ahli sarcasm

Friday, September 9, 2011

DON'T BREAK MY HEART !

Have you watch this video??
sangat bermakna.. selama 3 minit tu sangat banyak pengajaran yang kite boleh dapat.
kalau tak tengok lagi, boleh tengok video kat bawah neh. klik play oke. the duration just 3 minutes;)


sila fokuskan dekat minit 2:39 . 
the mother said ; "don't break my heart" .. sangat tacing !


Iklan ni mase mula-mula mr right tengok dekat iklan tv3. sangat menyentuh jiwa jantung kalbu semua lah ! hee
sangat bagus iklan neh sebab at least, bole menyedarkan orang ramai kann. tapi persoalannye, ade ke yang nak sedar?? -_____________________-"


Si perokok salahkan kerajaan sebab kenapa still jual rokok. ini sangat tak paham. kenapa nak salahkan orang laen dengan kesilapan sendiri? ape yang 'sedapnye' rokok tu sampai berbatang-batang boleh dihisap dalam satu hari.
fine, mungkin ade yang cakap mr right kolot dengan berpikiran sebegini. tapi itulah realiti.
hisap mende alah tu bagaikan anda membakar duit anda sendiri oke. tade paedah pun mr right tengok.
mr right ta tahu berapa batang satu putung rokok.
so, lets do our math ! (walaupun dah 4 bulan tak buat><)

seputung rokok = rm 0.70
sehari 3 putung = rm 0.70 x 3 = rm 2.10

seminggu ; 7 hari = rm2.10 x 7 = rm14.70
sebulan ; 4 minggu = rm 14.70 x 4 = rm 58.80
setahun ; 12 bulan = rm58.80 x 12 = rm 705.60

roughly for 3 years = rm 705.60 x 3 = rm 2116.80
pssttt, tah betol ke edak kiraan mr right neh. hee

Oke, can you see how much have you burnt your money? sesenang macam tu je korang semua habiskan duit. hisap sekali lepas tu buang. omg ~ tolong la sedar. kan bagus kalau korang derma kat anak-anak yatim ker, bagi mak bapak korang ker.. lagi ade paedah daripada hisap rokok pastu dapat penyakit=="
 


TAK BOLE NAK BERHENTI LA BRO ! 
CAKAP MEMANG LA SENANG..

Fine. mr right akui yang cakap memang la senang. mr right paham kalau kite buat sesuatu dan telah menjadi rutin kite, memang perkara susah nak berhenti. tapi kenapa ayah mr right bole je berhenti? kenapa ade je orang yang bole berhenti lepas bertahun hisap mende alah tuh? plus, sekarang ade je ubat nak hilangkan ketagihan merokok. ade iklan kat tv tu kann..
terlupe plak ape nama ubat tuh.
semuanya bergantung pada niat dan azam kite bro. kalau kite nak berhenti, mesti boleh berhenti kann.

simple example :

niat = Ali nak beli handphone Samsung Galaxy SII
azam = Ali nak dapatkan Samsung Galaxy SII dalam masa 3 bulan
langkah = Ali kumpul duit gaji selama 3 bulan sampai cukup
hasil = Ali berjaya dapat Samsung Galaxy SII dalam masa 3 bulan setelah kumpul gaji selama tempoh tersebut.

Same goes to this problem. kan senang kalau dah letak niat dan azam tu. nak buat ape pun senang jek.
again, nak seribu daya, tak nak seribu dalih.
korang si perokok kena engat kalau korang merokok, asap rokok tu sape yang hidu jugak? orang sekeliling anda jugak kann.. percentage maut bagi penghidu lebih tinggi daripada si perokok oke. lets say kalau bapak/mak/gf anda yang hidu, tak ke merbahaya? kata sayang diorang ~

Mr right bukan nak tunjuk pandai ke ape, cuma ingin mengingatkan saje yang merokok bukanlah sesuatu yang sihat.
Kementerian Kesihatan sudah banyak memperuntukkan satu jumlah kewangan yang besar untuk memulihkan dan merawati pesakit-pesakit yang berpunca daripada seputung rokok.
tepuk dada, tanya selera ek. peace y0w !




till then, bye.

regards,
mr right.




ftnote : rasa sangat rimas kalau ade orang hisap rokok kat sebelah. rasa cam nak bagi pelempang jek==" + top up dikenakan cukai sebanyak 6% . apakah??



LIKE KALAU SUKA ENTRY INI. hee



4 25 SARCASM BERKATA-KATA:

Nur Salsabilla said...

yeah. done read ur entry. good job.

siap calculation kau. haha

memang tak untung pn. kalo org yg isap rokok kat public then asap main hembus je kat org tu mmg rasa nak lempang. kuajaqqqqqqq.

suke laki tak merokok yaww! ;)

imah said...

i hate smokers

mr_right said...

@Nur Salsabilla

haha. semangat gila kan mr right buat calculation segala bagii. tape, demi readers. hehehe.

thanks for the opinion^^

mr_right said...

@imah

huu.. semangat ek ! bagus2.. semangat tu yang kite mau. hehe. mr right pon hate smokers (: