ahli sarcasm

Monday, January 24, 2011

LELAKI vs PAYUNG




assalamulaikum sume readers!
sehat?? hee
entri mr right kali ni sal LELAKI vs PAYUNG.
panas tak? panas tak? :P
banyak kali mr right fikir sal ni..
yaa... mr right seorang lelaki.
tapi ta salah pon kalo mr right nak pikir mende ni kan.
hee.
persoalannya...
kenape lelaki melayu t'utamanye jarang nampak untuk berpayung?
korang le jawab tak?
adakah sebab untuk kelihatan macho?
adakah sebab ego?
kalo nak cite sal ego, perempuan pon ade ego kan.
tapi kenape mereka2 sume ta segan pon berpayung?
hmmm.. kena siasat ni. hee


walopon tengah panas terik,
 hujan lebat dengan petir b'dentum-dentam,
 lelaki seboleh2 nye untuk tidak gune payung.
mr right seorang lelaki. so, mr right tahu laa.
hihi.. maybe sebab malu kot.
tapi kalo da terlalu panas n terlalu lebat, 
mmg tade pilihan laen la kan..
terpakse la tebalkan muka untuk pakai payung.
adakah ini hanya mungkin pandangan stereotaip semate2??

tapi kan..
kalo non-malay yang pakai payung,
 orang sekeliling ta pertikaikan pon.
o0ps! mr right bukan 'races' di sini ye.
cuma melihat situasi sekeliling..
yaa.. selalu je mr right nampak kat u mr right ni, 
non-malay (lelaki) ta segan pon untuk guna payung.
tapi untuk tengok lelaki melayu guna payung,
cukup susah.
boleh dikira dengan jari kot..
hee
kebanyakan mereka menggunakan cara2 ni...

1) SURAT KHABAR


..sebab surat khabar kan le dapat mane2.
n kebanyakan orang beli surat khabar teap2 hari.
so, tade la rugi kalo buang camtu je kan.
2 in 1 gituh.. sangat bijak kaum adam:)

2) BUKU


..tapi ta la gune buku yang sedang gune kan.
nak mampus kalo gune buku yang tengah guna untuk digantikan sebagai payung? 
pokai la kalo teap2 ujan, kena beli buku baru an..
ujung bulan, makan maggi~~ hee

3) BEG PLASTIK


..kalau da terdesak sangat, 
memang beg plastik akan jadi mangsa.
tapi seboleh2 nye, jangan la gune beg plastik keh!
"selamatkan bumi kite"
<<tetibe an. hee>>
kat u mr right mmg tale gune beg plastik ni.
n mr right yakin, kat u korang pon same an!
lestari~~ :)

4) DAUN PISANG


..agak romantis ya kalo ade lagi 
orang yang gunekan teknik ni.
sangat romantis!
tetibe mr right t'engat lagu amalina n iwan tu kan.
cane tah..
"waktu di malam minggu, aku jalan-jalan"
ha! betol tak???
haha... tapi entri ni tade kena mengena ngan lagu tu keh.
mungkin cara ni dgunakan kat kampung2 kan.
feeling kot kalo gune daun pisang mase ujan.
rindu kampung!
hee

...

ha! tu antare cara2 kaum adam
 untuk tidak menggunakan payung.
mase panas terik o ujan lebat an..
diulangi, entri ni bukan berbentuk perkauman o ape.
cume nak mendapat kepastian dari sangkaan mr right selama ni..
n berkongsi pendapat.
itu aje deh!:)
betolkah kaum adam sangat anti dengan payung?
hurmm...



ok la readers!
t jumpe lagi keh!
assalamualaikum:)


Z.U.H.U.D



     Zahid beerti orang yang zuhud. Zuhud pula satu sifat hati yang tidak terikat dengan dunia dan apa yang ada padanya. Zuhud ialah persoalan hati. Ia tidak bermaksud orang yang zuhud itu miskin, memakai pakaian yang kotor dan berkoyak kerana penampilan yang baik dituntut oleh agama. Cuma hatinya tidak terikat dan bergantungan dengan dunia.


     Ketenangan hidup di dunia adalah dambaan setiap orang tetapi berapa ramai yang hidupnya gundah-gulana, kecemasan, ketakutan, kebencian terhadap orang lain dan keadaan yang tidak diingini. Rasulullah SAW telah menunjukkan kepada kita suatu malam yang akan mendatangkan kecintaan Allah dan juga kecintaan manusia kepada kita.

     Dalam sebuah hadis Nabi daripada Abu Abbas Sahal bin Sa'd Sa'idi berkata : seorang laki-laki datang kepada Rasulullah SAW sambil bertanya, "Ya Rasulullah, tunjukkan kepadaku sebuah amal yang apabila aku mengejarkannya maka Allah dan manusia akan mencintaiku."

     Maka Rasulullah SAW menjawab: "Zuhudlah engkau di dunia ini nescaya Allah SWT akan mencintaimu terhadap apa yang ada pada manusia, nescaya manusia akan mencintaimu."


     Rasulullah SAW menyuruh kita menjadi seperti orang yang dalam perjalanan, yang hatinya tidak terikat dan terpaut apatah lagi tamak dan haloba terhadap apa yang ada di sekelilingnya. Sabda Rasulullah SAW : "Jadilah engkau di dunia ini seperti orang asing dan perantau."

     Rasulullah SAW menegaskan lagi, "Sesungguhnya orang yang zuhud di dunia akan melegakan hatinya di dunia dan di akhirat. Dan orang yang mencintai dunia, hatinya akan susah dan letih di dunia dan akhirat." (Riwayat Thabrani dan Baihaqi daripada Abu Hurairah r.a)


     Al Imam Ghazali membahagikan zuhud kepada tiga peringkat iaitu yang pertama ialah tingkatan terendah di mana tingkatan ini menjauhkan dunia agar terhindar daripada hukuman di akhirat. Tingkatan kedua ialah mereka yang menjauhi dunia kerana ingin mendapatkan imbalan di akhirat. Tingkatan tertinggi ialah zuhud yang ditempuh bukan lagi kerana takut atau harap tetapi semata-mata kerana cinta kepada Allah SWT.

     Serendah-rendah zuhud ialah sifat zuhud seseorang yang di dalam hatinya masih ada rasa cinta kepada keduniaan, namun demikian dia bersungguh-sungguh melawan hawa nafsu. Zuhud yang lebih baik dan lebih tinggi ialah zuhud orang yang hatinya sudah meninggalkan dunia, hatinya tidak lagi tertarik kepada dunia. Manakala zuhud yang tertinggi ialah zuhud golongan orang yang sudah benar-benar kenal Allah(ariffin). Bagi mereka, dunia dan segala isinya kini sudah tidak ada nilainya lagi sehingga segenap hati dan fikiran mereka sudah menghadap ke akhirat.

..hasil nurkilan pelajar usm..

p/s: mr right cuma berkongsi cerita.semoga kehidupan kita diredai olehNya.. InsyaAllah:)


Thursday, January 20, 2011

tagged by mr Locker:)



"Once you have been tagged,you suppose to write a note, with 25 random things, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag yuo, it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

salam...
first of all, mr right nak ucapkan tenkiu kepada mr Locker kerane sudi tag mr right keh.
bak kata mr Locker ni, beliau nak mr right listkan 25 random things about mr right.
so, here u go:)


mr right......

  1. ..seorang lelaki yang baek, peramah, romantik. muwahah. lawak jek:P
  2. ..berasal dari raintown of Malaysia, Taiping:)
  3. ..berusia 19 tahun n sedang wat degree kat US. eh. USM:P -Bachelor of Science (Hons) in Geophysics:)
  4. ..suke berkawan:) jadi, sile la folo mr right keh! hee <poyo an??>
  5. ..sangat obses dengan mikrofon. kalo dapat mikrofon, mmg tetibe dengan sekelip mata penyakit sawan tiba. haha.. selalu jadi mc formal kat kmPk n USM ni
  6. ..mule melibatkan diri dalam dunie sebagai blogger ni pas bace blog kawan. seronok!
  7. ..before masok USM, mr right study kat kmPk (Kolej Matrikulasi Perak) amik sc fizik. n banyak gile kenangan mase kat kmPk dulu. huu
  8. ..ta suke tengok movie except kalo movie tu mmg bes. eg; Sepi n Ayat2 Cinta -___-"
  9. ..jenis yang suke tido. hee
  10. ..ta suke berada di tempat yang ramai sangat orang. rimas!
  11. ..suke berjalan. plus, kalo berjalan sorang2. <pelik~~>
  12. ..suke warne-warni. contoh, pelangi. haha
  13. ..suke ketawa. sampai kadang2 ramai yang cakap muke mr right akan berubah menjadi merah sbb terlalu excited ketawa. hee
  14. ..suke on9. especially utk fb, blog.... utk study??? >.<
  15. ..lebih suke dok uma kalo mase cuti n ta suke kua kecuali kalo ade mende yang mustahak. hee. lebih suke nengok tv jek:)
  16. ..ta suke kalo orang kaco mase tido. mmg ta layan rr.. hee
  17. ..ta suke juge kalo orang kaco mase mandi. lantak kau la! haha
  18. ..sangat obses ngan kamera. abeh sume kamera&enset kengkawan jadi mangse cz semata2 nak tangkap gambar mr right. hee
  19. ..kalo dapat lagu baru o lagu yang mmg sedap, mr right akan dengar berjuta2 kali. hahah. wlopon orang laen da bosan dengar. hee
  20. ..suke melayan perasaan <bukan jiwang keh! tapi romantik~~ hee>
  21. ..suke makan banyak tapi berat ta naek2 pon. 49~53kg jek. myb metabolisme tinggi~~ heh
  22. ..suke tengok akak nye buku atlas mase kecik2 dulu. myb sbb tu kot amik geophysics skg. hee
  23. ..suke tgk national geography n anythg related to natural dsaster:)
  24. ..sgt merindui family pabila jauh d perantauan ni. <perantauan kah?? hee>
  25. ..cube sedaya upaya untuk jadi terbaek untuk semua orang especially to my beloved parents:):)

...ha! da abeh an?? puas tak? cukup2 la tu an. takot2 korang jemu lak. hee. btw, tanx again to mr Locker sbb sudi tag mr right:)

tibe mase utk tag orang plak.
kali ni, mr right nak tag......

*mr Locker again:)*
*apih el nino*
*erza*
*mozuba*
*rizal*
*Tiqa*
*Suzanne*
*Nurulee*
*Faiqah*
*rawt rawt*
*nohfee*

n kepade sesape yang nak join. ta larat nak tag 14 orang lagi. hee

okeh, terime kaseh sume! hee


Wednesday, January 19, 2011

Fatin Liyana

hye guys!
mesti korang tertanye2 sape Fatin Liyana tu an??
<<tah2 korang lebih kenal an. hee>>
alaa...
blogger tu~~
cantek+comey+stylish+cerdik+etc....
mr right bukan nak perasan sorang2 o ape kee...
korang jangan salah anggap ek.
mr right cume kagum je ngan Fatin Liyana ni.
ape2 pon, korang tengok dulu gambar2 die ni...


header blog beliau:)




sangat comel kan??
yang paling mr right tabit springg,
beliau sekarang sedang wat medic kat Indonesia.
n kawan mr right ade kat sane.
mmg die cakap beliau sangat comel.
*wink* *wink*
kawan mr right tu baru 1st year.
n beliau suda 3rd year..
selalu juge jumpe katanye.
aishh!! jeles bebeno. hee
n paling suke pasal beliau,
beliau juga model.
model sambilan kalo ta silap..
n beliau ade identiti tersendiri.
riben di tudung..
ala2 hello kitty..
kiut an??
hee


sangat kiut..
tapi apakan daya.
beliau sudah mempunyai pakwe.
<<ayat pasrah>>
pakwe beliau juga nama Hafiz.
<<kalo ta silap laa>>
same juge ngan nama sebenar mr right.
tape laa...
asalkan nama same, boleh laa.
hahah. jangan mara r. lawak jek;P

mr right ade try nak add fb beliau.
tapi apakan daya.
kalo da terlalu ramai peminat an.
so, ta dapat la nak add.
dapat add page jek.
n dapat add blog pon, jadila..
hee

guys,
mr right sesaje je post kan entri ni.
korang jangan mara 
o rase yang mr right ni perasan sgt
<<memang pon. hee>>
tetibe fanatik an.
kalo la satu hari t,
 die yang rawat mr right kat ospital~~
alangkah heaven nye!
hehe. perasan tol!
lalala~~

k la...
jumpe lagi keh!
jangan mara ngan entri ni keh.
saje suke2...
kikh

mane lebih ebat??
due2 sama ebat~~
:)

p/s: tanx to uncle google kerane pic2 yang terbaek ini:)


Monday, January 17, 2011

i need my true friends




....

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahaya
tunjukku ke jalan syurga


Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

....

i'm lost.
mr right terase kehilangan.
mr right rasa kehilangan d dunia yang baru ni.
mr right nak kawan2 mr right.
mr right nak 'kawan2 sebenar' mr right.
mr right ta tahu macam mane nak edop dunia baru ni.
mr right nak rasakan pengalaman dulu kembali lagi.
mr right dapat rasakan mr right bukan yang terbaek.
mr right mula membandingkan
kemampuan diri sendiri dengan orang laen.
mr right mahukan keidopan yang sempurna.
mr right mahukan kawan2 mr right bersama2 mr right..
walopon dalam susah mahupun senang.
mr right mahukan mereka..
mereka yang sentiasa d samping mr right..
sewaktu senang mahupun senang.
suatu ketika dahulu....












di manakah mereka?
:'(
mr right sangat merindukan gelak ketawa mereka.
mr right ingin kembali ke zaman dahulu.
zaman ketawa riang gembira kedengaran.
mr right sangat memerlukan mereka.
di saat ini...

...

Saturday, January 15, 2011

BLOGGER GEGARKAN U

salam..
mule2 tengok sume orang wat mende ni.
ade gak tpikir, apekah ini??
then, de kawan blogger sudi bkongsi cerite..
entri ni khas untuk dak2 ipta/ipts.
yang d'anjurkan oleh cik ben ashaari:)
ta caye, tengok la.. hehe
senang aje nak join pon.
ekot je step ni...

1) mule2, Letak header blog BEN ASHAARI



da letak:)

2) Tajuk : BLOGGER GEGARKAN 'U' dan linkkan ke entri ini

da bubuh:)

Sila lengkapkan ..


*Belajar mana ? Jurusan ? Tahun ?*

okeh, sekarang mr right nga study kat USM. 
amik jurusan ijazah sarjana muda sains fizik. tapi major dalam geofizik:)
seronok. dapat belajar pasal bumi.
baru 1st year n da 2nd sem:)


*Asal mana ? Umur ?*

mr right asal dari Perak. tau lake garden, Taiping??
haa.. kat2 situ la mr right tinggal tapi bukanlah kat lake garden tuh.. hee. 
kat kamunting~~
umur baru masok 19 tahun bulan 12 yang lepas, tapi kalo nak ekot tahun, da 20 tahun laa.
tua kah??
hee


*Kenapa amik jurusan itu ?*

mr right mmg minat geo.. minat tengok buku atlas dari kecik. tapi mase kat skul dulu, ta amik sastera. amik cos sc laa. pas abeh spm,
 trus masok matrx amik sc fizik.
kalo tak, 
da pergi asasi uia cz dapat gak tawaran sane..
tapi tah nape hati nak g mtrx. hee
act, akak dulu amik geologi kat um.
ade apply geologi kat um, tapi da amik usm,
so um ta dapat laa.
kalo tak, da ekot jejak langkah akak. kikh:P
bes belajar geofizik.
 mende yang ta pernah terlintas pon, dapat tau. belajar balik sume fundamental of physics. agak susah la bile da masok peringkat degree ni. fizik tentang konsep semata2..
<gelong sebentar>


*Cita cita .. peewwittt ..*

cite2 nak jadi geophysicist.
 tak pon, keje ngan syarikat minyak or
jadi seismologist ker.. 
ceh! banyak lak an.. kikh
tak penah terlintas pon nak further ngan jurusan cani cz minat mr right lebih kepade seni.
 myb dorongan n pengaruh dari akak kot:)


da selesai menjawab:)


so kawan2 blogger, 
anda juge djemput untuk sertai ni keh!

salam:)


kad matrix ta jumpe lagi :(



guys..
kad matrix mr right ta jumpe lagi laa.
engat tak entri mr right ritu sal sadis tu??
haaa...
kad matrix mr right maseh lagi ta dijumpai.
da seminggu berlalu:(
ade ke sesape yang nak sabotaj mr right??
adehh~~
tolong la kembalikan kad matrix mr right.
dsebabkan kad matrix mr right tade,
mr right tale nak study kat lib <bajet>
tale nak pinjam buku <bajet++>
tale nak masok exam.
....
semalam,
mr right wat keputusan 
untuk block kad matrix mr right tuh.
takot2 kalo orang jaat jumpe kad matrx mr right,
wat mende jaat ngan kad mtrx tuh.
sedeh gile.
n sangat penat!
terpakse uruskan banyak mende.. huu
ta sal2 melayang rm60 mr right
 gara2 kena wat balik kad matrix.
mungkin senin ni nak g buat baru.
ni kali ketige mr right hilang kad matrix.
due kali yang lepas dapat jumpe balik,
tapi yang ni, ta jumpe2 langsung..
myb kad matrix tu mrajuk ngan mr right kot.
ta jage die elok2.. huu
tape2, pas wat baru ni,
mr right janji jage elok2 keh.
tapi mr right mmg careless..
ade sape2 cadangan cane nak elangkan penyakit ni?
mr right ta sanggup menanggung nye lagi..
sob3:(