ahli sarcasm

Monday, August 22, 2011

SAMBUT MERDEKA KE SAMBUT AIDILFITRI ?

Assalamualaikum semua. da hari ke 22 kan?
insyaAllah mungkin aidilfitri kite akan jatuh pada 30 hb dan mungkin juga 31 hb. kite ta tahu tapi yang pasti, sambutan kemerdekaan kita pada 31 hb Ogos kann.
kite sangat bertuah kerana tahun ini kite akan menyambut dua peristiwa yang paling besar maknanye dalam diri kite. macam ade kesinambungan plak kann.
dari sudut pandang Islam, kite menyambut hari RAYA aidilfitri sebagai tanda keMERDEKAan bagi umat Islam setelah berpuasa selama sebulan kann. nice !

Korang semua mesti da siap beli barang kan. baju raya, langsir raya, tukar duit rm1 sekeping-sekeping kat bank untuk bagi kat anak-anak buah nanti dan mesti ade juga yang tengah sibuk buat kuih raye kan.
mr right ta berkesempatan nak rasa macam mana 'seronoknye' buat kuih raya memandangkan parents mr right pun bekerja kan. so, memang beli instant punye kuih raye lah.
tapi kalau balik kampung, ade la jugak rasa macam mana seronoknye buat kuih sebab tengok mak saudara buat kuih cornflakes coklat. w0w ! peberet dehh. hee
MySpace(sambil nyanyi lagu twinkle twinkle little star)

Tapi yang pasti, alhamdulillah puasa kali ni sebulan cukup-cukup dapat berpuasa kat rumah sebab cuti sem. lepas raya dah nak kena masuk USM balik. malas je rase. itu la kann. siapa suruh bagi cuti lama sangat. hee
memandangkan mr right pun tak duduk asrama dulu, so cuma dua tahun mase kat matriks dan kat USM first year yang lepas jela tak boleh puasa penuh fully kat rumah kann.

SEMANGAT BERAYA SEMAKIN HAMBAR

Betul. mr right sendiri rasa yang feel nak raya tuh da kurang. mungkin dah besar dan tak ade sesape nak bagi duit rayer kott. kalau dulu pusing satu kampung nak kutip duit raye ! kalau ta penuh poket, memang tak akan balik rumah opah. haha
tapi itu dulu.. bila dah besar ni, tak kan lah nak pergi beraya rumah orang dan mintak duit rayer pulak kan. nanti orang cakap kite ni terencat plak. hee
kalau dulu baju raya mesti kena berpasang-pasang.. tapi sekarang dah tak kisah pon. baju raya yang tiga tahun lepas pun elok lagi. masih boleh nak pakai. mungkin bagi lelaki jela rasa macam ni tapi bagi perempuan, memang tak sah la kalau beraya tanpa baju kurung, baju kebaya baru kan. *sigh



Sekarang kompom semua tengah sibuk nak beli barang-barang kan. semalam mr right keluar serius ramai><
memang sesak gile lah. iyela.. memandangkan hari sabtu dan staf kerajaan pun baru je dapat bonus, so mesti orang nak keluar beli barang kan. semangat beraya diorang neh !
btw, tak ade feel la kalau beraya tanpa pasang pelita kan.
tapi memang susah la nak nampak orang pasang pelita sekarang kecuali kat kampung-kampung.
orang sekarang da gantikan pelita dengan lampu kelip-kelip tuh.
itulah nama nye TRADISI vs MODEN . ala.. tak kesah la kan. asalkan meriah^^
puasa tahun ni sangat cepat masa berjalan. mungkin faktor suasana. faktor umur?! hey !!

Dalam sedang bersuka ria menyambut Aidilfitri yang bakal tiba tuh, jangan pulak kite lupa nak sambut hari kemerdekaan kite pulak kan. tak bermakna kalau pasang bendera kat tiang rumah je, terus merdeka.
merdeka bukan hanya pada zahir semata-mata tapi juga cara kita berpikir, mentaliti kita.
yup. perkara ni sering kita dengar. 
bebas dari penjajahan minda n bla bla bla..
mr right tak nafikan sebab itu perkara benar. sebagai rakyat Malaysia, kite seharusnya bebas daripada penjajahan dari segi pemikiran. contoh paling mudah ialah judgemental & sifat suka menindas atas kelemahan orang laen dengan merasakan diri sendiri begitu sempurna daripada orang lain.

Kalau mase sekolah dulu, teap-teap sambutan kemerdekaan mesti ade event. ade pertandingan melukis poster laa, teater, reka cipta, deklamasi sajak dan etc..
tapi semua tu da lame dah mr right tinggal. 
rindu jugak bile t'engat balik kan.
sebab tu mr right pernah dengar yang musim persekolahan adalah masa atau tempoh yang paling menyeronokkan. mase tu kite innocent so tiade timbul isu dengki-mendengki, tikam belakang n etc macam ape yang kite alami mase dah meningkat dewasa neh. pengalaman hidup. tettt ~
tapi bile da lepas alam persekolahan, semua tu dah tak akan kite rasa. memang payah. kadang-kadang sambutan kemerdekaan orang buat endah tak endah je kann.

Oleh itu , disebabkan kite semua akan menyambut hari kemerdekaan dengan aidilfitri , so semangat tu kena la makin membuak-buak kan.
kalau dicampurkan MERDEKA + RAYA = .... so ape jadi?
MEREKARAYA? REKARAYA? ape-ape jela.. korang cube create ! 
it should be fun ;) hee

Okey lah korang. teruskan berjuang dalam menghabiskan puasa anda oke. tapi niat tu kena la betul. jangan niat nak habiskan puasa semata-mata tapi niat kerana Allah swt.
kejap je lagii. dan kepada sesiape yang dah beli baju raya tuh, jangan tenung-tenung sangat ek. nanti 'timbuih' plak baju raya tuh=P
bai people~

SELAMAT BERPUASA, SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN DAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !


SEGMEN REVIEW
#lets meet up, bloggers !
ftnote : mr right ade sindrom bile malas nak tulis, tetibe jari ini menaip sampai berjela-jela panjangnye macam entry neh. maap kalau terlalu panjang untuk dibaca=="





 


9 25 SARCASM BERKATA-KATA:

eqbalzack said...

abg eq tak buat apa lagi. sibuk dengan kerja kat UPM tu..ptg ni baru nak redah jalan TAR/masjid india...

mr_right said...

@eqbalzack

wahh. tape abg Eq. petang ni borong sakan ek ! hee

Amy Syaquena said...

Selamat berpuasa dan selamat menyambut aidilfitri juga buat mr.right.salam kenal singgah dan follow sini, jemput ke SR ye..

Atiqah Wadiah said...

slamat ali laya n epy merdeka :)

mr_right said...

@Amy Syaquena

same goes to you(:
saye pon da folo kamu . hee

mr_right said...

@Atiqah Wadiah

selamat hali laye n salam merleka juga ye Atiqah(:

Pateh Adnan said...

rumah aku ade pelita!! meh la datang tempat aku, sume terang ngan pelita. hekhekhek

mr_right said...

@Pateh Adnan

wahh. kalau sekarang aku g umah ko, boler? ahhahahah

Princess Nusy said...

wlaupun pnjang tp best..hehe..bnyk yg btul..skrg ni dh xbrapa kisah sal raye..tp baju tu mmg wajib ade..hehe..thn dpn 2nd year jgk ke?kmpus induk ke kejut?harap2 ingt lg cara menulis kan..hehe..=)