ahli sarcasm

Monday, August 1, 2011

JENIS BELOG YANG MR RIGHT 'KURANG' GEMAR =="

hye semua ! kenyang makan ? hee
btw, harini mr right berbuka dengan air kelapa lemon + lai ci kang + tau fu fa + nasi goreng.
err... mase pergi bazar tadi, mr right rase cam sedap je air kelapa lemon tuh. sebab tu beli.
tapi bile da minum tadi, rase 'kelapa' tu kurang sikit. mungkin lemon tu sudah 'potong' rase kelapa tu ann. 
ecehh ~ cakap macam terer je masak kan. ini semua pengaruh tv cerite masakan. hee
teap kali bulan puase je, mesti ade rancangan 'ketuk-ketuk ramadhan'..
semenjak sekolah menengah sampai sekarang ade lagi rancangan tuh. hah

okey3, da lari tajuk. well, semenjak mr right berblogging, ade certain things pasal blog yang mungkin mr right 'KURANG' gemar. mungkin tajuk ni da basi, tapi mr right berharap entry ni dapat menjadi panduan kepade sesiape yang baru nak aktif berblogging. kite berkongsi ilmu yah (:


1) BELOG YANG BERAT DENGAN GADGET.
-masalah ini mungkin kepade yang newbie. mr right mengaku mase mule-mule mr right start blogging dulu, mr right pon excited nak letak segale gadget dalam blog. kesimpulannye, kalo blog kite berat and lame sangat nak loading-nye, orang yang nak blogwalking ke blog kite tu akan hilang hasrat. tambah-tambah kalo yang senaseb dengan mr right. gune berukband yang selalu buat hal. kalo mr right, bile line ta elok, and mase tu jugak excited nak ke blog orang laen, dan sangat lame loading, mr right dengan serta merta akan tekan pangkah kat hujung tu-____________-"


2) BELOG YANG ADE LAGU.
-mr right ade pengalaman tentang ini. mr right pon gile muzik. mr right pon pernah letak lagu dalam blog. antaranye lagu Hold My Hand by Maher Zain, Hanyut by Faizal Tahir etc.. hebat tak? hebat tak? hahaha.. tapi mase tu mr right mule-mule blogging. lepas da lame, baru mr right perasan yang ta sepatutnye kite letak lagu dalam blog. selaen letak lagu dalam blog bole menambahkan 'berat' blog anda, lagu tu juge dapat mengganggu konsentrasi readers yang sedang bace blog anda. jadi, mr right tak rase letak lagu dalam blog merupakan satu tindakan yang bijak;)

3) BELOG YANG GUNE TULISAN YANG SUSAH NAK BACE + WARNA-WARNI + ENTRY YANG TERLALU PANJANG.
-again, mr right pon sendiri pernah buat perkara-perkara ni. well, semakin hari semakin kite belajar kan. bile da lame-lame, kite akan belajar untuk memperbaiki diri sendiri, memperbaiki blog kite. jauh di sudut hati, mr right buat entry ni melalui pengalaman mr right sebagai blogger. jadi same-same lah kite belajar ye !
berkenaan dengan warna, mr right rase kalau untuk satu entry, warna tulisan sesuai jika tak lebih daripade tige warna. yaa ~ lebih kurang macam cara kite memilih untuk fesyen seharian la.. setahu mr right, lebih elok kalo dalam satu fesyen, cuma kenakan 3 jenis warna yang berbeza je kan. cewah !
berkenaan denagn jenis tulisan pulak, memang banyak tulisan yang boleh kite pilih jenis tulisan tapi kite kena engat. kite tulis blog untuk orang baca. bukan untuk diri kite je kann. so, pilihlah tulisan yang senang dibace dan jelas.
dan yang terakhir, mr right sejujurnye kurang gemar nak bace blog yang panjang-panjang. unless kalo ade mende yang menarik perhatian mr right untuk bace sampai habis. maybe gambar yang menarik;)

....
hmm, mr right rase da cukop rasenye mr right berkongsi ilmu kann.
terutama kepade yang masih fresh dalam dunia blogging neh..
kalo banyak-banyak kang, takot ade plak yang kate mr right bajet bagus plak.
lagipon, blog mr right pon bukannye hebat mane ponn. bole-bole jekk. hee
tapi tape.. insyaAllah kalo ade kelapangan lagi, mr right buat sambungan sal ini ye.
semoga entry ni dapat membantu kalian semua(:

bubye !

30 25 SARCASM BERKATA-KATA:

fqh.m said...

hehehehe..blogger otai ni.hhee

aremieroul said...

wah..bila retis dah bersuara.. :DD

nabila said...

hahahaha..
insaf seketika bila baca entry nie...

K.Zhariff said...

haha, orait! faham2, :D

ciknanard said...

faham2 :D

cik n0miey said...

oo..yeke..agk2 bel0g nomie berat x?hehe..sbb kt cni tenet laju mengalahkn cahaya..

hehe..sedikit berlagak..(gurau je)^_^

Fee Hafeezah ketuk keyboard said...

wah! nice share :d

sukasuki said...

air kelapa lemon? mcm sdap je. tu la.mula2 berblog, macam2 widget nak letak. last buang je. sbb mcm semak.

Angelika said...

thanks for sharing! :)

Eyka Laikha Zulaikha said...

tuh aku yang dulu ..
tapi tulis wne wrni tuh pyh ckit nk buang .
sbb i love clourfull

hee..
now tgh slowly buang tebiat suka clor2 niy..
btw - nice entry.

Hana Foswana said...

terima kasih blogger otai..! :)

mr_right said...

@fqh.m
uishh. ko lagi otai. jangan gitu.. segan den ! hee

mr_right said...

@aremieroul..
kahkah. retis la sangat kannn . ehhe

mr_right said...

@nabila..
hee . apsal nak insaf segale??

mr_right said...

@ K.Zhariff..
hee. gud3 !

mr_right said...

@cik n0miey..
hee. blog kamu ta berat mane ponn. ceoat je loading. wah ! seronoknye ternet laju. huu

mr_right said...

@fee hafeezah..
hee . yeke. thanks !

mr_right said...

@sukasuki..
hee. bease la mr right pon camtu gak dulu. mase mule2 excited je nak buh macam2. hee

mr_right said...

@Angelika..
u r welkam(:

mr_right said...

@Eyka..
same la kite. saye pon suke kaler2.
tapi kalau kaler yang sesuai n kena dengan tulisan, itu tak jadi masalah kann. hee

mr_right said...

@Hana Foswana..
hee. tade otai mane ponn. same-same(:

mr_right said...

@ciknard..
mule-mule nak mnx maap sebab ta perasan komen anda.
baguslah kalo da paham. saye cume berkongsi cerite saje. harap entry ni dapat membantu(:

sergeant keroro said...

nice one! :)

p/s : blogger baru memang banyak buat camtu, so kena tegur leklok XD

mr_right said...

@sergant keroro..
huu. perkara bease la kann .. mr right dulu pon cenggitu jugak. harap entry ni dapat membantu mereka(:

yad'z said...

anddd.. yang tulis guna tulisan belagak baby n comel.. contoh....

" saie ukew tat dye.. tpy dye tak uke tat saie.."



hahaha.. rase nak pelempang jek bace...

mr_right said...

@yad'z..
hehe. agak laa.. mungkin die ta terpikir kot yang ape die tulis tu untuk orang laen bace jugakk. ape kate kamu tegur die elok2;)

amny said...

setuju2 ! dulu blog mr right agk berat la..hehehhe..skg kurang da...(^^)

mr_right said...

@amny

yeke amny. alhamdulillah, seronok dengar.. hee. terime kaseh ye !

cik kumbang said...

yup betul suma point di atas tu...
pernah jga wat no 1 tyme junior2 blogger dlu...keh3~

mr_right said...

@cik kumbang

hehe. same la kite, tape.. kite belajar dari kesilapan kannn(: