ahli sarcasm

Tuesday, August 16, 2011

ISU CIK 'ANON' LAGI??

Assalamualaikum semua. (nak pesan awal-awal yang entry ni agak kasar)
jari ini asyik menaip tak henti-henti tanpa engat dunia. jadi kalau waktu siang tu, tak sedar waktu berjalan dengan cepat.. tengok-tengok da berbuka. hee
apa-apa pon, kite sudah masuk ke separuh daripada bulan Ramadhan kann.
sangat cepat masa berlalu dan cuti mr right pon da nak habis.
  MySpace
CIK ANON SUDAH GIAT BERLELUASA?!
(berdialog dengan penuh drama)

Kepada korang semua, korang tahu ape maksud 'ANON' tuh?
mai mr right nak bagitau. ANON tu anonymous. yep. anonymous yang tade account blogspot or wordpress yang datang ke blog kite. yang ade blog pon le jadi anon.
kalau datang dengan cara yang baek, tape.. tapi kalau datang untuk membuat onar, persetankan mereka ! (cewahh ! hha)

Isu ni da semakin hangat diperkatakan sejak due menjak nehh. dan baru je lepas kawan blogger mr right ; Kunci Locker update sal si anon datang blog kawan die dan buat onar. nak tahu? tengok [ SINI ]
tah kenape ramai pulak geng-geng anon ni kann. ade buat group kat fb macam blogger kott. tettt ~~



Ini pengunjung page mr right; [ hafizilmi.blogspot.com (mr_right) ] yang sudi men'drop' kan post.
terime kaseh banyak-banyak. so korang kalau ade ape-ape inquiries, bole la drop jugak ye. heh
die suruh mr right up sikit sal isu 'CIK ANON' neh. well, memang lately ni isu-isu macam ni sedang hangat diperkatakan. isu anon datang buat kecoh la, buat onar laa etc...

Mr right sendiri pernah sekali kena serang dengan anon.
die drop kat ruangan komen.. ape yang mr right engat anon tu cakap ' blog ko tade paedah la, tade guna la .. etc'
mase tu mr right baru lagi dalam blogging so buat ta tau je. dalam buat-buat tak tahu tu, semangat mr right 'down' jugak tapi lepas tu mr right pikir yang diorang ni memang tade keja dan memang selalu dengki dengan kejayaan orang laen.
mungkin die sendiri rasa tercabar dengan blog mr right yang tade hape-hape ni kott.. tettt ~

Berbalik kepada masalah di atas, mr right lepas tu pm sendiri dengan pengunjung tu dan dia sebenarnye pon seorang blogger. lepas tu die suruh mr right sendiri pergi tengok ape yang cik anon ni 'conteng'.
oke, memang sangat huanghjaqq la kot nak tulis macam tuh. 
kalau da datang rumah orang, datang la dengan cara yang elok dan penuh tatasusila (:

"ala..kau bak cite pasal riak sume..ko cermin diri kau yg suke tikamblakang org dulu la *$%^&*..then aku rase cm ko ckp tntg diri ko doe psl riak ni.. puihh la kau"

See.. dan nickname die dalam shoutmix kawan mr right itu ialah; 'ADE LA'. =="
oh men. annoying  ! kalau nak letak nama sekalipon, letak la nama 'SELENA GOMEZ' ka, 'JUSTIN BIBIR' ker.. ade la setail sikit. ni bubuh 'ADE LA' . tade idea ke dik?
pastu membuat onar kat entry orang. apakah? tahu tak entry tu die tulis untuk bagi peringatan kat semua.
lagipon kalau die nak tulis ape-ape pon, itu blog die ~
so, kenapa you nak sentap lebih-lebih??? die cakap sal you ker? chill ~ chill ~ 
MySpace


Rasanya kalau kononnye si anon ni nak ngutuk-ngutuk blogger tu pon, sile la daftarkan akaun anda kepada blogspot atau wordpress dulu ye. buat entry. kan senang .
baru lah bole jadi blogger yang bertauliah;) 
jadi lepas itu tak payah la nak pergi buat onar kat shoutmix orang dan letak komen sebegitu rupa ya.

Baru tadi mr right baru dapat tahu ade 'Pendengki' yang buat video sal bintang You Tube, AnwarHadi.
kenape la perlu nak dengki-dengki dengan kejayaan orang laen. kalau nak jadi femes camtu, usaha la sendiri. baru la bole jadi macam beliau. adoy !
nak tengok?? klik [ SINI ]

Kadang-kadang mr right dapat rasakan yang cik anon ni da macam hacker pulak. 
mungkin kurang kasih sayang? mungkin untuk dapatkan perhatian? jadi dengan itu mereka-mereka ini pergi ke blog-blog yang 'terpilih' untuk membuat onar. sedeh la..
jangan la tunjuk sangat yang anda kurang kasih sayang. at least you sorok la sikit. malu tau ! 
tengok sekarang ape da jadi?? ish3.

Untuk cik anon yang nak datang ke blog mr right ni, jangan la serang yee..
mr right da tulis siap-siap kat ruang komen tu,  

'kepada anonymous, sile tinggalkan nama anda. sebarang pendapat dan cadangan amat dialu-alukan.. terime kaseh banyak-banyak (: '


seap terime kaseh lagii.
mr right suka sebenarnya kalau anon datang . at least kepada ade la jugak pengunjung yang tade akaun blogger berkunjung ke blog mr right kan. tapi kalau nak datang tu, datang la secara beradab yep.
tamo la tengking-tengking, buat onar atau ape-ape yang boleh menyakitkan hati semua pihak.
kalau nak bagi cadangan tu, sangat dialu-alukan.

"Bukanlah seorang mu’min jika suka mencela, melaknat dan berkata-kata keji.”
(HR Tirmidzi dengan sanad shahih)

Itu saje nak merapu malam neh. semoga entry ni dapat memberi sedikit input dan dorongan kepada semua anon dan blogger ye. (da macam bagi ucapan penutup syarahan pulok ! hehe)

bye !

p/s : love you, anon;)

54 25 SARCASM BERKATA-KATA:

fqh.m said...

mr.right the best la...suka betol entry ni...hehe
thank you!

syazu said...

aku bukan cik anon..ade je blog..hehe..

Noraien said...

terbaik laa entry nie..suka suka :D

megan frog. said...

Alaaa, takpe, anon ni mmg pengecut, so, chill okayy :))

IkmalHisyam said...

cadngan utk anon.. kalu tak nk letak nama, letak la num phne.. wakakaka

http://ikmalhisyam-myworld.blogspot.com/2011/08/segmen-movie-feveret-myw0rl4.html

eqbalzack said...

salam hafiz,
isu anon ni x akan abes. di awal blogging dulu abg eq selalu kena dgn anon ni. even abg ben pun selalu kena. kami selalu bercerita ttg anon ni...yng kita panggil 'lalat'..
anon ni dtg buat dajal je kat blog...kalau ada chat box mmg dia akan letak komen dia kat situ...
abg eq tak layan dah...itu manusia yg hati kotor...tak boleh tgk org maju sket...hehe

taliff said...

Anon...kedatangan dierang mmg bagus, tapi yang tak bagusnya, serangan mereka...banyak yang menyerang dari memberi tunjuk ajar....

lizz said...

depends pada entry.biasanya entry yang tak ada kontroversi, anon ni tak wujud.hahahaha. kalau entry yang tajuk pun dah kontroversi...sibuk btol anon nak komen tapi pengecut nak tinggalkan identiti. tapi, biasa baca komen tu n if tak ada ayat rude..aku approve je walaupun komen tu "membahan" aku. hahahaha

for me, semua ada hak komen kita. tapi,itulah aku mmg xbley org rude. if rude, mmg masuk spam sudehhhhh

mr_right said...

@fqh.m

terime kaseh faiqah(:

mr_right said...

@syazu

memang ta nama cik ANON la kalau ade blog syazu. hee

mr_right said...

@Noraien

hee. terime kaseh Noraien(:

mr_right said...

@IkmalHisyam

hahah. cadangan yang baek tuh ! hehehe

mr_right said...

Abg @eqbalzack

huu. memang da jadi lumrah la kan isu-isu anon nii. kena la tahan kann. heh

thanks abg Eq !

mr_right said...

@taliff

uhu.. itu la pasal. kalau bagi cdangan at least dapat memberi input kepada kite jugak kan. hee

mr_right said...

@megan frog.

huu. memang diorang pengecut. bagi yang suka mdengki ni kann.. hehe

mr_right said...

@lizz

ohoh. itu la pasal. kalau datang rumah orang, kena la beradab kan.. heh

ice lemon tea said...

best la baca tentang nie, teruja nak scroll down lagi. owh baru ku tahu mcm nie la dunia blog.

http://akmalsarihan.blogspot.com/2011/08/baru-ku-tahu.html

mr_right said...

@ice lemon tea

ohoh. seronoknye ade orang teruja. thanks ! hee

abyan khairi said...

abyan baru dapat satu komen dr cik anon td..
komen biase2 je.. best jgk ye dpt komen dr cik anon.. hahaha

p/s : love u, anon.. hahaha

shira sharif said...

nice entri :)

daim said...

u ingat bagus sgt??!!

eh lupe logout~ =.=

rayne rawt rawt said...

humm betul jugak tu mr.right .. memang isu lame dan isu ni takkan pernah abes . rawt rawt dah 2 kali kena di anon ni . tapi ada jugak anon yang baik, yang bagi semangat dekat kita . contoh nya dekat sini :http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/07/kalau-ini-takdir-aku-tapi-kenapa.html

mr_right said...

@abyan khairi

wah.. die komen ape abyan??

mr_right said...

@shira sharif

thanks shira;)

mr_right said...

@daim

hey. jangat buat onar kat sini ye. HAHAHHAHAH

mr_right said...

@rayne rawt rawt

mungkin rawt rawt femes sangat kott. heheh.. jap nak g tengok ;)

Eyqa Hasnan said...

kalau cik anon tu buat hal at blog eyqa , memang eyqa cincang puas-puas !

Yaya said...

wat x tau sudah. kurang kasih sayang kot cik anon tuh. saje nk perhatian lebih. tgk, siap dh ade entri pasal anon. menarik jugak ni. haha.

jiranmafiarussia said...

maaflah,
tapi macam tak berapa agree dengan part yg ni,

"Rasanya kalau kononnye si anon ni nak ngutuk-ngutuk blogger tu pon, sile la daftarkan akaun anda kepada blogspot atau wordpress dulu ye. buat entry. kan senang .
baru lah bole jadi blogger yang bertauliah;) "

mula-mula A buat entry pasal B.
B baca pastu terasa, then balas balik entry A. lepastu lama-lama bergaduh dengan dunia blog -.-'
budaya tak sihat tu :)

based on experience before ni,
anon ni tak semestinya takde blog,
kdg2 diorg pun ada blog, tapi mungkin rasa lebih selesa guna acc anon.
contoh if dia nak tegur ttg apa yang disampaikan oleh kawan dia dalam entry, tapi nak tegur depan-depan guna acc sendiri, takut member kecil hati sbb masing2 kenal each other.
so tu cara yang terbaik dan yang dia mampu untuk menasihati ke arah kebaikan.

tapi most of anons ni pun, selalunya guna bahasa yang kesat.
they should realize yg org takkan respect people with rude words even if ther're on the right side.

and kdg2 blogger ni, boleh gak jd apa yg anon tu cakap betul, sbb tu diorg sentap semacam je dgn anon.kehkeh


just my two cents. :D

mr_right said...

@Eyqa Hasnan

haha. cincang buat rendang ker? hee

mr_right said...

@Yaya

entry ni cuma peringatan semua(:
thanks Yaya

kaizen said...

terbaik bro... aku penah tulis pasal anon gak leh la tgk akt blog entry awl tahun buln 3 or 4 thun ni aku buat...

mr_right said...

@jiranmafiarussia

yup2. maksud saye kat sentence tu cuma kalau si anon ni nak sangat membuat onar, lebih bermaruah rasanya kalau die buat blog sendiri dari menjadi pengecut macam tu kan.. btw, tape. awak juga ade point. kalau niat si anon tu nak membuat onar dan buat entry sedemikian rupa, memang sangat ta patot la kann. kite hidup dalam dunia blogger ni seelok-eloknya untuk berkenalan dengan lebih rapat dengan blogger. ye edak? hee

a'ah.. ade jugak anon yang ade akaun tapi letak 'anonymous' .. tapi kalau mende yang hendak ditegur tu logik, tak sepatutnye die bertukar menjadi anon kann. lebih elok rasanya die teruskan identiti die tuh dari bertukar kepada anon. kalau laki orang cakap tak macho gtuh. hee

btw, mr right sangat suka komen anda. macam orang luar cakap, blogger ni mempunyai pandangan yang berbeza-beza. itu lah uniknya blogger kan. proud to be a blogger. ecewahh.. at least kite dapat melihat isu 'anon' ni dari sudut pandang yang berbeza dari komen awak tu kan(:

sangat menghargai. terime kaseh yep . happy fasting(:

p/s : jangan lupe datang lagi ! hee

mr_right said...

@kaizen

ohh. yeke, wahh. memang hangat ek isu neh. jap nak p terjah ! hehe

Hafizi Sakan said...

entri best bro.

Hafizi Sakan said...

mr right, ko tahu x yg ko ni ade bakat menulis..aku suke kebanyakkan ko pnyer entri..keep it up!

mr_right said...

@Hafizi Sakan

hehe. terime kaseh;)

mr_right said...

@Hafizi Sakan

heh, yeke. terime kaseh. mr right pakat bantai je tulis. ekot je jari ni menaip. hehhe. thanks;)

i am S!L4H.. said...

mr right, if ure in the right place
ignore the annoying things.
someone maybe have some jealousy issue.

adehhh >.<

tetibe terspeaking. aiyoh2.

mr_right said...

@i am S!L4H..

agree with S!L4H.. tape.. speaking jek. mr right ok. heheheh

cik ery said...

nice entry :)


tp bukan anon ney org yg ad blog pon boleh jd anon kn?

ke ak yg slh ney -.-

mr_right said...

@cik ery

yep2. betol la tuh cik ery. anon bole jadi antara kalangan blogger jugak. hee

N A T A S Y A ツ said...

wah, caya lah !


suke betul entry nie, Alhamdulillah la..

saya tak penah kene 'serang' lagi ^_^

emeera asnary said...

mr. right, saya pown bkn anon tao ! even saya dah x ade blog kn ? jgn pedulik nga cik anon, dye sayang kamu tu ! sobsob..

mr_right said...

@N A T A S Y A ツ

hee. terime kaseh Natasya.. insyaAllah kalau niat kite baek, semuanye oke(:

mr_right said...

@emeera asnary

retis !! haah. anon sayang ai?? wahhh..

Farah Awang said...

blog gua pon banyak anon skang
penakot macam fondan lah!
haha

mr_right said...

@Farah Awang

heh. yeke. ade link? nak baca. heh.
<<--nyebok je kann

Si DauN CeRi said...

hurmmm... macam2 pasal cik anon ni ek. agaknye dengki kot tuu.. sabar je la ek mr right..



alhamdulillah sy tak pernah kena serang dgn cik anon yg pelik2 lagi setakat ni, blog pon biasa2 je kan.. cik anon tak berkenan.. hihi

nohfee said...

nohfee pon penah kne gak dengan anon ni. adoi. sakt hati gak. tapi, nohfee bidas balik. errr. hehe.

nice entry!! ;)

mr_right said...

@Si DauN CeRi

hhe. kalau blog tade kontroversi, tade kot anon nak datang. hee

mr_right said...

@nohfee

yeke. memang jadi lumrah kann. die cakap ape??

thanks(:

Queen F said...

ini anon saja carik pasal.. kalau dia rasa nak tegur, n apa yang dia nak tegur tu betul dia takkan takut dedahkan identiti diaa.. haih saboo je lah Mr. Right, diorang tuu bosan sebab tade orang nak komen & like status FB, gambar2 diorang macam awek hott so diorang pi kacau blogger pulak.. HAHAHA okay joking jee nice entry mr. right :)

mr_right said...

@Queen F

kalau anon dengar, mesti sentap ! ehehe. I LIKE !