ahli sarcasm

Tuesday, June 28, 2011

dulu mase sekolah saye suke ponteng sekolah ! *susah dulu, senang kemudian*

*mungkin panjang sebab bercerita melalui pengalaman*

Assalamualaikum semua !
rindunye kat blog nii. serius ! da b'usang pon.. hee. 
ade lagi ke yang maseh tertunggu2 update dari mr right? 
mr right mnx maap sesangat sebab da jarang update.
mr right bukannye ape.. sekarang mr right nga cuti. nga cuti semester..
cuti selame empat bulan you ! oh, sangat heaven !!
so, bole la tido lambat n bangun pon lambat. o0ps ! haha
tapi ade ke kawan mr right tanye kenape mr right cuti empat bulan.
choy ! mana la mr right nak tau.. da kementerian bagi mr right cuti selama itu . HAHA 
mr right kat uma ni tade mende pon nak buat. 
kalo tak tido, makan n tgk tv + on9 kalo duit broadband da bayaq teap2 bulan. hee
and ade jugak kengkawan mr right yang tanye nape mr right lame ta update. sebab diorang tertunggu-tunggu entry dari mr right. wah ! apakah ini semua mimpi semata-mata? haha..
(okey, think positive ~) 
maybe dulu mr right selalu update n selalu nampak blog mr right je kat dashboard tu kan. 
mase tu nga gian sangat kot.. hha
mesti korang rase cam nak bagi pelempang an? hhe

okey2, da lari tajuk.. korang nampak n paham ape yang mr right tulis atas tu? i mean title entry neh..
haha.. yup888 ! dulu mr right sangat suke ponteng sekolah. o0ps ! maksud mr right TERponteng.
ade mr right sesaje menyemakkan status fb mr right ngan status tuh..
cer tgk nii >


ade jugak yang 'like' tuh.. adehh
maybe diorang yang tukang 'like' tu orang2 yang tau memang betol mr right kuat ponteng dulu. ahah
and ade jugak tak percaya. mengapakah anda-anda??-________________-"

yang komen ni sume kawan-kawan rapat mr right.
ade yang dari sekolah menengah sampai la ke matriks. mungkin yang matriks tu die terkejut sikit kot. 
sebab kat matriks mane bole ponteng. kalo ponteng, kena ambush segale. haha. (bercakap melalui pengalaman)

mr right cerite sume ni bukannye nak bukak pekung di dada..
mungkin cerita mr right ni boleh dijadikan ikhtibar ramai orang.

mr right bukan saje-saje tak pergi sekolah.. dulu mr right kayuh basikal kalo nak g sekolah.
jarak antara rumah mr right n sekolah around 5~7 km..
and mr right kena bangun seawal pukul 6 pagi untuk siap segale.
kena sampai sekolah awal-awal sebab mr right pengawas dulu.
so, kena la bertugas awal-awal pagi tu kan..
selalunye mr right bertolak dalam pukul 6.40 pagi camtu dari rumah n sampai ke sekolah lebih kurang 7.15 pagi.
agak letih jugak laa.. kadang-kadang sampai peluh2 jugak baju mr right tuh. macam hujan><
mr right pon ade pengalaman breakfast atas basikal.
mr right beli kuih seketul due n makan kuih tu skadar alas perut untuk awal-awal pagi tuhh.
sampai sekarang mr right dapat bayangkan cane segarnye udara pagi2 camtuhh. sangat nyaman okey !
kadang-kadang mr right tengok je kengkawan mr right naek moto ke sekolah..
tambah2 bile mr right sendiri jage tempat moto n basikal tuhh.. HAH
tapi mr right ta kesah ponn sebab mr right tau bukannye senang untuk jadi senang kann.. 
mungkin belom mase nye lagi untuk mr right mase tu untuk ade moto sendiri..
and mr right habis sekolah petang. dalam pukul 4 ptg camtuhh..
dan korang mesti bole tau kan cuaca mase tu camne an?? 
hanya tuhan jela yang tau betape seksanya mr right nak kayuh basikal balik rumah.. huu
mr right selalu simpan duit sekolah n beli air tebu atau kelapa untuk minum sambil atas basikal tuh.. best kot ! tambah2 kalo cuaca memang panas gile an.. heh

kadang-kadang dalam perjalanan ke sekolah tu, basikal mr right rosak.
paling mr right engat sampai sekarang on the way nak g sekolah tu, tayar depan basikal mr right tercabut !
CHOYY !! camne la bole tercabut macam tu pon ta tau..
so, mr right bawak la basikal tu g kedai basikal. n tunggu kedai basikal bukak.
yela, mane ade kedai basikal bukak awal2 pagi camtu an.. heh

ade jugak bile basikal mr right rosak, mr right gagah jugak sorong basikal tu sampai ke rumah.
sampai ade seorang pak cik yang SANGAT BAEK HATI bagi pinjamkan basikal anak die kat mr right dulu n basikal mr right tinggalkan dulu kat rumah die..
bile basikal mr right da okey, baru amik balik.
sangat baek okey ! sampai sekarang mr right selalu terbayang jasa baek pak cik tuhh.. huu
thank you so much:')

kekadang sampai hujan lebat.. so, mr right ta dapat g sekolah.
and kekadang terlampau tak larat sangat.. 

kalo bulan puase pulak, kekadang mr right cuba gak naek basikal..
and kekadang ade jugak mr right suh ayah mr right yang antarkan.
tapi kalo ayah mr right yang antarkan, ade satu syarat.
mr right kena pergi sekolah seawal 6 pagi..
sebab lepas tu ayah mr right nak terus g keje.
nak ta nak, mr right akur ajela. 
so, sampai2 sekolah, mr right sorang je yang ade.
and buat le ape yang patot. eg : bace buku, revision, homework (le caya ka? haha) sampai la matahari terbit n sume budak sampai kat sekolah. 
kadang-kadang mr right tertido jugak sebab mengantuk sangat><"
bole dikatakan mr right antara orang pertama jugak la yang sampai sekolah tu dulu bersama-sama mak cik kantin . HAHA

korang mesti tertanye-tanye ape yang mr right buat kalo mr right buat kalo tak pergi sekolah an?
kadang-kadang mr right tido.. HAHA
and dulu mr right suke sejarah sebab akak mr right ade cakap kat mr right suh guna buku teks sejarah sendiri kalo nak score dalam subjek sejarah. so, mr right pon buat la buku tu cam buku mr right an. tapi ni buku teks yang mr right beli kat kedai laa.. bukan buku SBPT tu ye !
kalo tak g sekolah, mr right suke conteng2 dalam buku tu..
and alhamdulillah, kebanyakan fakta yang mr right conteng dalam buku tu semuanye mr right dapat engat.
same jugak ngan subjek pendidikan islam. 
kebanyakan untuk subjek-subjek yang perlu menghafal laa.
sampai sekarang mr right gune teknik tuh><
so kepade adik-adik tu, amik la tips ni kalo mau ! hee

"berakit -rakit ke hulu, berenang-renang ketepian.. bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"
korang sume pernah dengar peribahasa ni?
peribahasa ni yang selalu menjadi bahan pujukan kepade hati mr right bile mr right terlalu tertekan mase sekolah dulu.
kekadang mr right pujuk hati mr right jugak dengan ayat nii;
"it's okay Hafiz. You can do it !"
tak dinafikan, memang satu pengalaman yang paling berharga bagi mr right.

syukur dengan berbekalkan keputusan spm, mr right sambung matrikulasi selama setahun amik fizik..
n sekarang mr right dapat melangkah ke alam universiti seperti yang diidam-idamkan selame nii.
alhamdulillah, mr right kat Universiti Sains Malaysia, Sains Fizik, major dalam Geofizik(:

sungguh mr right ta sangka semuanya berlaku dengan terlalu pantas.
sekali lagi mr right nak tegahkan, mr right buat entry ni bukannye untuk bermegah-megah tetapi mungkin korang bole ambil ikhtibar dari cerita mr right nii.
Biar kita susah dulu, dan senang di kemudian hari..

Assalamualaikum(:



ftnote: gunakan masa terluang anda dengan sebaek yang mungkin. tindakan kita hari ni yang akan menentukan cerah ataupun tidak masa depan kite di kemudian hari(:

11 25 SARCASM BERKATA-KATA:

^ intuition ^ said...

hmm cter ko mengingatkan ak mcm ne ak lmbt g sekola...almost evryday..hahah p version len r..xad basikal tu..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

jauhnye sekolah kau apiz, btw kelakar kot, nape dtg awal tak tlg makcik kantin sekali..haha..boleh dpt makan free..kehkeh..and mcm2 aku imagine tayar basikal kau tuh.. noxx.. >.<

mr_right said...

@enon..
elehh.. ko memang suke same ngan aku kan ~ HAHA

mr_right said...

@ Fee Hafeezah..
haha. malas aku nak tolong. sal tayar tu sampai sekarang aku engat. tengah siox2 kayuh basikal, aku ase something.. tengok2 tayar aku tercabut ! memang gelabah la mase tuhh.. HAHA

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

Mesti tgh feeling kau kayuh kan..? tuh yg tak pasan tuh..kehkehkeh

mr_right said...

@hafeezah..
haha. bukan feeling, tapi mamai><

Tieyha said...

hehe....sume kenangan tuh wat kita rindukan zaman silam kita kan?? hehe ;)

mr_right said...

@Tieyha..
betol2. kenangan yang menjadikan kite lebih matang kan?? hee

Lin Kamila said...

sob sob. sedih gila. aku pon sama, tapi aku x naik basikal lah, abah aku yg hanta nek moto bruk ja. org laen umah sedepa dgn skolah pon naek keta. mmg jeles lah. tapi abah aku ad pragai pelik. dia kalo boleh nak paking moto depan kelas, senang aku nak turun. lagi malu kan?

mr_right said...

@Lin Kamila..
kahkah. sedeh ek? hee
ko lagi laa.. stop depan moto gtuh !
setail r ayah koo.. hee

iefa said...

nice!!mr.right amik geofizik kt usm ye..sy nk tnye geofizik blaja psl ape???main subjek die ape slain fizik??thanks,harap dpt bantu...=)