ahli sarcasm

Monday, September 26, 2011

VIRUS MALWARE MENYERANG BLOGGER ! (CONTOH TUTORIAL BUANG MALWARE)

Hye ! taip entry ni cepat-cepat sebab penat gila baru balik dari kelas.
semalam nak dijadikan cerita, blog mr right diserang virus. oke, honestly I really don't know yang ade virus dalam blog. kalau virus kat PC / lappy tu, pernah la dengar kann. dan yang pasti, bukan mr right seorang sahaja yang kena virus tu, blogger-blogger lain pun dapat nasib yang sama. memang tak boleh nak duduk diam laa.. 
then try search google apa maksud Malware tuh dan google bagitahu yang Malware tu adalah sejenis virus. demm ! memang agak panik jugak la mula-mula..
apa yang mr right tahu blog kita dapat virus ni bila kita pergi blog orang lain. means, virus tu bukan datang dari blog kita sendiri. btw, ini print screen nye;


 thanks to CK sebab bagitahu dan print screen ini.


Masa pagi tu kawan mr right ada cakap pasal virus ni sebab die tak boleh bukak blog mr right. mr right pun macam agak tak percaya lah sebab bila mr right bukak guna safari dan mozilla, boleh je view blog mr right tuh.. so buat endah tak endah jek. 
masa tengah hari, tetibe blog mr right hang. tak boleh bukak. oke, masa ni memang mr right panik tahap nak menjerit, meroyan dan macam-macam lagi lahh! sampai terlupa makan tengah hari=.= 
sebab first thing yang ada dalam pikiran mr right ialah followers dan contest mr right yang tak habis-habis lagi tarikh penyertaannya. takut lah nanti contestant cakap mr right larikan diri pulak ann.
berejam jugak la mr right duduk depan lappy ni dan buat apa yang patut. search google n bla bla bla.. dan mr right terpikir kalau betul tak boleh bukak dah blog ni, memang mr right takkan buat blog dah. hoho. alhamdulillah, lepas balik dari main squash petang semalam, blog mr right dah boleh view(:


So mr right ade la tanye kawan-kawan blogger dalam group blogger kat fb dan thanks sebab ade yang sudi tolong. kalau nak ikutkan mr right, serius mr right sendiri tak berapa pandai bab-bab komputer neh. nak tutorial tuh? boleh. mr right sudi nak kongsi dan kredit-kan kepada empunya blog tu sendiri.



First of all, korang jangan panik sebab google sendiri ada bagi step macam mana nak buang virus tuh. dalam blog tu juge ade link blogger lain yang suruh korang download untuk buang / bersihkan PC korang. kalau dah buat, jangan risau insyaAllah blog korang akan selamat^^

special thanks to these bloggers for helping me yesterday :
- CK


till then, bye !

regards,
mr right

JEMPUT KOMEN DAN 'LIKE' KALAU SUKA ENTRY INI (=

18 25 SARCASM BERKATA-KATA:

ain.johari said...

owh bgitu...
cian mr.right kn...mesti x tdo mlm...
wawawawa....

Nurhafizah Mohd Noor said...

gelabah sngguh ye . hehe
thx sudi jgk tgk wlaupon hnya tnjuk link sja . hee

ester xanserveir said...

siapa sangka..saya juga membantu...... :)

cik kumbang said...

ur welcome :)

Hafizzi Aziz said...

thanks bro..
wahhh legaanyaa blog dah pulih...
kan3..

imah said...

blog nih dah mcm nyawa ^^ hehehe

Kongsi Apa2 Aje said...

salam BW

urm..sbnr yer time admin msuk blog kamu tempoh hari mmg ada virus tu. avg internet yg detect...tp igt just "gimik"or apa...tak tahu mmg serius..sowi coz tak maklum yer

jom silau2 blog kongsi yer. kongsi jer apa2..mekasih (^_^)

diana said...

sepanjang berblog belum pernah kena malware..
mintak dijauhkan la..

paling teruk kena hack la..
tu pun ngelabah habis..
heheheh

mr_right said...

@ain.johari

ohoh, haruslah.. tapi mase tu tengah hari. tak tido=P

mr_right said...

@Nurhafizah Mohd Noor

memang gelabah la sebab sayang sangat blog neh. cewahh ! thanks kepada kamu juga(:

mr_right said...

@ester xanserveir

ty so much !

mr_right said...

@cik kumbang

sangat menghargai^^

mr_right said...

@Hafizzi Aziz

ohoh. sangat-sangat lega bro ! blog ni dah macam nyawa, ecewahh !

mr_right said...

@imah

betul tu imah. dah tale berenggang=P

mr_right said...

@Kongsi Apa2 Aje

ohh tapee.. btw, thanks sebab sudi jenguk sini^^

mr_right said...

@diana

ohoh. kalau hack, lagi teruk ! sangat mintak dijauhkann.. huu

hamzah ian said...

terima kasih berkongsi

CikWan said...

terimakasih.CikWan rujuk sini. =)