ahli sarcasm

Friday, May 6, 2011

masa berlalu sepantas had laju cahaya. okey. mr_right poyo !

*entry ni agak panjang. sile tarik nafas dulu dan relax ye*

assalamualaikum semua(:
rini mr right totally merdeka okey !
pagi tadi last paper. so, agak excited di situ.
tapi mr right tade la berape excited sangat cam orang laen sebab orang laen excited nak balik umah masing-masing.
tapi mr right tale balik. huwaa ~~
sedeh gilak ! 
mr right ade keje kat sini.
tapi tape. cuti empat bulan. 
nak buat ape tah kat umah tu kan ~ hee
tadi mr right pergi pc fair kat pisa ngan kawan mr right.
ade kamera sony, touch screen, wane hijau dan sangat santek okey
still dalam dilemma nak beli ke tak.
sebab 10 hb ni mr right nak fly ke vietnam.
tu pon guna duit gak kan. hmmm


tetibe pulak petang cani mr right t'engat zaman dulu-dulu kan.
zaman matrikulasi sampai da sambung degree ni and next sem da jadi senior. 
"oh abg senior ! " hahahha.
sangat cepat masa berlalu. 
ta sedar pon da nak masok 20 tahun. hee


okey, sekarang ade adik-adik yang baru lepas spm tu, da dapat result upu an?
saje je mr right nak kongsi cerita ngan readers semua.
mr right dulu lepas spm mr right apply upu gak.
dalam pade tu, mr right apply matriks.
then, bile result keluar, yang upu mr right dapat asasi arkitek ape tah kat Universiti Islam Antarabangsa (UIA).
n untuk matrikulasi, mr right dapat sains fizik kat Matrikulasi Perak.
jadi nye, mr right memang dalam dilemma. 
sangat dilemma okey.
sume nye sebab untuk asasi tu, memang minat mr right.
tapi masalahnye UIA. n mase mule2 nak masuk, ade ujian.
ujian arab and english.
ujian english tu mr right ta kesah sangat, tapi ujian arab tu yang jadi masalahnye.
mr right tade pengalaman n ta penah belajar pon sal arab.
so,cane mr right nak amik ujian an.
memang ade stage nye nanti, tapi mr right dengar kalo ta lepas satu stage, kena tendang.
errr... takan mr right nak amik form 6 plak pas kena tendang tu kan.
so, bile mr right pikir2 balik, mr right pon amik la matriks.
walopon pada dasarnye, mr right tade la pandai sangat.
result spm pon bukannye baguih sangat pon ! haha
kat matriks, mr right amik physics, chemistry and maths sebagai subjek teras.
mule2 memang mr right tale nak ekot.
ase cam salah je ape mr right amik keputusan untuk masuk matriks buat mase tuh.
tapi mr right cekalkan hati untuk teruskan..
mr right tade la rajen sangat pon.
orang kate kalo masok matriks, kena rajen segala..
ya ~ memang sume mende kalo kite nak buat, kite kena rajen.
tapi cara lecturer ajar kat matriks sangat senang  nak paham..
and lecturer pon sangat88888 suke membantu pelajar-pelajar nyee.
kena la ,rajen buat tutor, past year....
kat matriks still cam dalam asrama.
tapi tade la waktu nak prep segale bagai tuh.
korang bebas, tapi ta sebebas dok kat u..
nak outing pon kadang-kadang ta sempat.
s'engat mr right, dulu mase sem2 kat matriks, berape kali je mr right outing pon.
sebab malas nak keluar ! haha


kat matriks la mr right kenal erti persahabatan.
mr right ade kawan-kawan rapat.
kawan-kawan yang sentiase bersama mr right mase suka dan duka.
kat matriks selama setahun tu seolah2 sangat cepat masa berlalu.
korang akan menghargai setiap detik kat matriks.
jap nak kongsi gambar2 kat matriks dulu..











actually banyak lagi gambar, tapi tamo letak banyak2..
nanti korang sume mutah plak tengok gambar kitorang an ! hee
untuk budak2 kmPk, kalo ta tau menara cendawan tu, ta tau la nak cakap ape. hee
seriously, mr right sangat merindui saat2 itu.
saat2 di mana semua orang nampak sama jek. 
tade sape yang nampak lebih, dan kurang.
semua jujur. semua nampak suci (wahah !)


pas setahun dudk kat matriks, 
mr right further study dalam degree..
dalam negara jela yang mr right mampu pon.
result pon ta gempak mane.
budak2 matriks kalo yang 4 flat tu, bersepah-sepah okey.
so, sile berangan nak apply overseas 
(ni peringatan untuk mr right laa)
and sile la masok matriks especially matriks perak okey !
TERpromote plak. hee
serius, korang takan rase menyesal masuk matriks okey(:


then, as usual mr right pon isi borang upu untuk ijazah sarjana muda plak.
and tetibe terdetik plak nak isi borang usm.
mule2 memang tamo isi.
ni pon ekot kawan jek.. then, isi laa..
borang usm n upu laen okey. tah nape die asingkan=.=''

course yang mr right apply dalam upu

1) UM- Sains Geologi Gunaan
2) UTM- Kejuruteraan Petroleum
3) UM- Sains Geologi


tah kenape mr right pilih geologi.
maybe sebab kakak mr right pon amik geologi kat UM gak.
untuk USM plak, mr right apply; 

course yang mr right apply dalam borang usm

1) Sains Fizik (Geofizik)
2) Kejuruteraan Sumber Mineral
3) Kejuruteraan Aeroangkasa


keputusan kemasukan usm lebih cepat daripada upu..
alhamdulillah mr right dapat ape yang mr right nak kat usm.
mr right dapat Geofizik. wee ~
seronok padahal ta tau mende tuh. heh
ekotkan nak tunggu result upu gak tapi lambat sangat n takut ape yang diharap kat upu ta dapat.
so, mr right terime jela usm.
and now, i am usm's student;)


belajar kat universiti bukan semudah yang disangka.
kena kuat dari segi mental dan fizikal.
kalo korang jenis yang pentingkan pointer, usm bukan pilihannye.
pointer 3 and above bagi budak sains especially kat usm macam mimpi jek.
korang seriously kena work hard gile8888 kalo nak dapat.
bukan mr right nak burukkan universiti sendiri.
tapi ni perkara benar. serius. korang kena sedia dari segi mental kalo nak masuk sini.
mr right jugak ade kawan-kawan yang rapat kat sini.
cer tengok ! cer tengok !








and alhamdulillah, sekarang mr right officially da habis sebagai first year student kat sini.
and next sem, insyaAllah mr right akan jadi senior plak.
jadi second year !!
sangat cepat masa berlalu.
rasa cam baru semalam habis spm.
baru semalam habis matriks.
baru semalam daftar usm.
huu.. (jangan teghiak !)


kepade adik-adik yang da dapat result upu..
terime je seadanye. reda ~
adik-adik da buat yang terbaek kan.
dan mungkin itu jalan yang telah ditentukan untuk adik-adik.
belajar kat mana-mana pon sama je sebenarnye.
sumenye bergantung pada diri kite sendiri cane nak adapt situasi sekeliling.
belajar rajen-rajen sampai dapat keje yang baek suatu hari nanti ye !!


sampai tu saje entry kali nii.
harap-harap entry ni membantu adik-adik kat luar sane untuk bina semangat baru ye !
assalamualaikum(:

22 25 SARCASM BERKATA-KATA:

amira izzati said...

kebetulan pulak kan awk n saya sy batch kt kmpk dulu.. hye kwn se-matrik :)

♥ qyla ♥ said...

khatam ! hee .
seronok dpt bace pglmn mr. right in matrik
sampai la degree :)
all the best ! :D

emeera asnary said...

kmj pown ade cendawan puteyh gak! hehe *oke,sye bkn kmPk,maaf!*

rayne rawt rawt said...

panjang nyee .. hahah .. buat la part part. ngeee

Si DauN CeRi said...

perkongsian yg bererti ni utk sapa2 yg baru nak menempuh alam universiti.. hehe sy pon suka gila zaman matriks, paling indah setakat ni lepas abis skola.. hu3

mr_right said...

@amira izzati..
awak pon matriks perak ker??
budak ape?
hye kawan se-matriks juge;)

mr_right said...

@qyla..
hee. terime kaseh qyla kerane sudi bace(:

mr_right said...

@ameera asnary..
haha. ta kesah la awak bukan dak kmPk ke ape an..
yang penting, awak pon ade menara cendawan tuh !
heee

mr_right said...

@rayne rawt rawt..
hehe. actually, ta sedar plak nak buat entry sepanjang nii.
lagupon kalo buat part2, takot lupe.
hee..
btw, tanx for d opinion n tanx for sudi membaca(:

mr_right said...

@Si DauN CeRi..
hee. terime kaseh si daun ceri..
saye juge sangat menyukai zaman matriks !!
huu

Mr.Thinker@Ali said...

Pengalaman indah nie. Untung ada gambar. Aku, x ada lgsg semua2 nie. Just gambar kt skola jaa. Sbb: x dpt matrik, g Form6. tp nk x nk, survive jaa apa yg kita tempoh. ^^

mr_right said...

@Mr.Thinker@Ali..
huhu.. betol3.
belajar kat mane2 pon same je kan..
terpulang kepade kite sebenarnye(:

amira izzati said...

@mr. right : yups.sama matrik ngan awk ler.awk batch 2009/2010 kan. saya ni budak hayat..awk fizik ea.

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

huuuuuu...sedey kot..rendu Kmpk sangt3..aku kenal kau pn mse kite join prgram Alumni kan..time tuh ko jdi MC..kite dok satu meja borak3..sambil gelak n ketawa terbahak3..berdekah3..hahaha..engat ag X? sampai surrender ah gelak sbb sakit perut, xtau ah pe y lawak time tuh..hahahha..best kan KMPk..sngt best lahhhh... :D

mr_right said...

@amira izzati..
laa. yeke.
kite sedare la ye ! hee
ta sangke plak.
saye budak fizik.
kenal tak???

mr_right said...

@Fee Hafeezah ketuk keyboard..
huu. jangan cita weh ! nak teghiak weh !!
sedeh !! kmPk the best !!!
mmuuuaahhhhhh !!!

nak balik matriksssss !!!!!!!!!!!

amira izzati said...

@mr right :
hola..mana la nak kenal.budak sains hayat pon bukan semuanya saya kenal :)..
btol2..nak balik matrik. :)

mr_right said...

@amira izzati..
huu. agak la.
ta suke dok u !
huu

budak katak said...

waaaaa.senior ni.hehe.btw,pnh tengok repunzel the tangled story x?menara cendawan tu mcm menara repunzel tu.teehee =D

mr_right said...

@budak katak..
haha, penah888..
agakla kan ~ hee

amny said...

aduuiiii...T___________T

ni wat pening balik nii...@_@

mr_right said...

@amny..
do what u think is right(: