ahli sarcasm

Friday, August 19, 2011

KEIKHLASAN ITU TAK PERLU DIHEBAHKAN .

Assalamualaikum semua.
baru pagi tadi mr right ade update tentang segmen mr right dengan due lagi kawan mr right.
ade yang terlepas pandang? alaa.. kenapa macam tuh? kalau nak tengok entry pasal segmen tu, klik 
[ SEGMEN KIBARKAN JALUR GEMILANG DI BLOG ANDA !
dalam suka-suka nak join segmen , jangan lupe join contest mr right yang ni gak yek 
[ CONTEST BERSAMA SI MANJA (MR_RIGHT)

Oke, entry petang ni bukan mr right nak cakap pasal segmen dan contest mr right, tapi mr right nak cerita tentang keihklasan.
korang mesti tahu ape itu IKHLAS kan? tapi macam mane plak dari sudut pandang Islam itu sendiri? mai mr right nak bagitahu.

Firman Allah Taala :
"Sesungguhnya Kami turunkan Kitab (Al-Quran) itu kepada engkau dengan kebenaran. Oleh sebab itu, sembahlah Allah dengan tulus-ikhlas beragama keranaNya semata-mata. 
MySpace

Dalam kita mengejar apa yang kehendaki dalam kehidupan seharian, namun ikhlas seharusnya menjadi titik tolak dan pucuk dalam segala tindak tanduk kita. ikhlas itu ialah suci-murni, tidak bercampur dengan yang lain. Menurut istilah Syari'ah (Islam), yang dimaksud dengan makna ikhlas itu ialah mengerjakan ibadah atau kebajikan kerana Allah semata-mata dan mengharapkan keredhaanNya. 

Maka kita perlu ingat tentang segala yang kita lakukan dalam kehidupan seharian semuanya hendaklah bertunjangkan keihklasan semata-mata.
semua ada facebook bukan? 
tetapi kadang-kadang kite terlepas pandang akan apa yang kita selalu update untuk status kita. tidak perlu rasanya kalau setiap kebaikan perbuatan kita hendak update dalam status. mr right paham itu hak masing-masing tapi anda kena ingat yang mungkin ianya boleh disalahtafsirkan oleh sesetengah pihak.






Mr right tertarik dengan status kawan fb mr right yang ini;

KEIKHLASAN KERANA ALLAH ITU AKAN TERSERLAH KEBERKATANNYA TANPA PERLU SENGAJA DITONJOLKAN OLEH SESEORANG ITU

betul. mr right sangat setuju. mr right yakin kalau kita ikhlas, tak perlu nak canang satu dunia tentang kebaikan yang telah kita buat itu. lebih afdal kalau hanya kita sendiri dan Yang Maha Esa sahaja yang tahu.
mungkin dari sudut pandang laen, ianya bertujuan untuk memberi ikhtibar dan peringatan kepada yang membaca tetapi biarlah mengikut landasan yang betul kann.

Sebagai contoh, tak perlu rasanya nak update , " tadi aku pergi masjid" , " tadi aku tolong si polan si polan" , "tadi aku buat tarawikh sampai habis" ..
no no no.. tak perlu ye kawan-kawan. ianya boleh menimbulkan sifat riak. seboleh-bolehnye biarlah hanya kita sahaja yang tahu. setidak-tidaknya, pahala kita tak berkurang kan.

Mr right pun bukannya baik sangat nak beri nasihat atau ape tapi seboleh-bolehnya kita memberi peringatan antara satu sama lain kan;)

sumber [ SINI ]

okey lah. happy fasting people ! 
wassalam

SEGMEN REVIEW










18 25 SARCASM BERKATA-KATA:

isha said...

thank pada peringatan..

kadang kite x sedar terpost status bebaur tdak keiklasan or menunjuk2..
kadang leh juge mndtgkan salah fhm kpd phak orang len..

tp skg.. kebanyakan orang.. suke post status mengikut emosi..
perkara ni da jadi trend. huhuhu

nia.affina said...

cant agree more ;)tapi selalunye kite sendiri boleh beze org tu nk menunjuk atau sekadar nk share. woohoo mr right :D

myra abdullah said...

betul..sgt setuju..facebook kita mlambangkan diri kita..

fqh.m said...

mungkin dia nak orang jadikan dia sebagai contoh.hehe..anyway..well said~~

AIEN NOT ALIEN said...

setuju dengan entri mr.right ni..hihi.. ada betulnya juga... tapi tengok la kalau sekadar share sahaja takpe...

tapi kalau dah memang riak & takbur dengan kata2 penyedap rasa macam bla bla bla kau ada? bla bla bla kau mampu? contoh je la mungkin baru dikata menunjuk-nunjuk...

salah faham boleh berlaku jika salah penyampaiaannya & salah pemahamannya... ingat mengingatilah sesama kita... ^_^"

mr_right said...

@isha

yup. sudah jadi trend kan isha. mr right pon ngaku yang mr right pon pernah buat^^

tape. kite belajar dari kesilapan an

mr_right said...

@nia.affina

awak agree ke tak nia? hehe. btw, thanks(:

mr_right said...

@myra abdullah

yep. betol. so, kite kena pikir dulu sebelom kite share dan post kan..
thanks(:

mr_right said...

@fqh.m

mungkin fqh.m
thanks(:

mr_right said...

@AIEN NOT ALIEN

betol. selagi kite boleh engat m'engati, kite engatkan ann..
tape, ini untuk peringatan kite bersama juga yep.
terime kaseh atas pendapat(:

aremieroul said...

sangat2 best..! saya baru je terfikir nak buat entry ni tapi mr-right dah buat..nice on.. :))

daim said...

:o

mr_right said...

@aremieroul

hee. kalau meerul nak buat, ape salahnye.. buat je (:
thanks

mr_right said...

@daim

nape D??

eqbalzack said...

salam hafiz,
senang je konsepnya, bila hati bersih, niat akan bersih dan secara tak langsung zahir akan bersih juga...

mr_right said...

abg @eqbalzack

wsalam. yap setuju dengan abg Eq(:
plus, macam abg Eq cakap, selagi kite boleh kongsi , kite kongsi kan. jangan makan sesorang><

Muhammad Ferdaus Zulkifli said...

yeahh..first thanx for sharing and peringatan tuh..yelah, dekat facebook kadang2 kita suka2 jer update apa yang berlaku dan selalunyer terlepas pandang benda2 macm nyh...

mr_right said...

@Muhammad Ferdaus Zulkifli

ur welkam Ferdaus. tape. peringatan bersama(: