ahli sarcasm

Thursday, March 10, 2011

Petroleum Geology Conference and Exhibition (PGCE) 2011 :)

assalamualaikum sume!!
mr right kembali~ hee
setelah sekian lame menyepikan diri sebab tersangat busy..
bulan ni la ade test, quiz, report segale bagai!
aishh!!
penat2~ tapi nak buat cane kan..
terpakse la terime sebab mr right sendiri pilih jalan ni kan.
terime ngan hati yang terbuka~ 
CEWAH!


ha! mr right nak cite sal PGCE ni.
tau ke ape tu PGCE???
PGCE tu stand for Petroleum Geology Conference and Exhibition..
tau ape mende tuh??
hmm.. cane nak cite ye.
ni conference+exhibition dari oil n gas company seluruh dunia.
so, ritu mr right pergi la mende ni kat klcc.
err... ta paham mende!
serius~~
yela, mr right kan baru 1st year, so ternganga lagi la.
seb baek ta masok lalat an. hee
kalo mende2 basic tu, mr right tau laa.
tapi kalo sampai kepade software cane nak bace seismic, agak blurr lagi laa. hee
mr right ase, usm je yang anta 1st year.
u cam ukm, ump, ums... 
sume mostly anta 2nd n 3rd year student jek.
mmg batch mr right menyebok kan~~~~~~ haha
ni antare syarikat2 yang join untuk PGCE 2011:)

  1. Petronas
  2. Schlumberger
  3. Baker Hughes
  4. CGGVeritas
  5. emgs
  6. Fugro
  7. Halluburtion
  8. Murphy
  9. roxar
  10. Talisman Energy
  11. Uzma
  12. efogan
  13. Offshore Works
  14. Geopark
  15. RPS
  16. Geotrace
  17. JGI
  18. LEAP Energy
  19. Maxflo
  20. Weatherford
  21. ConocoPhilips
  22. Mubadala Oil & Gas
  23. Shell
  24. Lundin
  25. bhp biliton
  26. Petrotac
  27. Exxon Mobil
  28. n ade lagi laaa... hee


sekarang baru mr right tau yang banyak gile oil & gas company yang ade kat seluruh dunia ni.
sebab selama ni, mr right just tau Petronas, Shell, Exxon Mobil, etc....
kelakar!

hm, ni nak cite sal 'hari2' mr right kat sane lak.hari pertama, 'maseh baek..'
mr right n kengkawan 1st year yang laen masok gak dengar talk.
tapi sampai hari kedua, mr right n kengkawan da ta larat da.
haha.. bole dikire ponteng gak la an.
tapi kalo pikir balik, ta ponteng pon.
sebab setiap sesi talk, ade limit audience.
so, dalam kes mr right ni, mr right kire cam mr right TA CUKUP TEMPAT la ye! hee
so, kitorang pon g la jejalan kat klcc.. haha
menghabiskan mase dari pukul 10 pagi sampai 5 petang!
lalalalala~~
*maybe 2nd n 3rd year pon paham kot nape kitorang ta masok talk. ahha*


mase kat PGCE tuh..
ade la sorang due the real geologist n geophysicist yang mr right sempat sembang.
sangat seronok bile dapat berkenalan ngan diorang2 sume!
tanye pasal pengalaman bkerja, cane diorang study dulu2.
huu..
salah sorang nye seorang abang ni..


"saye dulu kena tendang mase kat matriks sebab tak lepas pointer. then, saye still further study & amik geology. n sekarang saye kerja kat Exxon Mobil. da kawen pon. umor 26 tahun.."


_w0w! sangat respect la abg ni! beliau still sambung belajar walopon tade rezeki kat matriks dulu kan. tu la orang kate, menuntut ilmu sampai ke negeri China (:


n ni lagi sorang.. Geophysicist from Indonesia:)


"mr right: how's ur working experience? (tah betol ke edak grammar ni. hee)
Geophysicist : it was fun. mostly all the time you will stay in the office. kaji segala bentuk muka bumi dan sebagai nya.. gune software yang company bagi ya.
mr right: suda berape lame tuan jadi geophysicist ya?? (masok bahasa Indonesia sikit. hee)
Geophysicist : kamu umur berapa??
mr right: 19 tahun..
Geophysicist : saya sudah 22 tahun jadi geophysicist.."


SANGAT tergamam mr right mase tuh. rupe nye cos geophysics ni dah lame tapi cuma kat Malaysia je baru lagi. huu.. sangat bangga! (eceh!)


dalam dok bosan2 tu,
tangan mr right bease laa...
fon d tangan n ape lagi!!
mule la tangkap pic n posing2 maut!! haha
sampai kawan mr right 'perli' ;
"ko patot beli kamera laa.. cikai2 pon jadi laa. hee"
OMG~~ sangat sentap!
tapi honestly, mr right nak jugak ade kamera sendiri an.
DSLR ker.. (okey. sangat jauh mengelamun!)
tambah2 hobi baru mr right skg ni edit-m'edit an.
haha..
n ni la hasil nye!! 
tadaaa~~~~


..PGCE 2011..


opening ceremony:)

entrance

exhibition hall

sebok! -__-"

kat luar hall

nak keje sini!

talisman energy (:

petronas:)

baker hughes:)

roxar:)

DownUnder GeoSolution:)

ape tah name company ni.
tapi booth die sangat cantek!:)

Petrofac:)

memang muke ta tau malu!
haha

kawan2 usm pon ade juge!
:)

nampak bayang i! haha

ni pon same!

ni memang sengaje :P

sangat over okeh! haa

reflection.
like this pic!! hee

penat berjalan~~

drilling process.
okey, gambar ta clear!

baca seismic guna software:)

ha! tu antare gambar2 yang mr right sempat tangkap laa..
ta banyak pon.
bukan nye DSLR pon..
gune kamera fon jek. hee
n mr right suke tangkap pic yang static.
means, gambar secawan kopi ker, sofa....
the, edit! n ni la hasil nye~~
*buruk*






okey. memang sangat huduh sebab mr right baru belajar.
hee..
okey la guys!
takat ni jela..
penat korang2 nak hadap entri mr right ni kan..
jumpe lagi untuk entri terbaru!!
don't forget to drop ur comment ya! hee
btw, tanx to Talisman Energy sebab sudi sponsor usm.
next year sponsor lagi ek!
tenkiu~~~~

p/s: dalam angan2 nak beli DSLR+belajar photoshop. haha


6 25 SARCASM BERKATA-KATA:

ayu zurika said...

best jugak ek.....

miradyana said...

baru lah tau ape ke mendenye PGCE tu.. hehe
tengkiu mr. right! :D

mr_right said...

@ayu zurika..
sangat bes! hee

mr_right said...

@miradyana..
hee..
okey3.
same2 (:

pemalas gurlz......nak rajin!!!!!!!!!!! said...

hafiz ct beli dslr...ak leh tumpang sekaki....

mr_right said...

@pemalas gurlz......nak rajin!!!!!!
haha.. memang la.
u kan kena jadi photographer i..
ahx