ahli sarcasm

Tuesday, June 28, 2011

Menjadi tunang orang tanpa kita sedar? Jom check !

Assalamualaikum people ! 
ni mr right nak bkongsi cerite neh..
terutama bagi kaum hawa*

Soalan:
Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan:
Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."
"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Soalan:
Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Jawapan
Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?
Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Soalan:
Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Jawapan
Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'
- Artikel iluvislam.com
- Artikel diolah dari ceramah Ustaz Azhar Idrus.

"Jangan samakan tunang dari segi adat dengan tunang dari segi syarak. Ramai di antara kita tahu tentang tunang dari segi adat; ada hantaran dan ada cincin. Sedangkan itu bukan syarat sah tunang. Cincin dalam pertunangan ibarat memakai jubah ketika solat. Ia bukanlah suatu kemestian untuk pakai jubah ketika solat, tetapi ia sudah jadi kebiasaaan. Itu sahaja. Tak ada jubah, tak bermakna tak sah solat."

Assalamualaikum;)



16 25 SARCASM BERKATA-KATA:

kunci locker said...

terbaek wey ! suka entri ko ni..alamak..kalo laki n perempuan tu bergurau jek cmne??maen2 jek...

mr_right said...

@kunci locker..
hee. terime kaseh. mane ade istilah maen2 dalam islam(:

Hanum said...

ley taye pe makna merisik.?? bukan ke merisik tu nak tgok si pompuan tu ada sape2 ke or still single...n bukan ke merisik menyurus ke arah bertunang...??? musykil..

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

owh,baru terniat cmne ea..

mksdnya bgth perncagn~

mr_right said...

@Hanum..
Hadis Rasullullah berkenaan kebenaran untuk merisik(melihat tunang)dan meminang:

"Daripada Abu Hurairah RA berkata,sabda Rasullullah SAW kepada seorang lelaki yang hendak berkahwin dengan seorang perempuan: "Adakah kamu telah melihatnya?jawabnya tidak(kata lelaki itu kepada Rasullullah).Pergilah melihatnya supaya perkahwinan kamu terjamin berkekalan." (Hadis Riwayat Tarmizi dan Nasai)

mr_right said...

@nuyui aka miss NUSHA..
huu.. itu saye tak berape pasti. mungkin boleh ditanyakan kepade yang lebih arif(:
btw, terime kaseh kerana sudi bace entry ni ye..

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

woot..wooot..bahaya nih..kena berhati-hati..org sekarang ramai yg sambil lewa je bab-bab camnih..

mr_right said...

@hafeezah..
betol3 ~ ni untuk ingatan diri juge. heh

mr_right said...

*engatan diri sendiri juga
typing error ~ heh

mr_right said...

hehe..

emeera asnary said...

penah baca b4 diz, n nak dpat kesahihan alek, baca lagi,, so dont disturb me ! ewahhh ;P

mr_right said...

@emeera ..
ewahhh ~ hee
a'ah. da nama pon artikel iluvislam(:

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

okay, cuti lama kau practice jadi penge"check" ejaan..Kehkehkeh..laju sgt aku type, tuh yg typing error..pooooodahhhh! >.<

mr_right said...

@hafeezah..
ahah.. keje baru laa. HEE

mr_right said...

@hafeezah..
haha. keje baru ~

sAmPaH said...

perghh....nice entry....mknanya aku pon pnh bertunang la ni..hahahaha.....