ahli sarcasm

Thursday, June 30, 2011

serius rindu USM + Penang=="

Selamat tengah malam buta><
tak tau kenape tetibe malam ni mr right ase rindu plak kat USM terchenta tuh ! 
rindu nak belajaq balik tapi aku still nak cuti lagii..
memang dasar nak kena pelempang kan ~ HAHA

mr right cuti empat bulan. 
so mr right rase aku duduk rumah je kot. mr right nak isolate-kan diri.
and azam mr right untuk next sem, mr right tamo nak busy2 dah. 
mr right nak tumpukan pada belajaq jek. 
maybe untuk school physics je sebab mr right da dilantik jadi Setiausaha Agung.
camna mr right bole dilantik pon, mr right pon tak tau laa..
padahal serius mr right ta tau mende pon sal 'Setiausaha Agung' neh.
tapi take it slowly ~ hope senior2 mr right dapat membantu mr right la kan. heh
hope mr right jugak akan buat yang terbaek untuk school><

mr right nak jadi budak biase sebab mr right nak rase ade mase untuk diri sendiri.
kadang-kadang sibuk sangat pon ta best kan ~ 
cam orang cakap : Tade life ~
mr right penah rase camne keje di-reject berkali2 mase aku tengah 'sibuk' dulu.
mr right penah rase buat keje sampai pukul 3 pagi and last2 TERpakse ponteng kelas mandarin mr right keesokan harinye sebab kelas tersangat awal pagi dan tersangat jauh. sedeh !
tapi mr right ase ape yang mr right ase ni ta sehebat korang-korang sume kan?? 
mungkin korang lebih hebat(:

so, next sem mr right berharap mr right dapat jadi cam orang bease.
i mean, ade mase untuk lepak2 ngan kengkawan, tengok movie, pergi QB , bla bla bla..
sebab mr right ade kengkawan yang awesome ! yang bole dimerengkan sekali . 
macam cik iqamak enonain , daim, aman, hafiz^2, qifa, nazerah dan yang laen2 laa..

USM ni kecik jek. sebab tu mase mr right pergi u laen seperti UTM ritu, mr right agak terkejut jugak sebab uni diorang sangat la besar.
tapi USM ade pemandangan yang chantek !
kalo naek komuter nak balik bilik tu, mesti nampak laut sebab USM betol2 tepi laut.
haaa.... ko hado?! tado kan?? heh
disebabkan USM ni tade la berape besar sangat, so kitorang le jalan kaki je kalo tade komuter sangat.
tapi mr right lebih rela tunggu komuter la dari jalan kaki. hahaha

dan bagi mr right, Penang sangat best !
kalo korang nak pergi mane-mane pon senang sebab ade Rapid Penang yang sangat murah.
bape hinggit je tambangnye.. 
kalo nak over night, korang bole sewa kereta. senang je nak dapatnye. and murah plak tuh. pandai-pandai la korang kawwtimmm ngan kengkawan korang an. heh
makanan kat Penang pon sedap2. and senang nak cari..
korang keluar je gate USM, korang da jumpe pizza hut, kfc, McD, Tesco..
so, tak yah susah2 nak cari makanan an..
and dats y mr right semakin gemok bile dok kat Penang neh !
ouch !

ade jugak kengkawan mr right cakap tamo masok USM.
fine ~ mr right ta kesah sangat la kalo 'die' tamo masok n tamo apply ponn..
mr right ta rugi ape-ape.. 
tapi bile 'die' cakap USM langsung tade dalam kamus hidup 'die', memang mr right agak hangin laa.
kenape 'die' nak cakap u mr right camtu plak an.
kalo tamo apply, lantak la. and ramai lagi yang nak apply.
USM pon tak perlukan orang macam ko pon ==" (emo terlebih plak)

ape-ape pon mr right nak pesan kepade sesape yang da tekan 'Terima' untuk tawaran USM tu, harap-harap mental anda kuat la kalo nak masok sini ye dik.
sebab mase first sem; first year dulu pon mr right agak DOWN sebab kadang-kadang tale nak catch up ape yang da belajar even though mende tu senang-________________-"

and kepade sesape yang mementingkan pointer yang hebat-hebat dan tinggi-tinggi dan tak sanggup dikecewakan jatuh tersungkur, hope ta payah la nak apply ye.
except kalo korang betol-betol genius macam dak2 chinese course mr right. heh
kat sane especially course physics memang ramai yang gerun n seperti selalu, dak-dak yang betol target memang budak chinese walhal kite da buat semua yang terdaya tapi ta bole nak lawan diorang.
mungkin ade cara kite yang salah kot. heh

ape yang mr right sudah merapu nii=.="
okey la, bye !

kengkawan kos geophysics(:


Wednesday, June 29, 2011

Jom Join Bloglist Haris Kaito !

Petang semua ! amacam petang ni?
nga makan goreng pisang ek? perghh ! sedap gilak ! HAHA
mr right nga tengok tv neh. dok tengok Awan Dania. wah ! nak jadi FA kah? *buang tebiat*
da tade cerite sangat kat tv neh ~
mr right saje je nak update.
update sal segmen bloglist nii. 
ade kawan matriks tag mr right. ni die blogger HAFEEZAH .
so, tak manis la kalo ta join kan. ececeh ~
kali ni dianjurkan oleh blogger [ HARIS KAITO ]


kalo korang sume ase nak join, 
korang bole pergi kat link [ SINI ]
and mr right dengan senang hatinye nak tag due orang kawan mr right neh..



senang je nak join segmen neh..
korang sume pon bole join ape. heh
okey la guys ! see u then*)


Tuesday, June 28, 2011

Menjadi tunang orang tanpa kita sedar? Jom check !

Assalamualaikum people ! 
ni mr right nak bkongsi cerite neh..
terutama bagi kaum hawa*

Soalan:
Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan:
Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."
"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Soalan:
Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Jawapan
Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?
Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Soalan:
Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Jawapan
Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'
- Artikel iluvislam.com
- Artikel diolah dari ceramah Ustaz Azhar Idrus.

"Jangan samakan tunang dari segi adat dengan tunang dari segi syarak. Ramai di antara kita tahu tentang tunang dari segi adat; ada hantaran dan ada cincin. Sedangkan itu bukan syarat sah tunang. Cincin dalam pertunangan ibarat memakai jubah ketika solat. Ia bukanlah suatu kemestian untuk pakai jubah ketika solat, tetapi ia sudah jadi kebiasaaan. Itu sahaja. Tak ada jubah, tak bermakna tak sah solat."

Assalamualaikum;)



dulu mase sekolah saye suke ponteng sekolah ! *susah dulu, senang kemudian*

*mungkin panjang sebab bercerita melalui pengalaman*

Assalamualaikum semua !
rindunye kat blog nii. serius ! da b'usang pon.. hee. 
ade lagi ke yang maseh tertunggu2 update dari mr right? 
mr right mnx maap sesangat sebab da jarang update.
mr right bukannye ape.. sekarang mr right nga cuti. nga cuti semester..
cuti selame empat bulan you ! oh, sangat heaven !!
so, bole la tido lambat n bangun pon lambat. o0ps ! haha
tapi ade ke kawan mr right tanye kenape mr right cuti empat bulan.
choy ! mana la mr right nak tau.. da kementerian bagi mr right cuti selama itu . HAHA 
mr right kat uma ni tade mende pon nak buat. 
kalo tak tido, makan n tgk tv + on9 kalo duit broadband da bayaq teap2 bulan. hee
and ade jugak kengkawan mr right yang tanye nape mr right lame ta update. sebab diorang tertunggu-tunggu entry dari mr right. wah ! apakah ini semua mimpi semata-mata? haha..
(okey, think positive ~) 
maybe dulu mr right selalu update n selalu nampak blog mr right je kat dashboard tu kan. 
mase tu nga gian sangat kot.. hha
mesti korang rase cam nak bagi pelempang an? hhe

okey2, da lari tajuk.. korang nampak n paham ape yang mr right tulis atas tu? i mean title entry neh..
haha.. yup888 ! dulu mr right sangat suke ponteng sekolah. o0ps ! maksud mr right TERponteng.
ade mr right sesaje menyemakkan status fb mr right ngan status tuh..
cer tgk nii >


ade jugak yang 'like' tuh.. adehh
maybe diorang yang tukang 'like' tu orang2 yang tau memang betol mr right kuat ponteng dulu. ahah
and ade jugak tak percaya. mengapakah anda-anda??-________________-"

yang komen ni sume kawan-kawan rapat mr right.
ade yang dari sekolah menengah sampai la ke matriks. mungkin yang matriks tu die terkejut sikit kot. 
sebab kat matriks mane bole ponteng. kalo ponteng, kena ambush segale. haha. (bercakap melalui pengalaman)

mr right cerite sume ni bukannye nak bukak pekung di dada..
mungkin cerita mr right ni boleh dijadikan ikhtibar ramai orang.

mr right bukan saje-saje tak pergi sekolah.. dulu mr right kayuh basikal kalo nak g sekolah.
jarak antara rumah mr right n sekolah around 5~7 km..
and mr right kena bangun seawal pukul 6 pagi untuk siap segale.
kena sampai sekolah awal-awal sebab mr right pengawas dulu.
so, kena la bertugas awal-awal pagi tu kan..
selalunye mr right bertolak dalam pukul 6.40 pagi camtu dari rumah n sampai ke sekolah lebih kurang 7.15 pagi.
agak letih jugak laa.. kadang-kadang sampai peluh2 jugak baju mr right tuh. macam hujan><
mr right pon ade pengalaman breakfast atas basikal.
mr right beli kuih seketul due n makan kuih tu skadar alas perut untuk awal-awal pagi tuhh.
sampai sekarang mr right dapat bayangkan cane segarnye udara pagi2 camtuhh. sangat nyaman okey !
kadang-kadang mr right tengok je kengkawan mr right naek moto ke sekolah..
tambah2 bile mr right sendiri jage tempat moto n basikal tuhh.. HAH
tapi mr right ta kesah ponn sebab mr right tau bukannye senang untuk jadi senang kann.. 
mungkin belom mase nye lagi untuk mr right mase tu untuk ade moto sendiri..
and mr right habis sekolah petang. dalam pukul 4 ptg camtuhh..
dan korang mesti bole tau kan cuaca mase tu camne an?? 
hanya tuhan jela yang tau betape seksanya mr right nak kayuh basikal balik rumah.. huu
mr right selalu simpan duit sekolah n beli air tebu atau kelapa untuk minum sambil atas basikal tuh.. best kot ! tambah2 kalo cuaca memang panas gile an.. heh

kadang-kadang dalam perjalanan ke sekolah tu, basikal mr right rosak.
paling mr right engat sampai sekarang on the way nak g sekolah tu, tayar depan basikal mr right tercabut !
CHOYY !! camne la bole tercabut macam tu pon ta tau..
so, mr right bawak la basikal tu g kedai basikal. n tunggu kedai basikal bukak.
yela, mane ade kedai basikal bukak awal2 pagi camtu an.. heh

ade jugak bile basikal mr right rosak, mr right gagah jugak sorong basikal tu sampai ke rumah.
sampai ade seorang pak cik yang SANGAT BAEK HATI bagi pinjamkan basikal anak die kat mr right dulu n basikal mr right tinggalkan dulu kat rumah die..
bile basikal mr right da okey, baru amik balik.
sangat baek okey ! sampai sekarang mr right selalu terbayang jasa baek pak cik tuhh.. huu
thank you so much:')

kekadang sampai hujan lebat.. so, mr right ta dapat g sekolah.
and kekadang terlampau tak larat sangat.. 

kalo bulan puase pulak, kekadang mr right cuba gak naek basikal..
and kekadang ade jugak mr right suh ayah mr right yang antarkan.
tapi kalo ayah mr right yang antarkan, ade satu syarat.
mr right kena pergi sekolah seawal 6 pagi..
sebab lepas tu ayah mr right nak terus g keje.
nak ta nak, mr right akur ajela. 
so, sampai2 sekolah, mr right sorang je yang ade.
and buat le ape yang patot. eg : bace buku, revision, homework (le caya ka? haha) sampai la matahari terbit n sume budak sampai kat sekolah. 
kadang-kadang mr right tertido jugak sebab mengantuk sangat><"
bole dikatakan mr right antara orang pertama jugak la yang sampai sekolah tu dulu bersama-sama mak cik kantin . HAHA

korang mesti tertanye-tanye ape yang mr right buat kalo mr right buat kalo tak pergi sekolah an?
kadang-kadang mr right tido.. HAHA
and dulu mr right suke sejarah sebab akak mr right ade cakap kat mr right suh guna buku teks sejarah sendiri kalo nak score dalam subjek sejarah. so, mr right pon buat la buku tu cam buku mr right an. tapi ni buku teks yang mr right beli kat kedai laa.. bukan buku SBPT tu ye !
kalo tak g sekolah, mr right suke conteng2 dalam buku tu..
and alhamdulillah, kebanyakan fakta yang mr right conteng dalam buku tu semuanye mr right dapat engat.
same jugak ngan subjek pendidikan islam. 
kebanyakan untuk subjek-subjek yang perlu menghafal laa.
sampai sekarang mr right gune teknik tuh><
so kepade adik-adik tu, amik la tips ni kalo mau ! hee

"berakit -rakit ke hulu, berenang-renang ketepian.. bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian"
korang sume pernah dengar peribahasa ni?
peribahasa ni yang selalu menjadi bahan pujukan kepade hati mr right bile mr right terlalu tertekan mase sekolah dulu.
kekadang mr right pujuk hati mr right jugak dengan ayat nii;
"it's okay Hafiz. You can do it !"
tak dinafikan, memang satu pengalaman yang paling berharga bagi mr right.

syukur dengan berbekalkan keputusan spm, mr right sambung matrikulasi selama setahun amik fizik..
n sekarang mr right dapat melangkah ke alam universiti seperti yang diidam-idamkan selame nii.
alhamdulillah, mr right kat Universiti Sains Malaysia, Sains Fizik, major dalam Geofizik(:

sungguh mr right ta sangka semuanya berlaku dengan terlalu pantas.
sekali lagi mr right nak tegahkan, mr right buat entry ni bukannye untuk bermegah-megah tetapi mungkin korang bole ambil ikhtibar dari cerita mr right nii.
Biar kita susah dulu, dan senang di kemudian hari..

Assalamualaikum(:



ftnote: gunakan masa terluang anda dengan sebaek yang mungkin. tindakan kita hari ni yang akan menentukan cerah ataupun tidak masa depan kite di kemudian hari(: