ahli sarcasm

Sunday, February 6, 2011

pegang tangan, salah ker??

assalamualaikum people!
kali ni mr right nak wat entri sal suh korang2 ni berfikir.
berfikir sal pe??
haa...
jom kite cungkil segale rahsie yang ade.
setiap gambar2 ni mpunyai maksud yang tersirat*)




gambar pertama>gambar pasangan kapel bpegangan tangan.
hmm, kalau kite yang umat Islam ni, 
ta elok la an kalo nak pegang2 tangan camtu.
kalo tade pertalian yang sah an.
ta elok. ta baek.
t timbul fitnah..
kan da jadi mende laen.
kalo nak pegang sangat, pergi terus masuk meminang.
kan ag elok camtuh.
pas kawen, 
da ta jadi kesaalahan pon kalo nak pegang tangan.
even kat public sekalipun..
insyaAllah, fitnah da tade an.




gambar kedua>gambar anak dengan ayah.
mr right nak tanye, bile kali terakhir korang pegang tangan parents korang?
kalo mak tu, bease la an..
(o0ps! terbongkar rahsie:P)
tapi kalo ayah?
mesti da lame ta pegang an?
bease laa.. umo da meningkat.
so, malu la konon nye kalo nak pegang kan.
tambah2 kalo kat public.
hee.. mr right paham.
act, kite akan ase lebih dilindungi kalo kite pegang tangan ayah kite (terutamanya).
especially kepade kaum hawa an.
kalo kaum adam tu, myb agak segan la an.
tambah2 yang da masok 20 an ni.
(o0ps! tercakap lagi kat diri sendiri. hee)
so, sape2 yang rindukan parents diorang, 
peganglah tangan mereka selalu ye! hee






gambar ketige>gambar pasangan yang baru diakad nikah..
ha! 
gambar ni ade kesinambungan antare gambar pertama tadi.
kan lebih elok kalo bersentuhan tangan dengan cara yang macam ini.
semua orang pon bahagia.
semua orang pon senang.
so, segale fitnah pon takkan timbul.
betol tak?? hee


act, point mr right ni sebenarnye..
nape kalo budak lelaki pegang tangan orang pandang pelik,
tetapi kalau perempuan sesame perempuan bpegangan tangan orang wat dekkk jek.
nape ek???


hurm, mase mr right kat matrikulasi dulu,
ade la mr right tanye ustaz mr right sal ni..
tah nape mr right rajen lak tanye dalam kelas pendidikan islam. menambah ilmu~ hee
jadi jawapan ustaz mr right;


"memanglah kalau lelaki sesame lelaki bpegangan tangan orang akan pandang semacam sebab tu lumrah manusia. dan kalau perempuan bpegangan tangan sesame perempuan, orang takkan cakap ape2 sebab perempuan sudah dikurniakan sifat penyayang. sbg contoh; ibu kita sendiri. ibu kita akan lebih terdorong untuk pegang tangan kite kat public jika nak dibandingkan dengan ayah kita"


*lebih kurang camtu la ayat ustaz mr right sbb sudah setahun berlaku*


hmm, bile mr right pikir balik ape yang dikatakan oleh ustaz mr right, mmg betol. sifat keprihatinan, penyayang kaum hawa lebih sedikit daripada kaum adam. 
ha! jangan salah paham plak.
mr right bukan bermaksud yang kaum lelaki kurang sifat keprihatinan, penyayang yek. 
sebab mr right laki juge:)
cume memberi sedikit konklusi ape yang ustaz mr right gtau lebih kurang setahun yang lalu.


so, ape pandangan korang sume??
pelik ke kalo laki same laki bpegangan tangan kat public??
kalau perempuan yang berpegangan tangan lak?
sile tinggalkan pendapat ye:)


moral: Allah swt lihat apa yang kita lakukan. engat dulu padah sebelum buat sesuatu perkara. ta elok kalau bukan muhrim berpegangan tangan di khalayak ramai kan??
ok la... 'renung-renungkan dan selamat beramal'
:)


p/s: peringatan kepade diri sendiri juge.


assalamualaikum..

13 25 SARCASM BERKATA-KATA:

nadia anuar said...

ye, saya setuju.
kita yang bercouple2 ni tak payah la pegang2 tangan, ke nak pegang2 benda lain ke..
hush, bagi saya, kalau lelaki tu betul sayang kan gf dia, dia takkan sentuh walau sikit pun gf dia tu.

mr_right said...

@nadia anuar..
setuju.
lelaki yang baek hanya untuk perempuan yang baek an:)

akema yazid said...

betoi2!!
akema cukup x suka tengok kapel2 pegang tangan..
even yang pakai tudung pun ada yg buat camtu gak..
ish3..

mr_right said...

@akema yazid..
dunia da berubah an.
orang sekarang da ta malu nak wat maksiat depan orang ramai.
tape2, moga mereka dberi petunjuk ye:)

Nurul Afiza Azizan said...

haaaa..betoi3..
kalo betoi2 nk pegang meh akad nikah lu meh...hehe..
errr,bab yg laki pegang tngn laki 2,toksah buat la kann..macam pelix ja..hohoho~

mr_right said...

@Nurul Afiza..
kan3??
akad nikah dulu. hee
tol3! agak pelik la kalo laki ngan laki.
tapi kalo puan ngan puan, ape pandangan anda??

IkmalHisyam said...

nk pegang F.T. nye tgn!!!!

mr_right said...

@IkhmalHisyam..
haha..
pegang2!!
aku saksi!
lalalala~~

mr_right said...

*bernikah ye kawan2!!
hee

Si DauN CeRi said...

hurmm... ape yg tak boleh tu ttp tak bole di sisi islam.. skang ni byk konsep liberalisme.. kononnya ape yg tak boleh tu nak dijadikan boleh sbb tu pikiran kolot katanya.. padahal dlm islam dah cukup perfect dah hukum-hakamnya.. stiap ape yg Allah perintahkan tu sume ada sebab musababnya..

peringatan utk dr sendiri jugak..

mr_right said...

@Si Daun CeRi.
sangat setuju..
akhlak masyarakat sekarang makin teruk.
semoga mereka semua mendapat hidayah:)

sitihanisahali said...

kalau pegang bab* tak berdosa..boleh di samak . . tapi kalau pegang yang bukan muhrim,samak pun ttp berdose.. so tak pyh la dok pegang2 selagi blom halal..

mr_right said...

@sitihanisahhali..
sangat setuju dengan kamu:)
terime kaseh bagi pandangan ye.
hee