ahli sarcasm

Friday, March 11, 2011

Tsunami=Geophysicist !

assalamualaikum sume~
mr right hari ni dikejutkan dengan brita sal tsunami.
OMG~ sangat terkejut dan 'excited' sebab mr right pon belajar sal mende2 ni..
mr right dapat berita ni pas baru buka fb tadi.
sangat penat lorh sbb kelas rini kelas sangat penuh !
tapi penat2 pon, mr right wat entry ni.
gara2 terlalu excited an..
dalam tu gak, muhasabah diri la jugak:)

dengar2 tsunami yang terjadi kat Jepun ni,
8.9 skala richter beb..
sangat besar keh! 
mr right ulang..
memang TERSANGAT BESAR!
sebab kalo ta silap mr right,
ape yang mr right telah belajar...
bencana tsunami yang paling besar penah berlaku ialah kat Chile pada tahun 1960..
which is 9+ s.r..
n kat Jepun sekarang ialah 8.9 s.r..
lagi 0.1++ s.r je kan..
hmm, sangat takot mr right dengar.

skg mr right nak share sikit info sal sejarah tsunami..
(campur english keh!)

  1. The 1960 (M 9+) ; Chile earthquake that triggered a tsunami killing 61 people in Hawaii after traveling for 15 hours across Pacific Ocean.
  2. The 1964 (M 8.3) ; Alaska earthquake that generated a deadly tsunami that killed about 130 people in Alaska and California.
  3. The 1993 (M 7.8) ; earthquake in the sea of JAPAN that generated a tsunami that killed 120 people on the island of Okushiri, JAPAN.
  4. The 1998 (M 7.1) ; Papua New Guinea earthquake and submarine landslide that triggered a tsunami that killed more than 2,100 people.
  5. The 2004 (M 9) ; Sumatran earthquake that generated a tsunami that killed about 250,000 people.


ha.. tu antare bencana tsunami yang terbesar yang penah dialami.
sumber; buku geology mr right..
huu..

ape yang mr right tau, tsunami terjadi apabila berlakunye 'fault movement' di bawah paras laut.
gegaran ni terjadi kat tengah2 laut.
n then, bile berlakunye fault movement, submarine eartquake creates shockwave n wave tu akan dihantar ke aras permukaan laut.
proses nye lebih kurang cani..
<imagine tsunami berlaku dari tengah2 lautan sampai ke permukaan darat>

  1. wave blowing over the ocean surface cause water particles to travel in circles.. (cube bayangkan lebih kurang cam satu bulatan, berpusing2 dan bergerak dengan kadar yang sama dari bawah laut ke permukaan)
  2. circles are most powerful at the surface, but fade out at greater depths.. (bulatan air tu akan lebih kuat berbanding kat bawah paras laut sebab shockwave tu tadi telah dihantarkan dari bawah aras laut ke permukaan laut dan akan create lebih besar wave)
  3. top of water breaks to form a crest, which crashes onto the shore.. (bile da sampai shore, wave tadi akan berpecah dan air akan melimpah ke permukaan dengan derasnye)

gitu la lebih kurang.
korang imagine la ek!
ta reti nak terangkan secare details pon.. hee
baru first year belajar geophysics. ngee~
gpun, mr right tau sikit2 sal tsunami ni cz mase interview scholarship, mr right pon kena tanye sal tsunami.
happy~~ hee

btw, mr right nak share mende2 ni..
korang tengok la ek!!



n ni antare gambar2 sal tsunami..
huu :(








huhu..
takot kan??
mungkin ini peringatan bagi kite sume.
same2 la kite muhasabah diri keh!!!
okey la readers, takat ni je ek!
assalamualaikum (:

ftnote : semoga kite sume dilindungiNya.. huu

4 25 SARCASM BERKATA-KATA:

miss husna said...

wah...smngt mr right kaitkan tsunami kat jepun dgn ape yg die blaja dlm geologi :)

mr_right said...

@miss husna..
heh.
mr right suke mende2 cani..
tapi dalam hati, muhasabah diri gak laa (:

FariehanIbrahim [LBC] said...

wahhh! sgt nice lh mr. right. ^^
tsunami sgt menginsafkan diri kita kn. wuwuwuu

mr_right said...

@FariehanIbrahim [LBC]..
nice?? huhu..
tenkiu. yup3.
tsunami sangat menginsafkan diri kite.
mungkin ini satu amaran daripada Allah swt..
sape tahu kan..
(: