ahli sarcasm

Monday, January 24, 2011

LELAKI vs PAYUNG




assalamulaikum sume readers!
sehat?? hee
entri mr right kali ni sal LELAKI vs PAYUNG.
panas tak? panas tak? :P
banyak kali mr right fikir sal ni..
yaa... mr right seorang lelaki.
tapi ta salah pon kalo mr right nak pikir mende ni kan.
hee.
persoalannya...
kenape lelaki melayu t'utamanye jarang nampak untuk berpayung?
korang le jawab tak?
adakah sebab untuk kelihatan macho?
adakah sebab ego?
kalo nak cite sal ego, perempuan pon ade ego kan.
tapi kenape mereka2 sume ta segan pon berpayung?
hmmm.. kena siasat ni. hee


walopon tengah panas terik,
 hujan lebat dengan petir b'dentum-dentam,
 lelaki seboleh2 nye untuk tidak gune payung.
mr right seorang lelaki. so, mr right tahu laa.
hihi.. maybe sebab malu kot.
tapi kalo da terlalu panas n terlalu lebat, 
mmg tade pilihan laen la kan..
terpakse la tebalkan muka untuk pakai payung.
adakah ini hanya mungkin pandangan stereotaip semate2??

tapi kan..
kalo non-malay yang pakai payung,
 orang sekeliling ta pertikaikan pon.
o0ps! mr right bukan 'races' di sini ye.
cuma melihat situasi sekeliling..
yaa.. selalu je mr right nampak kat u mr right ni, 
non-malay (lelaki) ta segan pon untuk guna payung.
tapi untuk tengok lelaki melayu guna payung,
cukup susah.
boleh dikira dengan jari kot..
hee
kebanyakan mereka menggunakan cara2 ni...

1) SURAT KHABAR


..sebab surat khabar kan le dapat mane2.
n kebanyakan orang beli surat khabar teap2 hari.
so, tade la rugi kalo buang camtu je kan.
2 in 1 gituh.. sangat bijak kaum adam:)

2) BUKU


..tapi ta la gune buku yang sedang gune kan.
nak mampus kalo gune buku yang tengah guna untuk digantikan sebagai payung? 
pokai la kalo teap2 ujan, kena beli buku baru an..
ujung bulan, makan maggi~~ hee

3) BEG PLASTIK


..kalau da terdesak sangat, 
memang beg plastik akan jadi mangsa.
tapi seboleh2 nye, jangan la gune beg plastik keh!
"selamatkan bumi kite"
<<tetibe an. hee>>
kat u mr right mmg tale gune beg plastik ni.
n mr right yakin, kat u korang pon same an!
lestari~~ :)

4) DAUN PISANG


..agak romantis ya kalo ade lagi 
orang yang gunekan teknik ni.
sangat romantis!
tetibe mr right t'engat lagu amalina n iwan tu kan.
cane tah..
"waktu di malam minggu, aku jalan-jalan"
ha! betol tak???
haha... tapi entri ni tade kena mengena ngan lagu tu keh.
mungkin cara ni dgunakan kat kampung2 kan.
feeling kot kalo gune daun pisang mase ujan.
rindu kampung!
hee

...

ha! tu antare cara2 kaum adam
 untuk tidak menggunakan payung.
mase panas terik o ujan lebat an..
diulangi, entri ni bukan berbentuk perkauman o ape.
cume nak mendapat kepastian dari sangkaan mr right selama ni..
n berkongsi pendapat.
itu aje deh!:)
betolkah kaum adam sangat anti dengan payung?
hurmm...



ok la readers!
t jumpe lagi keh!
assalamualaikum:)


8 25 SARCASM BERKATA-KATA:

Novelgurl said...

Assalamualaikum

hahah..aah lah..tak prsn lak slama nie.tp mmg pelik.Kalo lelaki melayu pakai pyung nmpk cm jambu je..hee~

..tapi bukan aku.. said...

@Novelgurl..
kan3??
agak payah kalo nak jumpe.
mungkin pandangan camtu menyebabkan diorang (mr right juge) ta nak pakai payung. hee

FariehanIbrahim [LBC] said...

aah lar, bru prasan laki nie jrg nk tgk pgg pyung.
tp ade jerk yg b'pyung time ber2 ngn couple dyeorg, huhu

..tapi bukan aku.. said...

@FariehanIbrahim..
hee.. itu perkara bease.
kapel la katekan.
baru romantik.
tapi seb baek diorang ta pakai daun pisang.
hii

nohfee said...

perempuan suka bwk payung, laki tak. sebab tu perempuan pelengkap hidup lelaki *wow, ayat nohfee! wow wow*

mr_right said...

..tqpi bukqn qku.. da bertukar kepade mr_right. hee

@nohfee..
wah! bpuitis kot! hee
sangat suke dengan statement anda.
hee:)

mr_right said...

*aku

mr_right said...

hehe