ahli sarcasm

Wednesday, August 10, 2011

BERKARYA KERANA APA?

assalamualaikum semua.
minggu ni mr right ta nak update sal WW . nak update sal neh.
firstly, maap sebab ta dapat nak update beberapa hari nii. sumenye gara-gara mr right malas nak pergi top up broadband ni haa.. cuaca sekarang makin panas ! huu
tambah-tambah lagi bulan puasa ni kann.
tapi kann, ade ker orang yang tunggu update entry dari mr right? mr right bukannye pemes beno ponn ~

BERKARYA KERANA APA?

yup. anda berkarya kerana apa?
tah kenape sejak due menjak ni, mr right asyik pikir pasal blog ni jek. tah hilang ke mana segale formula-formula fizik mr right. da ta hengat dahh. hehe

mase mule-mule mr right buat blog , mr right cuma nak jadikan blog ni sebagai tempat mr right untuk melepaskan tekanan. 
no , no , no.. bukan untuk lepas geram ke ape yep.
mr right pasti mesti ade sebab kenape korang semua buat blog jugak kann.
and it's not easy to be a blogger.
macam-macam yang perlu kite tempuhi.
pendek kate, kalau nak jadi blogger, kena kuat semangat dan kena ade jiwa yang kental untuk hadapi semua tomahan.
bukan semua karya kite dapat penuhi dan puaskan hati semua orang kann..
honestly, mr right sendiri pernah kena tomahan-tomahan tu.
ade yang cakap blog mr right tade faedah la, tade motif la, bla bla bla...
tapi mr right ambil tu sebagai satu pengajaran bagi mr right untuk terus blogging;)


kalau kite asyik jaga hati orang, sape pulak nak jage hati kite kann. 
prinsip; BELOG KITA HAK KITA selalu jadi titik semangat bagi mr right untuk teruskan berblogging.
ade satu ketika, mr right rase macam nak stop je blogging tapi bile pikirkan ape yang telah mr right capai, dengan tak sampai hati untuk menghampakan follower yang sudah follow mr right,  dan jadikan blog salah satu wadah untuk mr right bercerita segale suka dan duka, jadi mr right lupakan niat mr right tuh..
(ayat mr right macam buat karangan bm plak==")

mr right agak tertarik dengan entry kawan mr right LemonaDe  yang [ NI ] ..
bukan sebab ade nama mr right kat dalam mr right dalam tuh untuk mencari publisiti murahan tetapi dengan isi kandungan yang ade.
kalau korang sume tak bace lagi, sile la klik ye(:

pada pandangan mr right, jadi blogger juge sama seperti menjadi wartawan.
yahh.. yang lainnye adalah wartawan dapat gaji tetapi blogger ta dapat. mungkin bagi blogger-blogger otai mesti da dapat banyak income dari nuffnang kann.
tapi bukan mr right. duit mr right dalam account nuffnang tu pon baru berape hinggit jek.
da ta tau nak buat camne lagi. hehe
wartawan menulis ape sahaja yang terjadi di sekeliling kite seperti gossip, politik, isu semasa..
same goes to blogger. mungkin dalam skop yang lebih kecil.
blogger juge menulis dan berkarya.
berkarya dengan apa yang terjadi di sekelilingnya. walaupun ta mendapat sambutan seperti karya seorang wartawan, tetapi mr right pasti, kepuasan sebagai seorang blogger tu memang tak dapat dinafikan(:
kat sini jelas yang kepuasan menjadi seorang blogger tu memang ta dapat nak gambarkan.
kepada yang nak rasa dan belom daftar kat blogspot @ wordpress, boleh la daftar sekarang ye. hehe

isu menjaga hati orang laen sebelom menjaga hati kite sendiri memang kite patot ambil kesah.
kite kena engat , kite berkarya dalam blog masing-masing bukan untuk kite sorang je nak baca, readers yang jenguk blog kite pon nak bace jugak.
so, at least we can give them something lepas bace blog kite kann.

entry ni cuma untuk renungan kite sama-sama. bukannye untuk meng-'kondem' blog masing-masing ye..
hopefully, kite semua dapat bertahan lama dalam dunia blog ni dan terus maju ke hadapan ye;)

kalau ade sebarang ketidakpuashati-an, pertanyaan, cadangan etc.. boleh PM mr right kat FB ye><"

assalamualaikum(:








42 25 SARCASM BERKATA-KATA:

fahmie firas said...

InsyaALLAH??
Siapa Otai Itu??
Darimana Otai itu bermula??
Kita sama sebenarnya :)
Yang memezakan kita usaha..
thanx mr.right siggah blog saya :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

dak comel dlu bloggim sbb suka2, boring tggu result spm..
tpi skrg mmg da mkin berminat ngn dunia belog. heee :)

daim said...

terharu bole x?? T~T

singah2~ http://daimhar.blogspot.com/2011/08/mighty-morphin-time.html

daim said...

terharu bole x?? T~T

haha! singgah ye http://daimhar.blogspot.com/2011/08/mighty-morphin-time.html

Pateh Adnan said...

wah wah! semakin best-best entri ko yek! aku pon semangatnye membace. haha
follower dah ramei la beb! tahniah!

Apih El Nino said...

Tak mudah bergelar blogger.
Orang-orang berani je boleh jadi.
Sebab tu aku salute blogger.
Btw very nice shot bro.
Keep it up :)

biLa aKu muLa mEmbEbeL.. said...

yaaam belog kita hak kita. nice! =)

anyway, berkarya utk meluahkan rasa hati. tak perlu marah2, cukup untuk sekadar mengungkap perasaan. =)

cheqwa said...

setuju,kawan cheqwa siap cakap ag, 'ko ni buang mase je blogging,bace blog org,bukan ade pekdah'...huhuhu :(

Hana Foswana said...

hafiz nk tau x? bnyak tips hana dpt dari entry2 hafis about blogging ni..tq ye! :)

K.Zhariff said...

pergh, ni yg semangat ni. :D

mr_right said...

@fahmie firas

hee. otai yang da lame dalam dunia blogging. yang dah beriban followers. bile la mr right nak macam tu kann.. =P

mr_right said...

@FariehanIbrahim [LBC]

ohh.. yeke. untunglah ade mase lepas SPM. mr right lepas SPM terus kena pergi PLKN. dan mase tu ta tau lagi ape tu 'blogging'..
loser gila kan? hee

mr_right said...

@daim

ta payah nak terharu sangat lahhh.. haha

mr_right said...

@daim

ye-ye ~ da singgahhh.. hehe

mr_right said...

@Pateh Adnan

hehe. yeke. alhamdulillah la cenggitu. harap dapat bagi sesuatu kan..
erm, maknanye sebelom ini, ko tade mood la nak bace entry2 aku?? tettt ~

mr_right said...

@Apih El Nino

huu. thanks bro. betol ! orang engat jadi blogger just tulis dalam blog untuk diri sendiri. tapi diorang sume ta tahu ade kesah di sebaliknye kann(:

mr_right said...

@biLa aKu muLa mEmbEbeL..

yah !! setuju dengan awak.. blog juge boleh jadi terapi bagi kite kann.. hehe

mr_right said...

@cheqwa

wahaha. yeke cheqwa. ape kata cheqwa suruh die buat blog. mesti die akan rase ape yang kite rase.. hehe

mr_right said...

@Hana Foswana

huu. yeke Hana. baguslah camtuh. at least blog hafiz ni dapat bagi sedikit semangat kepada orang laen. syukur ~

thanks jugak;)

mr_right said...

@K.Zhariff

hehe. bagus2 ! teruskan semangat tu yee.. jangan lupe join contest !! hehehe

farah hanim said...

wahh yeke
hehe..tula da bis kan af
jom la kte duet
hehee :P

mr_right said...

@farah hanim

hha. bole jekk. lagu apakah?

SyuE said...

to be honest, syu pule berkarya dlm blog sebab nk isi masa lapang yg lapang ni. hehe, yela, skunk syu tgh menganggur. ;p but, at the same time, syu nak berkenalan, & tukar2 pandangan dgn others blogger. nak kejar trafik? huhu.. tu last reasons. ;) syu tertarik dgn kata2 blogger otai, cik epal. rezeki ada mana2. kalau kita ikhlas berkarya, rezeki tu akan dtg jugak. so, same goes with syu. ;) syu tak nak kejar apa2, sekadar nak berkarya ikut suke hati, hihi., tp, mengumpul follower pun syu minat gak. kiki. sebab semangat tu lg membara bile nengok ramai je follower kite. ;) syu ta riso org kondem blog syu, bcoz they deserve it! ;) sbb syu pun bile jengah blog org, syu akan buat judgement syu jgk. so, hak masing2!. ;)

wanhamiza said...

berkarya kerana sukasuka :) peace.

mr_right said...

@SyuE

nice one Syue. like it !
follower yang menambahkan semangat kite kann(:

mr_right said...

@wanhamiza

tape.. minat tu yang penting kann(:

syuhadamdhassan said...

yeay ! blg kite hak kite ! lantak pi org nk kate apeeee:))

mr_right said...

@syuhadamdhassan

i like it ! blog kite, kite yang punye.. hehhe

daim said...

waaaa!!!! dye balas komen sye!! :D

mr_right said...

@daim

rajennye balas komen banyak-banyak kali.. i like ! haha

Shorim Kasih said...

kdg2 untuk kepuasan diri, kdg2 untuk meminta pndpt org dgn hasil karya kita..n kdg2 jg ada org berkarya smata2 nk dpt publisiti..

eqbalzack said...

salam hafiz,
abg eq bersuara sket...
pernah ada blogger tanya "kenapa abg eq suka buat giveaway/contest??"

jawapan abg eq simple je, " duit nuffnang tu sebenarnya bukan hak mutlak abg eq. itu adalah hak blogger2 yang selalu masuk blog abg eq dan duit pun bertambah.alhamdulillah...
konsepnya simple je, kita ambil hak kita sedikit dan berikan semula hak pada mereka (blogger) dalam apa juga bentuk.
macam abg eq akan bg dalam bentuk GA...
Percayalah pada rezeki Allah s.w. " kita bagi dan kita pasti akan dapat balik"...

Jangan makan sorang je...kan? hehe

ECAH~ said...

sama la..mula2 memamg just nak buat cam diary sendiri je..dah lama2 mcm syok lak nak join segmen pape n can do anything ngn blogging ni

mr_right said...

@Shorim Kasih

hehe. setuju. tapi yang penting ialah kepuasan diri kan(:

mr_right said...

@eqbalzack

betol2 ! saya sangat setuju.. tapi abg Eq jangan terasa dengan ape yang saye tulis ni pulak ek. ta bermaksud ><

tape.. hafiz akan terus menyokong abg Eq ! jangan risau;)

mr_right said...

@ECAH~

yep3. best kan blogging? sape yang ta buat je yang ta tau best ke takk. heh

mizmarmalade said...

Menarik entry nih... byk yg kiter bleyh blajar bila blogging :)

emeera asnary said...

lamenyeeee x baca entry mr. right ! kite pown berkarya utk suka2, tapi, ayat2 kita mcm mr. right ckp tadi, kene jaga jugak, sbb ade stengah blogger dye tahu org yg dye x suke, asik stalk blog dye, then dye guna kan laa blog sbgai cara utk menghentam stalk trsbut, tanpa mmikirkan kesan yg bakal di hadapi oleh pemblogger trsbut ! wahhh ~ karangan ke hape komen saya nyh ? hik3 btw, mr. right, entry kamu sentase membangkitkan mud saya utk terus berblogging ! thanx tao.. :)

mr_right said...

@mizmarmalade

alhamdulillah.. terime kaseh. teruskan blogging ye !

mr_right said...

@emeera asnary

wahaha. terharu neh ! pengsann tuww ~~ ehhehe
terime kaseh meera !

eqbalzack said...

salam,
laa...mana ada apa2 hafiz. abg eq sekadar memberi pandangan je hafiz sebab tgk ramai blogger skrg yg nak trafik melambung tapi makan sorang je...tak kesian ke pada blogger2 yg bg sokongan kat diaorg terutama blogger yg baru...

mr_right said...

@eqbalzack

huu. betol jugak tu abg Eq. ape-ape pon, abg Eq memang terbaek laa.. nanti kalo ade mase lagi, saye join contest n GA abg Eq lagi ek ! heheh