ahli sarcasm

Monday, August 15, 2011

FOLLOWERS TU PENTING KER?

Assalamualaikum semua.
atee ~ udah-udah la tu mengunyah makanan.. 
kembung perut tu kang. heh
start dari pada tengah hari tadi sampai la ke sekarang, mr right da update untuk due segmen Ben Ashaari.
da lama rasanya tak join segmen beliau. tengok-tengok sampai dua sekali kan. satu untuk BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST KE TAK? dan yang paling latest saje gatai BEN AJAK TEKA LAGI .
memang buang tebiat kann.
tak la nama nye Ben Ashaari kalau tak disamakan dengan 'segmen' beliau. (tolong la Ben Ashaari bace blog aku sebab aku puji die><)
oke, enough with Ben Ashaari MySpace 

FOLLOWERS TU PENTING KER?

Mase mr right masih 'fresh' dalam dunia blogging ni dulu, mr right akui ade satu mende yang agak memalukan bagi mr right.
err.. mr right ta tahu nak 'add' blog untuk follow. padahal da terang-terang ade tulis kat dashboard tu kan.
mr right rase kalau blogger sekarang yang baru nak aktif berblogging pon tahu camne nak 'add' blog untuk follow.
shame on me ! sobsobsob
tapi mende tu tak bertahan lama. bile tanya kawan-kawan, mr right baru tahu camne nak 'add' blog untuk follow. bile da tahu, mula lah nak 'add' sampai ta hengat dunia kann. hee
ape-ape pon, mr right akan follow blog-blog yang ade identiti tersendiri , yang dekat dengan pembaca. kengkawan mr right pon ramai yang ade blog. jadi memang dah tentu-tentu la mr right akan follow diorang.
yahh.. support antara satu sama yang laen;)

Bile kite mula-mula blogging, kite sendiri tak tahu ape 'fungsi' followers.
yang kite tahu cuma kite dapat tahu ade orang yang sedang m'ngekori setiap update dari entry kite kann.
tapi ape maksud di sebalik perkataan 'FOLLOWERS' tuh?
okey, mai sini mr right nak kasi tahu(:


Followers ni penting sebab kite akan serta-merta akan dapat tahu yang setiap hasil karya kite sedang diperhatikan dan dihargai oleh orang-orang di luar sana.
kalau orang follow kite, means die suke dengan hasil tulisan kite kan.
even mr right sendiri pon akan rasa seronok kalau naek 1 follower. bukan senang orang nak follow kite tau ! hee

Yang kedua bile kite tengok kat dashboard kite naek sorang demi sorang follower, secara tak langsung semangat kite untuk lebih giat berkarya akan lebih membuak-buak. ye edak?!
cube korang seru 100 orang blogger untuk follow korang n yahh.. diorang followed.
tak ke korang lagi bersemangat untuk update entry lagi selepas itu? huu

Followers ni kite sendiri yang kena cari. kenapa mr right cakap macam tuh?
hmm.. kalau korang tak pergi blogwalking (bw) dan tinggalkan link atau komen-komen, camne blogger laen nak tahu yang blog korang tu sebenarnya wujud kan=P
menjadi silent reader tak salah tapi ada satu ketika kenapa kita perlu bw dan komen entry diorang. kalau mr right tanye korang sendiri, korang suke tak kalau orang komen entry korang? mesti suke kann..
so, #tips yang paling berkesan kalau nak bagi untuk newbie ialah korang kena bw dan komen sedaya yang mampu(:

Sudah jelas kan kenapa followers tu penting sebenarnye.
followers mr right pon baru 671 .. (semasa mr right tulis entry neh)
tade la seramai beriban-riban pon. tapi ade je yang follow secara private. ta tau ape motif-_________-"
mungkin mr right sendiri tak cukup rajen untuk bw dan komen entry-entry blogger laen kot kann..
atau mungkin entry2 mr right belom cukup mantap kott. heh
tape, lepas ni akan lebih rajen supaya dapat mengeratkan hubungan antara blogger kan.
cewahh.. ayat skema cam nak buat tatabahasa bm pulak.


MySpace

Rasanye sampai situ je kott. 
so, korang pikir lah betapa pentingnye followers tu kat korang selain diorang semua boleh menaikkan traffic korang kann.

Bye !

ftnote : semua blogger dijemput untuk join CONTEST BERSAMA SI MANJA ye!  MySpace


28 25 SARCASM BERKATA-KATA:

daim said...

D setuju!! followers is not necessarily readers~ yg penting readers~ sebab diorang memang truly our followers!! :]

i mean, some readers D xde pon acc google utk follow~ follow dari fb je~ :]

Pateh Adnan said...

woot woot. follower tu penting! hehe, betol! makin ramai makin semangat and banyak idea. hehe

Nurul Solehah said...

saya slalu bw dan tinggal komen macam yang saya tinggalkan kat blog awak ni .. :D

Hana Foswana said...

wahhh~ bestnye entry ni..:)
hm td hafiz ada tnye pasal followers tu kan..tips nye mcm yg hafiz cte dlm entry hafiz ni la..rajin bw n komen entry org..
dan jugakkk! bg hana yg masih baru ni, hana akn buat cerita yg bukan pasal diri hana tp universal..yg boleh buat org baca tu rasa seronok n nak singgah blog kita lg..klu hana buat pasal kisah hidup hana, hana x rasa follower hana boleh ramai gitu dlm masa sekejap..yelah,hana ni bukan sesiapa org nk amek tau pasal diri hana kan..kiranya, entry kita tu mainkn peranan jugak la dan gaya penulisan kita..tu je la kot tips yg hana amalkn..huu^^

Apih El Nino said...

Bagi aku, followers nombor dua. Yang utama ialah apa yang aku nak sampaikan tu sampai. Tapi tak bermakna follower tu tak penting. Siapa la kita tanpa follower kan? Nice entry la beb.

asy faro said...

datang sini lagi mmbaca entry best dr mr. right!

mr. right minat marvel x? cekidaut :

http://asyfaro.blogspot.com/2011/08/suprise-untuk-peminat-marvel.html

AesyaZealous said...

yep, kdg2 follower yg buat kite smgt nak berbloging..

slmt berblogging :)

slmt berpuasa :)

taliff said...

Follower orang yang berul2 mengikut perkembangan dan membaca apa yang kita tulis...

Komen : berlaku apabila pembaca atau follower bersetuju/tidak bersetuju dengan apa yang kita tuliskan... :) JAdi dalam penulisan, berilah Idea yang bakal menyebabkan tangan pembaca gatal nak komen..hehehe

Nice Explanation Mr Right... :)

syrupmasin said...

follower ramai bole buat kenduri :D

mr_right said...

@daim

wahh. pandai D berkata-kata sekarang kann.. hehe. betol tuh ! tapi AMIN tak follow ai. sedeh !

mr_right said...

@Pateh Adnan

yahh.. marilah kite same2 aktif blogging ek !! hhehe

mr_right said...

@Nurul Solehah

terime kaseh awak. sangat menghargai;)

mr_right said...

@Hana Foswana

best ek? hee. terime kaseh Hana. btw, thanks for the tips. bagus tips Hana tuhh. dats the right way maa(:

mr_right said...

@Apih El Nino

Thanks beb. setuju jugak dengan pendapat ko. kalau nak buat entry, kena pikir panjang2 kann.. hee

mr_right said...

@asy faro

hee. thanks asy faro.. da bace semalam entry awak(:

mr_right said...

@AesyaZealous

yep2. betol tuhh.
selamat blogging dan puasa jugak(:

mr_right said...

@taliff

betol tuh.. ape yang kite tulis bukan untuk diri kite je kann.. untuk readers jugak;)

mr_right said...

@syrupmasin

wahhh. tu kalau da otai laa.. hehe

eqbalzack said...

salam,
abg eq reply komen kat blog abg tadi.
PhD student sebenarnya takde cuti sebab kami on going research...lagi la abg eq ni scholar UPM so kena ready utk mengajar student undergrad bulan 9 ni..byk tugas sebenarnya cuma tak bg tau kat blog je..hehe

mr_right said...

@eqbalzack

ohh yah. saye terlupa plak. hee.. bagus nye abg Eq ! saye teringin jugak nak sambung sampai PHD. hee

ice lemon tea said...

wah sukanya tips nie :))
salam ramadhan

mr_right said...

@ice lemon tea

kalau suka, kena datang lagi tau nanti. hee

(:

speak on mind said...

Good and nice entri! sangat benar dan setuju 100%. Bukan senang nak dapatkan follower...

shida said...

ho3~~~
rasa meriah kot kalo de follower w/pon xramai kan..ahaks...

tp yg penting tu isi post kita tu..beri something meaningful to readers~~

A retarded kitty said...

aku telah mengalami turning point di mana jumlah followers cuma dijadikan hiasan di sidebar

mr_right said...

@speak on mind

thanks. jom kite lebih giat blogging yep !

mr_right said...

@shida

betul tuh.. yang penting ape yang kite bagi kepade readers kan(:

mr_right said...

@A retarded kitty

yeke kitty.. sedeh la cenggitu . huhuh