa yang penting dahulu. 
contoh paling annoying; jangan sebab kerana seorang perempuan, anda memungkiri janji dengan kawan anda. cuba fikir balik, siapa yang ada bersama anda selama ni? sewaktu senang dan susah?? kawan anda itu atau 'bakal' gf anda? jadi renungkanlah semula. 




Hati sendiri kena jaga tapi di samping itu hati orang pun kita kena jaga. tipikal tapi ade kebenarannya. kalau kita melukakan hati seseorang dengan kata-kata kita, mungkin kepercayaan dia terhadap kita akan hilang sedikit demi sedikit. kita hidup atas kepercayaan bukan atas dasar simpati or whatsoever lah><








till then.

regards,
mr right

JEMPUT 'LIKE' KALAU SUKA ENTRY INI(=

Wednesday, September 21, 2011

PENGUMUMAN PEMENANG SEGMEN KIBARKAN JALUR GEMILANG DI BLOG ANDA ! [ INI STICKY POST SELAMA 3 HARI ]

Hello orang kampung ! 
engat lagi segmen ini??




Alang-alang tahun ni tarikh kite beraya sama dengan tarikh kite sambut merdeka, so kami buat segmen ni.
alhamdulillah, ada juga yang sudi join walaupun lebih kurang hanya seminggu sahaja tempohnya.
jadi dengan itu, nak tahu siapa yang bakal mendapat kad raya istimewa dan review blog di blog mr right ni??
here we go. 

THE WINNER GOES TO
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

BERDEBAR-DEBAR?? SABAR~ 
SCROLL LAGI !

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Yes ! beliau adalah pemenangnye. 
ape? kenapa mr right pilih beliau?
korang boleh ke entry segmen beliau yang [ INI ]
mr right sangat kagum dengan 'kegigihan' beliau join segmen mr right. kan dalam entry segmen mr right ade cakap pilihan pemenang akan dikira dari segi kreativiti . jadi beliau sudah buat poster MerdekaRaya khas untuk segmen mr right. terime kaseh(:

So, entry ini akan dibiarkan selama 3 hari oke. dan cik hati diminta untuk menghantar details (nama penuh dan alamat semasa) kepada email mr right ; r_piz@yahoo.com untuk urusan hadiah.

Kepada yang tak bernasib baek, harap jangan bersedih oke. kalau mr right ade buat segmen lagi, jangan lupe join la ek. 

Akhir sekali, JUTAAN TERIMA KASIH kepada yang sudi join segmen mr right ek !
dan jangan lupe join contest mr right yang sedang berlangsung sekarang oke. tinggal lagi beberapa hari je lagi contest sulung mr right ni nak tutup;)




regards,
mr right.



JEMPUT 'LIKE' KALAU SUKA ENTRY INI EK !