ahli sarcasm

Wednesday, August 3, 2011

NAK JADI BLOGGER, KENA ADE IDENTITI SENDIRI(:

assalamualaikum semua..
pose ke tak rini? jari ni saje je nak menaip.. 
baru je jap tadi mr right update pasal [ WW #5 ]. sekarang mr right nak berkongsi tentang 'IDENTITI' ..

yup, mungkin bagi sesetengah pihak merasakan yang mr right tak layak untuk membincangkan hal ini.
mr right pon akui mr right baru setahun jagung dalam dunia blogging neh.
tapi selama mr right jadi blogger dan blogwalking satu ke satu blog , mr right ade la buat pemerhatian sikit.
ecewahh ~ bunyi macam nak buat thesis plak kann. hee
but yahh. it's true. untuk menjadi blogger yang 'kekal' lama, kite sendiri kena ade identiti kite yang tersendiri.
kebanyakan blogger yang otai memang ade identiti mereka.

mungkin ramai yang tertanya-tanya, kenape blog ni diberi nama 'MR RIGHT'.
kenape tak guna 'aku', 'gua', 'ai' bla bla bla...
nama sebenar mr right ialah Hafiz. itu nama pendek laa.. kalo name panjang, lagi panjang.. hee
mule-mule mr right blogging, mr right gunakan panggilan diri 'aku'..
tapi bile da lame-lame , mr right ubah panggilan diri dari 'aku' ke 'mr right'.
kenape? sebab mr right nak wujudkan identiti mr right sendiri dalam dunia blogging neh.
tak salah kalau kite nak guna 'aku' ke, 'gua' ke,.. itu hak masing-masing.
mungkin dengan cara sedemikian , blogger tersebut dapat rasekan yang die boleh mewujudkan identiti die sendiri kann. who knows ~

dari naluri mr right, mungkin ramai yang tertanya-tanya kenape and dari mane mr right dapat name 'mr right' tuh..
tu cume firasat mr right jela.. tapi ade jugak dulu yang pernah tanye mr right.
nak tahu ape jawapannye? tunggu entry seterusnye;)
(da macam rancangan tv la plak kan. hee)

adakah blogger2 mempunyai personality yg lbey kurang??

tu pertanyaan kawan mr right tentang blogger zaman sekarang.
pada pendapat mr right, 'identiti' inilah yang membezakan antara blogger. dengan identiti ni, mungkin kite sebagai blogger dan readers akan tertarik dengan ape yang beliau tulis dalam setiap entry beliau.
mungkin dari gaya tulisan akan nampak seakan-akan sama. 
tapi idea dan pembawakan diri iaitu identiti yang membezakan mereka.

mr right ta nak beri contoh-contoh blogger yang sudah lame dan terkenal seperti Maria Elena , Terfaktab , The Other Khairul , Eqbal Zack , Nisa Menaip , Fatin Liyana dan yang laen-laen sebab sudah jelas diorang semua sudah dikenali ramai.
and for sure, diorang sume 'hidup' dalam dunia blogger ni dengan identiti mereka sendiri.
dan sebab itu lah diorang semua masih bertahan dalam dunia blog ni kann..
dan yang pasti, mereka semua merupakan sumber inspirasi bagi mr right untuk terus berblogging(:
(ini bukan ayat mengampu. ikhlas dari sanubari)



berbalik kepade soalan tu, selain daripade identiti yang membezakan personaliti antara blogger, cara dan gaya penulisan juge secara tidak langsung akan dapat menarik readers untuk terus membaca setiap entry mereka.
mungkin gambar-gambar yang menarik yang ade dalam entry mereka.
honestly, mr right memang suke bace entry-entry dari Bernafas Dalam Ego sebab antara entry-entry die penuh dengan cerite yang boleh diambil ikhtibar.
blog Bernafas Dalam Ego ni juge macam Terfaktab . mungkin satu hari nanti blog Bernafas Dalam Ego boleh sama taraf dengan Terfaktab kann. hee
mr right ade la jugak simpan hasrat nak buat entry-entry macam diorang yang superb ni, tapi mr right sendiri akui kalau nak buat entry tentang karang cerite, memang mr right ta berape mahir. 
tapi insyaAllah, mr right akan cuba><"

blog mr right lebih kepade lifestyle, travel, photography (walaupun tade DSLR) and so on..
dalam mase yang same, mr right juga sedang mencuba untuk membina identiti mr right sendiri.
dengan harapan, mr right berharap agar dapat bertahan lame dalam dunia blogging neh.

ape-ape pon, kite kena engat balik sama ada tujuan dan niat kite dalam blogging untuk apa.
adakah untuk mendapatkan duit gaji dari nuffnang?? ataupun untuk kepuasan diri semata-mata?
mr right akui, tak nama nye blogger kalo ta kejar traffic kann. tapi ape yang lagi penting, mungkin keikhlasan kite untuk menulis dan keupayaan kita untuk memberi 'something' kepade readers bile diorang da bace entry kite.
itu yang penting..

okeylah. selamat menjalani ibadah puasa ye.
"jaga diri, hiasi peribadi"



assalamualaikum(:

p/s : ta sabar nak tunggu magazine Terfaktab . hopefully ade lah !



38 25 SARCASM BERKATA-KATA:

eqbalzack said...

salam,
terima kasih singgah blog abg eq.
abg eq blogging memang dah lama since 2007. mcm2 abg eq dah tempuh...
utk bertahan kita mesti bersihkan diri kita supaya takde entry2 yg 'tembak' blog lain. blog masing2 biar masing2 yg uruskan...
semoga bro terus menjadi blogger yg di hormati dan di segani...

~eqbalzack.~

p/s: GA tu tak perlu guna dslr pun. kamera hp/compact je pun boleh..

i am S!L4H.. said...

bagus la tu sape yg ade identiti sendiri ~~

Anonymous said...

bukankah nama hafiz itu lebih baik~

din...fizik-bio-usm...

cik kumbang said...

nice sharing hafiz :)

Syazwan Che Deraman said...

kalo ada identiti sendiri..macam susah plak nak ada idea kan?..

selamat berpuasa ;)

Apih El Nino said...

Thanks sebab sudi cerita tentang Bernafas Dalam Ego kat sini. Sangat menghargai penghargaan yg diberikan.

Kau kagum dgn blog aku tapi kau tak tahu aku kagum dgn kau. Cara kau snap gambar. Serius aku ingat kau guna DSLR beb.

Yang penting jadi diri sendiri je. Mr.Right tu dah jadi identiti kau.

ps : Nama aku Afif. Tak jauh dgn Hafiz kau. Haha.

Anis izyan Abd Rahman said...

eeiyh ??? terfaktab ade kuarkan magazine eeiyh ?? nice ! naak jugak nnt wink

Hana Foswana said...

sy boleh d katakan new blogger..n masih lagi terkial-kial..huu..tp yg pasti sy sedaya mungkin nak memberi 'something' pd penulisan sy kpd para pembaca..insyaAllah..^^

Elena Reeney said...

hi, thanks for givung us such compliments. magazines insyaAllah ada, sure tangkap leleh punya. teruskan menyokong ye mr right :)

ER - Terfaktab

kaizen said...

agree!!! ber-blog kne ade identiti n kekalkn identiti yg baik yg x baik tu jgn la pulak nk kekalkn yer...

latest entry WW : Korg Ade Cikgu macam ni?? & Urban : Camera Paling CANGGIH

sergeant keroro said...

betul, identiti itu penting XD

nashanadz said...

betull.. setuju sangat!

Tak Senonoh ~ Agak Memalukan

mr_right said...

@abg Eq..
w'salam. terime kaseh atas nasehat. sepanjang saye jadi blogger, ade sesuatu yang saye belajar. nak jadi seorang blogger kena tabah dan kental menghadapi segale yang dihadapi. terime kaseh atas doa itu juge yah(:
saye akan tetap sokong abg Eq,.

untuk GA tu, insyaAllah kalo sempat, saye join yep(:

mr_right said...

@i am SiL4H..
kamu juge bole ade kan(:

mr_right said...

@din..
aku mau dikenali sebagai MR RIGHT ~~

mr_right said...

@CK..
terime kaseh. sekadar berkongsi;)

mr_right said...

@Syazwan Che Deraman..
hee. ta semestinye. bergantung identiti ape yang kite pegang-kan(:

mr_right said...

@Apih El Nino..
mr right memang minat dengan blog Apih. teruskan yep ! hee.. mr right tade DSLR lagi lorh. nga berangan nak beli jep. btw, thanks atas pujian tu yep. same-same lah kite menyokong antara satu sama laen(:

mr_right said...

@ER-Terfaktab..
saye memang peminat Terfaktab. mesti saye beli magazine tu punye ! hee..
terime kaseh kerana sudi singgah n komen ye. such a great pleasure;)

mr_right said...

@Anis Izyan..
yep2 ! tengok komen dari Terfaktab tuh.. diorang nak keluarkan magazines ! best gile kan ! huu

mr_right said...

@Hana Foswana..
yahhh.. semangat itu yang kite perlukan ! keep it up !!

mr_right said...

@kaizen..
setuju2 ! kalo ade identiti, readers pon ta keliru kann(:

mr_right said...

@sergeant keroro...
hee. thanks so much;)

mr_right said...

@nashanadz..
hee. terime kaseh(:

Si DauN CeRi said...

u got some points there. thumbs up!


lagipun, nak buat apa la kita blogging dgn identiti yg fake ataupun ciplak org lain.. bcoz at the end, the one who will get satisfied with the effort is the blogger him/herself.. menulis dgn identiti yg fake, itu satu hal yg merugikan masa dan tenaga. gyeahh..

syafiqahatta said...

blogwalking n read this really nice entry...^^

i am S!L4H.. said...

sy? ntah la tang mane identiti tu.
>.<

Hans said...

yups
kena ada identiti sendiri
kalau kita ikut orang nanti habis lah
:-)

mr_right said...

@Si daun ceri..
thanks. mr right pon setuju dengan anda(:

mr_right said...

@syafiqahatta..
hee. thanks(:
blogwalking sini lagi ye !

mr_right said...

@i am S!L4H..
ade... mr right pasti. tape. kite berusaha sesame ek !

mr_right said...

@Hans..
hee. camne plak kalo orang ekot kite???? (:

cik n0miey said...

ermm..identiti ek?nomi pon xtw skrg ni ade identiti sendiri ke x..wat blog sbb saje post gmbr2..tmbah2 gmbr masak2..sbb suke sgt masak2 nih..then,kongsi2 resipi..tu je yg nomi taw..pstu amek gmbr kasi cun2..hahaha..and cter psl life sndiri..ok je kn??:)

boley dikatakan DSLR yg ade ni pon gne tuk amek gmbr mknn je..tp kdg2 kuar pusing2 jepun pon gne jugak..hehe

nk cter fakta2 pon xreti cz xbyk membaca..hehe

^_^

emeera asnary said...

wow, mr. right ! gudjob gudjob *sambel bikin tarian pompom ! kih3

penah gak pkey nape msti mr. right ? nape x mr. left ke kn ? hehe, so, cek tunggu nok entry "adakah blogger2 mempunyai personality yg lbey kurang??" tuuu, hehe ;)

mr_right said...

@cik n0miey,.
itu identiti la tuh .. asalkan kite ade identiti sendiri, insyaAllah orang akan senang nak folo kite.

cewah ! cakapp ~~

mr_right said...

@emeera asnary..
haha. nak tengok sikit camne buat tarian tuhh..

jangan lupe tunggu yep ! hee

syeRAWRR said...

yeahh betul.. orang pun tertarik kann..
btw, happy fasting :)

mr_right said...

@syeRAWRR

hee. terime kaseh anda(: