ahli sarcasm

Friday, November 23, 2012

#SaveGaza #PrayForGaza

Assalamualaikum.


#SaveGaza. #PrayForGaza.


Kekejaman Israel laknatullah di bumi Gaza yang berlaku selama lapan hari sangat meruntun jiwa umat Islam di seluruh pelusuk dunia. Mereka di sana berperang demi Islam, dan apa yang telah kita lakukan di sini? Hanya bergoyang kaki? Adakah kita hanya akan berpeluk tubuh dengan melihat penderitaan saudara Islam kita di Gaza?



"Ini bukan soal hak kemanusiaan sahaja, ini soal hak untuk membantu saudara sesama Islam"


Masih ada orang #Islam di luar sana yang masih mempertikaikan mengapa kita perlu tolong saudara Islam kita di Palestin. Masih ada orang #Islam di luar sana yang masih membelenggu diri sendiri dengan persoalan mengapa kita perlu memberi sumbangan tak kisah dari wang ringgit mahupun harta benda kepada warga Gaza. Here are the reasons why you SHOULD know:

  •  Bumi Palestin diberkati kerana terletaknya kiblat pertama umat Islam iaitu Masjid Al-Aqsa yang juga merupakan masjid ketiga paling suci kepada umat Islam.
  •  Bumi Palestin bumi israk mikraj.
  •  Bumi Palestin merupakan tempat Padang Mahsyar selepas hari kiamat.

Sebenarnya banyak lagi keistimewaan bumi Palestin. Just google it. Tapi apa makna semua ni kalau kita sendiri tiada kesedaran? Apa makna semua ini jika kita di bumi Malaysia masih seronok bersuka-ria, sedangkan saudara Islam kita sedang berjihad dengan menegakkan Islam di bumi Gaza sana. 
 



"The rockets may be above us, but they have forgotten Allah is above them" 
-Ayesha Ahmed, a child in Gaza-


Ayat di atas sangat menyentuh sanubari. Seorang anak Palestin sungguh tabah menghadapi segala liku ujian Allah sedangkan dia tahu bila-bila masa sahaja bom Israel laknatullah akan memusnahkan mereka. Kebanyakan penceramah yang mempunyai pengalaman pergi ke Gaza banyak bercerita tentang anak-anak kecil Palestin ini. Mereka tidak pernah menuntut dan menadah tangan untuk meminta sedekah. Malah, mereka sendiri kuat untuk menghadapi segala onak duri cabaran liku dalam pertempungan nyawa dengan Israel laknatullah itu sendiri. Kata-kata yang sangat memberi kesan:


"Anak-anak kecil Palestin tak menangis akibat kecedaraan yang menimpa mereka. Tapi anak-anak kecil kita di Malaysia menangis hanya kerana terjatuh akibat berlari berkejar-kejaran" 


Fikirkan.


Aku sedar semua orang sedang berusaha untuk memberi kesedaran dengan menyebarkan segala jenis bentuk boikot terhadap produk Israel laknatullah. Paling ketara, boikot terhadap Mc*. Aku mengaku satu ketika dahulu aku juga penggemar restoran makanan ini. Aku sedar yang McVa*** L**** sangat murah untuk student universiti macam aku. Aku sedar yang betapa seronoknya kalau dapat tambah air coca-cola tanpa dikenakan bayaran. Aku sedar betapa sedapnya Double Ch**seburger, Oreo M*Flurry,  Mc******, etc. Namun, aku terlupa dan tidak sedar tentang satu perkara. Penderitaan anak-anak kecil dan pejuang keamanan di Palestin. Allahhuakbar. Apa yang telah aku lakukan selama ini? 


 

Selepas apa yang aku buat selama ini adalah salah, aku telah bertekad untuk menahan diri dengan membeli produk dari Israel laknatullah ini. Memang banyak lagi produk Israel laknatullah yang boleh kita boikot. In Sha Allah kita boleh selagi kita terdaya, selagi kita mampu demi Islam dan Allah SWT. Kita usaha apa yang mampu. Mohon kita sama-sama mempunyai usaha yang istiqamah dalam menyelamatkan bumi Palestin ini. Amin. 


Gencatan senjata telah dilaksanakan. Alhamdulillah. Namun, Israel laknatullah sememangnya tidak boleh menyimpan dan menepati segala janji mereka. Pagi tadi (23 November 2012) Israel melepaskan beberapa das tembakan yang mencatatkan satu kematian dan mencederakan beberapa pemuda yang lain ketika mereka cuba memanjat pagar tersebut untuk memacakkan bendera Palestin. Mari kita sama-sama berdoa kemenangan tetap menjadi milik kita. Mereka hanya perlukan doa kita.




Wajah-wajah Para Syuhadah yang meruntun jiwa.







Poster ni aku dapat dari page Aman Palestin. Jadi kepada sesiapa yang berkemampuan, in sha Allah ada kesempatan untuk melawat Gaza ini:





Untuk menghulurkan bantuan dan memberikan sumbangan:



 
 
"Barang siapa mengejarkan kebaikan seberat zarrah, nescaya dia akan melihat (balasan) nya. Dan barang siapa mengejarkan kejahatan seberat zarrah, nescaya dia akan melihat (balasan) nya" - Al-Zalzalah: ayat 7-8
 
 

Tanya kepada hati sendiri; Sanggupkah anda masih mampu membiarkan anak Palestin ini terus meratapi kepergian orang tersayang mereka pergi menghadap Illahi?



THE CHOICE IS IN YOUR HAND.


Wassalam.




Wednesday, June 27, 2012

RULES OF LIFE

Assalamualaikum wahai readers kesayangan. eh.


Hari ni lepas aku habis exam, dan nyebok baru nak layan Running Man sedangkan orang lain dah berapa kali katam cerita tuh, aku tetibe dapat semangat baru. Semangat baru nak update blog. Sape suka? Sape suka? *DANG!* Perasan yang amat. OkayFine, straight to the main point. Hari ni aku mahu cerita pasal Rules of Life. Pelik bukan bunyinya? So now, sila tukar mood anda kepada santai serius. Jom baca apa yang aku cuba nak sampaikan. 
Here we goooo ;)


*switch mood*

Akan ada satu saat dan ketika bila kita semua ditimpa musibah. Akan tiba satu ketika kita akan rasa yang hidup kita tak berguna. Mengapa kita rasa macam tuh? Kenapa kita sering rasa macam tuh? Sebenarnya kita lupa yang jadi seorang yang gembira dengan kehidupan bukan sahaja hanya berdasarkan material semata-mata. Jadi seorang yang gembira sebenarnya bila kita dapat memaafkan kesilapan orang lain dalam masa yang sama, kita dapat mendidik diri kita sendiri untuk terus berubah ke arah kebaikan.




Semua orang akan pernah rasa bila semua benda yang kita lakukan serba-serbi tak kena. Buat itu tak kena, buat ini tak menjadi. Bila sampai satu 'turning point', kita akan give up dengan kehidupan kita sendiri. Sehebat mana pun kita, sekuat manapun jasad kita, kita takkan lari dari menjadi lumrah seorang manusia biasa. Lumrah manusia biasa bila kita rasa diri kita tak sempurna seperti orang sekeliling. 




Rules of Life. Kau paham apa maksud tuh? Rules of Life ni sama jugak macam theory yang engkorang belajar dekat sekolah, universiti dan etc. Tapi mungkin Rules of Life ni lebih realistik. Sebab apa yang berlaku sekeliling kita sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan Rules of Life. Realistik bukan? Rules of Life akan kita sedar bila kita sudah rasa yang diri kita perlukan perubahan. Rules of Life akan muncul bila kita berada dalam situasi yang memerlukan kematangan diri untuk membuat sesuatu keputusan yang sukar. Rules of Life jugak bila kau terpaksa pilih sama ada kau sebenarnya perlukan makwe sekarang atau makwe pada masa hadapan. (#eh?). Senang cerita, Rules of Life ni semuanya terjadi dalam kehidupan sekeliling kita. Kau tak perlu lah nak bukak buku setebal-tebal 5 inci dan paham makna sebenar apa yang dimaksudkan dengan Rules of Life. 






Maaf. Bila kita sentiasa memaafkan orang lain, aku tak nafikan yang hidup kita akan lebih tenang. Yah, akan juga tiba sampai satu masa yang ego akan merintangi segala-galanya. Bila ego menguasai diri, perasaan rendah diri untuk meminta maaf itu akan serta-merta terus lupus dan akhirnya, kita akan terus hidup dalam keadaan yang penuh dengan hasad dengki dan iri hati. Kenapa aku cakap macam tuh? Sebab aku pernah mengalami situasi ini. Situasi yang mana ego aku mengatasi segala-galanya. Aku tak nafikan sebab aku manusia yang biasa. Pada satu malam, aku berfikir sejenak. Kenapa aku perlu bersikap macam tuh? Sedangkan Rasul pun ampunkan umatnya, ye edak? Jadi, aku ambil keputusan untuk meminta maaf kepada si polan si polan. Alhamdulillah, kehidupan aku lebih tenang selepas itu. Jauh lebih tenang daripada kehidupan aku yang sebelumnya.


Mesti akan ada yang cakap, "Eh, tak malu ker dedahkan rahsia sendiri?" . Bro and sista, aku cuma beri contoh. Contoh yang lebih realistik dan ianya memang pernah terjadi kepada diri aku. Mungkin itu lebih nampak impak? Aku berkongsi cerita supaya kita sama-sama dapat ikhtibar dan belajar dari kesilapan. Bukan semua orang diberi peluang untuk berubah, kan? Jangan risau. Aku lebih gembira menjalani hari-hari aku sekarang :) Indahnya kemaafan bila kau tahu macam mana dapat memaafkan orang lain dan buang jauh-jauh ego yang pernah kau simpan selama ni. 


Musa bin Imran bertanya : "Hai Tuhanku, siapakah hambaMu yang paling mulia di sisiMu? FirmanNya: " Siapa yang mengutamakan kemaafan sedangkan dia mampu membalas kejahatan orang lain."



Bila semuanya terjadi, satu je kau kena ingat. Allah akan beri kita sesuatu musibah bila kita dapat mengatasi musibah itu. Dengan satu syarat. Kita kena tenang dalam melalui segala musibah yang telah ditentukan itu. Pelangi akan muncul selepas hujan, bukan? Jadi, tak perlu gusar dan takut dengan masalah yang datang dalam hidup. Kau hanya perlu berusaha dan matangkan diri dalam menyelesaikan masalah yang membelenggu diri. Di sini wujudnya Rules of Life. Rules of Life bila kau uji diri kau dengan segala masalah yang dihadapi. 




[ Picture by Blade-bd on deviantART ]



Bukan semua orang akan pernah selalu diuji dengan Allah. Kalau Allah sayang kita, Allah akan uji kita dengan pelbagai bentuk ujian. Ujian itu buatkan kita terus tabah. Ujian itu juga akan membuatkan kita untuk terus terima hakikat yang langit kehidupan tak selalunya cerah. Pasrah dan Redha dengan ketentuanNya akan membuatkan kita untuk terus kuat dan terus ingat kepadaNya.

See yah!

Wassalam.



ftnote: Maaf kalau sudah lama tak update blog. It has been 2 months I guess. Sangat sibuk dengan kehidupan seorang pelajar. Nanti kalau ada masa lagi, aku update yep. By the way, please freely drop your comments for this entry. Tata. [twitter @encikkanan]




Friday, April 20, 2012

AKU SUKA ENGKAU. AKU TAK SUKA ENGKAU.



Aku merenung di jendela. Ternampak kerdipan bintang-bintang di langit yang seperti tahu perasaan aku sekarang. 'Persahabatan' yang terukir dalam kamus hidup aku telah menjadikan ianya salah satu kenangan terindah dalam hidup aku. Namun, aku harus percaya, aku harus mengerti dengan apa yang berlaku pasti akan ada maksud tersirat di sebaliknya.



Aku hanya mengintai jika ada kerdipan bintang yang menyapa. Mungkin ada sebutir, dan mungkin tiada langsung. Tidak mengapa. Seperti orang lain cakap, bukan semua yang kita mahukan akan terjadi. Keredaan sebagai seorang insan memang menjadi kekuatan dalam menghadapi ombak yang membadai dalam kehidupan. Stay strong.



Aku hanya kenal engkau pada 6 tahun yang lalu tapi bukan engkau yang sekarang. Segalanya berubah dalam sekelip mata. Bila tiada depan mata, semua perkara yang baik mahupun tidak akan berlaku. Tidak mengapa. Aku tak salahkan keadaan. Dan aku juga untuk mendesak diri aku untuk tidak salahkan sesiapa. Semua perkara berlaku bukan kehendak kita. Semua perkara yang berlaku hanyalah ketentuan dariNya. Namun, mungkin bukan masanya lagi. Aku terpaksa lupakan engkau. Aku terpaksa hapuskan semua kenangan.





Bumi tidak berputar hanya pada satu paksi. Musim berubah mengikut kekuasaan tuhan. Begitu juga manusia. Manusia tidak selama-lamanya akan jadi baik, dan tidak selama-lamanya akan jadi jahat. Akan tiba pada satu keadaan bila mana akan ada satu perkara yang berlaku tanpa kita duga. Kita sendiri akan berubah mengikut arus masa kehidupan. Berubah kepada yang lebih baik atau lebih buruk? Pilihan itu di tangan kita. 



Terdetik satu ketika, hati aku diketuk oleh satu perasaan yang sudah lama aku tidak rasa. Perasaan yang membuka segala isi kehidupan yang mengajar aku untuk membuka hati dan menerima orang lain selepas kekecewaan dahulu. Apakah perasaan ini? 



Aku mula langkah. Aku mula mengikut isi hati untuk menerima orang lain. Tapi aku masih berhati-hati untuk tidak mengulangi kesilapan yang dahulu. Engkau. Engkau. Yup engkau yang sentiasa menjadi igauan setiap masa. Mengapa hati selalu berdegup kencang setiap kali aku nampak kelibat engkau? Apakah perasaan ini?



"Aku suka engkau.." Adakah engkau dapat mendengar? Mungkin tidak. Orang kata, kalau kita mahukan sesuatu, biarlah hanya berdiam diri. Hanya diri sendiri yang mengerti dan mengadu kepada Yang Maha Esa. Bila kita sendiri percaya kepada ketentuanNya, insyaAllah Dia sendiri yang akan tolong kita.  



USAHALAH DENGAN APA YANG TELAH TUHAN BERI, BUKAN FIKIRKAN APA YANG TUHAN AKAN BERI. JANGAN JADI NUJUM JODOH 
- Hilal Asyraf -





Kenangan lama? Sila hapus serta merta dari kamus hidup aku. Kenangan baru? Semoga ianya menjadi titik tolak dalam kehidupan aku untuk terus menjadikan aku matang dalam menjalani kehidupan seharian dan tahu menilai yang mana yang baik, dan yang mana yang buruk. Semoga ianya direstui olehNya.




ftnote: percubaan pertama buat cerpen pendek. cerpen kah? erkk. sangat mengharapkan respon daripada kalian:)

Monday, April 16, 2012

KOMITMEN #1

Assalamualaikum readers baru, readers lama, stalker, secret admirer dan semualah! Hye! Dah lama sebenar nye jugak aku tak berceloteh dekat dalam blog aku. Mungkin ada yang rindu, mungkin ada yang tertunggu. Repeat, aku cakap MUNGKIN. entah-entah, tade sesape pun yang tunggu entry aku. Blogger suam-suam kuku memang la cenggini.Cepat mengaku siapa rindu entry merapu aku? HAHA



First of all, aku sangat-sangat nak mintak maaf dekat followers sebab diorang follow aku sebab nak ikuti entry aku. Tapi ape yang aku bagi? Ouch! Serius, aku sangat-sangat mintak maaf. Bukan sengaja aku tak nak update entry. Kekadang ada je aku tekan butang 'New Post', tapi bila dah bukak, blank. blurr. Semakin tua, semakin kurang pulak sumber inspirasi. Mungkin kah aku sekarang sudah tak ada 'Sumber Inspirasi' tuh? tett!



Kalau sebut pasal komitmen, dulu aku sangat aktif blogging. Kadang-kadang 1 entry akan siap untuk 1 minggu. Dan kalau terlebih eksaited, 2 entry dalam sehari. Sekarang? 1 entry sebulan pun tak tentu =P Harap semua boleh la paham ye sebab sekarang aku sangat sibuk dengan study. Pejam celik, pejam celik... Dah nak final. Apakah? -_______-"  Masa sangat pantas berlalu. Sekarang pun aku curi-curi masa untuk update entry yang tak seberapa ni. Page aku? Hmm, entah ade ke edak yang sudi menjenguknyee.. Sekarang sesuke hati je Market Zuckerberg tu tukar page aku jadi timeline. Dah la aku ni buta IT. So aku bantai je letak header blog sebagai cover page. hahah. Ada lagi yang tak tahu link page fb aku? Sila lihat di sidebar kanan :)



Dalam masa aku tak ada idea untuk update entry, Alhamdulillah masih ada yang sudi follow blog aku yang tak seberapa ni. Alhamdulillah jugak dan terima kasih bebanyak kepada semua yang masih bertahan dan bersabar follow aku. Ceh, ayat aku macam ucapan untuk ABPBH hari tuh. Puihh!



Anyway, I have something for you guys. This is my own quote oke. Kepada sesiapa yang mahu copy mahupun ingin share sebagai status facebook, sila maklumkan terlebih dahulu. haha. Poyo.



 
"KALAU KITA PERCAYA PADA KEAJAIBAN DAN KEKUASAAN DARIPADA-NYA, INSYAALLAH KEAJABAIAN ITU AKAN BERLAKU DAN DI SITULAH TITIK TOLAK BAGI KITA UNTUK TERUS TUNDUK ATAS KEKUASAANNYA"




Assalamualaikum:)



notahatikumilikmu.ewahh! : Terfaktab ada buat satu contest tulis entry untuk cari penulis baru dan aku rasa aku sangat tak layak untuk masuk contest ituwww~ bye!

Wednesday, March 7, 2012

HAKIKAT DITIPU.

Aku sememangnya tak nafikan yang bukan semua orang boleh bahagia tanpa ada peneman di sisi. Benar, Allah menciptakan seseorang itu dengan pasangannya sendiri.
Aku juga tidak menafikan bukan semua orang boleh hidup tanpa pasangan hidup. Pasangan hidup untuk berkongsi suka duka. Tapi kenapa ada sahaja yang boleh terus mengembuskan nafas di dunia yang fana ini?


Konsep menerima dan memberi bukan sesuatu yang mudah untuk diambil ringan. Bukan semua orang sanggup menerima di samping memenuhi kehendak memberi. Hati semua bukan boleh dijaga dengan perfect. Hati orang juga bukan seperti air, yang sentiasa mengalir dalam masa yang sama juga sanggup menerima segala bahaya dan halangan di hadapan. Hati seperti penjara. Terkunci bila diperlukan. Terperangkap bila ingin dibebaskan.






Aku sendiri bukan jenis yang boleh hanya menerima pengalaman lama sebagai satu titik noktah untuk memulakan kehidupan yang baru. Ini bukan dendam. Ini bukan ego. Tipu kalau ada yang katakan jika tidak terkesan dengan pengalaman buruk yang berlaku pada masa lampau. Sebagai manusia biasa, aku sendiri membuat kilaf dengan makluk manusia itu sendiri. Aku memaafkan. Tapi bagi sesetengah perkara, aku maaf kerana sehingga sekarang aku masih lagi tidak boleh terima. Ditipu hidup-hidup selama beberapa tahun lamanya.


Nasihat terbaik yang boleh diberikan kepada seseorang adalah 'Sabar' . Yup, kita kena sabar. Tapi bukan semua orang boleh sabar. Bukan semua orang boleh menerima sesuatu and say, 'Let bygone be gone' . Pasti akan ada secoret calar di hati. Jangan risau, aku akan belajar untuk memaafkan dan akan terus memujuk hati dan melepaskan apa yang pergi.


Well, jangan hipokrit kalau hati katakan hakikat ditipu sememangnya pedih. Pedih bagi yang merasa, mungkin suka bagi yang melakukan. Tapi ingat, insan yang ditipu bukan semudah untuk melupakan. Tambahan apabila ianya bertahun lamanya. Namun, aku harus akui. Kita harus saling memaafkan tentang kilaf yang telah berlaku. Dan aku masih belajar tentang itu. Jangan gusar, aku masih pegang pada prinsip , 'Memaafkan itu lebih baik' .


Tapi buat masa sekarang, aku masih tidak boleh terima "kau" lagi. I am tired.


Till then,
Mr Right.


notakaki : cepat nak buat kuiz neh. siapakah 'kau' itu? jengjengjeng!!


Saturday, February 25, 2012

SABAR HADAPI KETENTUAN

Peace be upon you.


Duduk berseorangan, aku hanya memikirkan setiap nasib yang bakal tiba pada masa yang mendatang. Sebagai manusia yang kerdil, akal fikiran tidak dapat menjangkakan apa yang bakal berlaku di kemudian hari. Tabah dan reda menjadi pegangan untuk memperoleh ketakwaan-Nya.


Aku sendiri tidak pernah merasa bagaimana kehilangan orang tersayang. Namun aku dapat merasakan bagaimana perasaan sahabat apabila kehilangan orang yang disayanginya. Seperti kebanyakan berkata, Berat lagi bahu memikul jika ingin dibandingkan dengan penderitaan batin yang kita lihat. Aku pasti, setiap manusia akan terus diuji oleh Penciptanya selagi ianya disayangi. Kekuatan diri menjadi titik tolak dalam menghadapi setiap ujian itu. Akal menjadi garis panduan bagi meneruskan peperangan hidup duniawi.


YANG PASTI, SETIAP MANUSIA AKAN MENJADI KUAT SETELAH DIUJI.



Rasulullah SAW pernah bersabda :

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah).” (Al-Baqarah: 214)



Aku sendiri akui yang kita sebagai manusia yang kerdil tidak akan pernah lari ujian daripadaNya.Cakap senang, tapi hati yang akan menghadapi. Sabar menghadapi ujian sememangnya salah satu kekuatan yang hanya akan dibina oleh orang-orang yang mempunyai hati yang murni dan bersih. 



Dari Abu Malik al-Asy’ari RA berkata, Rasulullah SAW bersabda:

“Sabar adalah cahaya…” (HR Muslim)



Sifat sabar bukan hanya meniti di bibir sahaja. Begitu juga bukan hanya dengan menyatakan sabar apabila menghadapi ujian. Sabar merupakan suatu ketegasan yang mana membenarkan hati sekaligus reda dengan ketentuan daripadaNya. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Setiap hikmah pasti akan muncul tiba sama ada cepat mahupun lambat. Yang penting, kita harus kuat menghadapi segala musibah yang datang.


Till then, 
Mr Right.



p/s : Kepada readers, mohon agar sedekahkan Al Fatihah atas pemergian arwah ayah kepada sahabatku, Faiqah Mohamad kelmarin. Semoga arwah ditempatkan di tempat orang-orang yang beriman, soleh dan solehah.              
     

Friday, February 17, 2012

NIKMAT SYUKUR ITU INDAH ♥

Peace be upon you. Hye semua. Tahukah anda yang bukan semua benda yang kita idamkan dalam dunia ni, kita boleh dapat? Mungkin kalau kita bernasib baik, benda yang diidamkan itu insyaAllah akan menjadi milik kita. Bukan semua juga berlaku tanpa diduga. Jadi, kita kenalah sentiasa bersedia dengan apa yang bakal berlaku kan:) 


Orang Malaysia selalu cakap yang hidup ini bagaikan roda. Roda takdenye yang berbentuk segi empat/segitiga/whatsoever lah bentuk kann. Roda berbentuk bulat. Kadang-kadang kita dekat atas, kadang-kadang kita dekat bawah. Tapi aku nak buat satu analisis sendiri. Kemain nak buat analisis segala macam la aku ni pandai sangat. HAHA. Okey, bayangkan kalau kita mempunyai sebuah pasu dan sebuah pasu bunga dan sebuah kebun bunga dan kite juga diberikan benih-benih bunga. Mungkin ramai yang terfikir kenapa perlu ada dua medium yang memang berbeza saiz : Pasu Bunga dan Kebun Bunga. Kalau anda, yang mana satu pilihan untuk membenihkan benih bunga itu?




Senario 1 : Pasu Bunga

Okey, Si A pilih untuk ambil inisiatif pasu bunga untuk menanam benih bunga itu. Mungkin Si A terfikir yang kerja lebih senang jika dibandingkan kalau nak amik kebun bunga sebagai inisiatif. Si A kemudiannya menanam benih bunga itu dalam pasu bunga. Tiap-tiap hari dia semangat siram dan jaga dengan sebaik yang mungkin. Ada dua situasi. Situasi I yang mana Si A menjaga benih itu dengan sebaik mungkin. Jaga dengan penuh rapi dan akhirnya bunga itu tumbuh dengan mekarnya. Situasi II yang mana pada mulanya Si A sungguh-sungguh jaga tapi lama kelamaan, Si A sudah jemu dan tinggalkan pasu bunga itu dalam keadaan yang tak terjaga. Nampak perbezaan? Perbezaan yang mana kalau kita ada usaha untuk menjaga , sudah pasti bunga itu akan tumbuh dengan baik kan. Silap-silap haribulan, kita boleh jual bunga itu. Kalau kita hanya buat kerja dengan sambil lewa, memang tak boleh nak cakap apa.


Senario 2 : Kebun bunga

Cuba bayangkan yang Si B ada kebun bunga dan juga diberi benih bunga untuk ditanam. Pada mulanya Si B sangat rajin menjaga bunga-bunga itu. Bayangkan juga dua situasi yang mana situasi tersebut seperti senario 1. Situasi I yang mana Si B sangat menjaga bunga-bunga tersebut dan akhirnya berjaya membuat 'duit' dengan hasil kerja kerasnya itu dan situasi II yang mana Si B lama-kelamaan meninggalkan kebun bunga tersebut dalam keadaan yang tidak dijaga dengan rapi. Nampak perbezaan antara dua situasi ini? Dan persamaan dengan senario 1 dan senario 2 ? 


Pengajaran situasi di atas, sebanyak mana usaha kita, sebanyak itu yang akan kita dapat. Memang situasi sama yang mana situasi Si A dan Si B menjaga amanah yang diberikan sebaik yang mungkin, bersungguh-sungguh dalam menanam bunga-bunga tuh, tapi perbezaan yang ketara sudah semestinya Si B akan dapat lebih keuntungan kerana lebih besar usaha yang diberikan, lebih banyak keuntungan yang kita dapat peroleh. Tak gitu?


**********


Dalam hal ni, usaha menentukan apa yang bakal berlaku pada masa hadapan. Bukan semua orang senang untuk sentiasa bernasib baik dalam kehidupan. Kalau yang mula-mula celik lihat dunia dah ada harta karun dekat tepi dia, memang tak payah risau apa lah. Memang 7 keturunan tak habis dimakan. Walaupun kalau kita tidak begitu bernasib baik, mungkin inisiatif kita sendiri yang bakal mengubah nasib itu. Hikmah yang bakal menyusul mungkin awal dan mungkin lambat. Namun, kita kena sedar yang hikmah itulah yang akan menyedarkan kita tentang apa maksud sebenar 'kesalahan' itu sendiri. 





Walau apa pun yang terjadi, senyum itu mungkin ubat yang terbaik. Mungkin senang untuk diucapkan bagi kita yang tak mengalami nasib itu, tapi kite kena percaya yang setiap yang berlaku pasti ada sebabnya yang tersendiri. After the rain, there are always rainbows. Mungkin Allah nak sedarkan kita apa yang betul dan apa yang tak betul. Sentiasa bersangka baik dengan Allah dan everything would be fine. Percayalah, Allah ada sebab Dia yang tersendiri. 
Allah Maha Mengetahui :)


Sabar it perlu sebenarnya. Orang kata 'Sabar itu separuh dari Iman' kan. Kalau kita hadapi sesuatu masalah, please and please keep telling yourself yang setiap masalah ada hikmah. Jangan terlalu mengikut perasaan dalam buat sesuatu tindakan. Tak kira lambat atau cepat, hikmah itulah yang akan menyedarkan kita. One more thing, bersyukur ketika menghadapi sesuatu musibah. Bukan semua orang akan diuji dan bukan semua orang juga mampu menghadapinya. Allah akan uji apa yang kita mampu kan? 
Okey, stop mumbling. Bye.



Till then,
Mr Right. 




Notamulutsendiri: Warna hari esok, kita yang bakal tentukan pada hari ini. Jangan putus asa dan teruskan untuk mencuba. Teruskan bersyukur dengan apa yang ada supaya tak timbul Kufur Nikmat:) Lastly, Nikmat syukur itu sememangnya indah. Jap, simpulan bahasa untuk 'kebun' tu 'sebuah' ke ek? HAHA. Fail BM !



p/s : Tamau bosan-bosan bace entry aku ni ek ! Entry berbentuk motivasi mungkin. hee
 

Saturday, February 11, 2012

'RABBITS' ITU 'ARNABS'.

Peace be upon you:) Hey semua ! Udah lama tak ketemu seh.. Yahh, yahh.. Aku tau aku dah lama tak update blog. Sampai satu tahap follower aku kurang. Meroyankah aku? Tidak. Jangan risau. Memang salah aku pun sebab salah aku yang dah tak update blog sangat kan. Kalau aku, aku pun akan unfollow. Maaf, bukan sengaja tak mau update. Cuma ilham saje tak mau hinggap dekat kepala otak ni. Tengah cuti semester, memang macam ni la kan. Hee.


Cuti semester tinggal lagi seminggu. Sekejap je haa cuti semester kali ni. Cuti semester lepas empat bulan, tapi semester ni cuma sebulan jek. Kalau cuti lama-lama pun, malas bertambah-tambah la nanti kan. Okey, ape sudah aku merapu neh=.= Nampak tajuk kat atas? Macam orang tak belajar bahasa je kan. Untuk pengetahuan korang, aku memang perosak bahasa sedunia. Lawak jek. Ampun, jangan saman aku sebab aku tak punya apa-apa. Hahah. 


Semenjak aku balik cuti ni, mak aku sudah bela arnab nama Putih ! Nak tengok gambar? 


Ouh, ini bukan arnabs nyee.. ini cuma gambar hiasan. Tapi warna sama. Haha


Actually bukan mak aku je yang bela arnab, akak aku pun bela. Jiran pun ada yang baru-baru ni yang bela arnab. Tah kenapa tetibe semua orang nak bela arnab. Musim bela arnab kah? Hahah. Arnab mak aku dok kawan dengan arnab jiran tuh. Tup Tup dah kapel=.= Takdak gheja betoi. 


 Ini ialah budak yang peminat setia bermain dengan arnab mak aku. Hahah



Ini arnabs akak aku. Ape tah nama depa.. Hahah. Comel ka? Aku cam geli=.=
Lepas pegang mesti basuh tangan guna sabun.


Alhamdulillah, hasil 'pernikahan' mereka, mereka telah dikurniakan 3 ekor arnabs junior yang agak comel. 2 ekor putih, sekoq hitam. Heheh.




Nampak yang tengah bergolek dalam bakul merah tuh? Haa.. itulah anak-anak mereka. 28 Januari hari tu lahir. Dah le bukak mata pun sekarang. Anak jiran dah cop nak sekoq-.-"


Dulu aku ada sekoq kucing siam yang sangat comel. At last kucing tu mati sebab kena langgar dengan kereta Pak Cik aku. Memang sedeh gila la kan. Masa tu raya kalau tak silap aku. Dah lama rasanye. Lepas tu family aku dah tak bela apa-apa. Disebabkan dah lama tak bela binatang perliharaan, so aku ada sedikit 'fobia' dengan binatang-bintanag neh. Actually aku tak suka sangat binatang-binatang perliharaan neh. Nak buat macam mane kan. Tapi aku sure orang puan mesti suka sangat dengan kucing, arnab, etc kann.. Well, orang puan kan penuh dengan kasih sayang. Ayat macam nak mengorat je kan. Chooii gila ! Hahah


Tapi selain sebab kat atas, aku wondergurls la jugak kenapa orang puan ni suke sangat dengan binatang-binatang ni ye? Mesti ada sebab lain kan. Cer kongsi, Cer kongsi. Mana la nak tau ceq bole buat pool survey ke kan. Oke tipu sebab aku tak serajin itu. HAHA. Boleh jugak kongsi kalau-kalau korang ade binatang peliharaan yang 'eksotik' dan 'tak eksotik' ke kan. eheh.


Bye.


Notakakiarnabarnabku : Blog aku kadang-kadang merapu. Tapi nak buat macam mana kan. Aku bukan ahli pemikir yang selalu ada ilham. Takpe la kot kadang-kadang kite nak merapu kan. Santai sekali-sekala. Hee. Orang puan = Orang Perempuan. Peace y0w !

Tuesday, January 31, 2012

IF YOU WANT TO BE A FAMOUS BLOGGER, BE A GIRL #MITOS

Peace be upon you. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak aku open 'New Post' ni. Selama ni nak je aku klik, tapi tak tahu nak update apa. Dalam orang lain sibuk menjalani kehidupan seharian, aku sibuk menyibukkan diri dengan Facebook, Twitter, Blog. Aku tengah cuti semester, dan mungkin sebab itu jugak lah otak aku tak boleh berkembang, jadi ilham pun susah nak dapat untuk update blog. Ouch, so pathetic !


IF YOU WANT TO BE A FAMOUS BLOGGER,
BE A GIRL !


Ayat tu aku dapat dari twitter kawan aku. Damn right ! Tapi jangan la si lelaki nak menyamar bertukar jadi perempuan pula kann. It's much better kalau kita jadi diri sendiri kan. Kalau jadi orang lain, sama ada anda tipu orang lain dan anda sendiri tipu diri sendiri. Enough mumbling ~


Mungkin dekat sini aku boleh katakan yang diorang-diorang ni public figure dalam dunia blogging. Sapa tak kenal Fatin Liyana, Maria Elena, Hanis Zalikha, Dunia di Sebelah Zara , Dena Bahrin dan blogger-blogger famous yang lain? Frankly to say, these girls buat blog memang ada isi. Aku bukan nak membodek, nak mengayat ke ape tapi serius kalau diorang ni semua update blog, memang ada isi. Memang itu sebab utama kenapa diorang-diorang ni famous. Gorgeous + Educated. Itu sebabnya diorang ni famous. Nak-nak kalau dah masuk majalah, model sana-sini kan. Tak ke beriban followers. Pergh ! Serius kagum. Ouh yah ! Aku sangat suka dengan artwork Dr Cinta neh. Check it out !


Mungkin ramai akan tertanya-tanya kenapa aku up-kan entry ini. Honestly dah lama aku perhati isu neh. Sejak dari aku mula-mula berblogging dulu cuma mungkin serunya tak sampai lagi. So sekarang aku nak cakap yang seru aku dah sampai la kann.. Mungkin Ya=P


Aku sendiri dapat rasa yang diorang ni pun sebenarnya bukan senang nak capai tahap macam sekarang. Kau engat senang nak dapat followers beriban? Aku pun tak dapat-dapat lagi tau tak? hahah. #GilaFollowers. Lain la kalau ada yang masih guna trick 'I follow you, Please follow me back'. Enough said, sila bawak slogan tu canang satu dunia. Kan seronok kalau diorang semua follow kau. Satu dunia woo ~ Mesti kau buat kenduri sekampung kannn #sarcasm . Well, cuba tanya blogger yang hebat sekarang, ada ke yang guna slogan macam tu masa diorang masih hijau dulu-dulu? Jangan jadi terlalu ingin mengharapkan jalan yang mudah untuk berjaya. Kalau readers rasa engkau punye blog patut di-follow, diorang akan follow dengan rela hati. 
Jangan risau. 


BLOGGING IS A PART OF MY LIFE
 

Dalam isu ni, aku tak ade la cakap yang blogger Lelaki tak se-famous blogger wanita. Sila potong jari kaki siapa tak kenal dengan The Other Khairul, Ayeem Ayam. Paling kuat pun kepada sesiapa yang suka gosip-gosip retisss ni, Beautiful Nara ade kan. Sampai dapat award Nuffnang amende tah baru-baru nehh.. Haa, sape cakap yang blogger lelaki tak se-famous blogger wanita. Cuma ada kelebihannye kalau blogger wanita pergi photoshoot sikit, lepas tu update blog, tup tup ramai yang follow. Kalau blogger lelaki yang pergi photoshoot dan update blog, ade yang nak bace? Haremmmm~ Apa-apa pun, semuanya bergantung pada usaha kita kan.


Manusia memang diciptakan untuk menyukai benda-benda yang cantik kan. Nak-nak perempuan. Kalau aku bukak blog dak-dak perempuan ni, jangan cakap laa.. Selagi ada ruang, mesti nak letak aksesori, pink sana, pink sini. Hee, tak salah pun. Itu blog anda kan. Jadi itu hak anda. Tak menjadi satu kesalahan pun. Kadang-kadang benda-benda yang macam tu yang boleh menarik perhatian orang untuk membaca kan. So pegang prinsip yang 'Kalau kita nak jadi blogger yang bermaruah, Jangan hanya omong kosong, Update selagi ianya mampu untuk memberi kesan kepada readers dan juga followers' . Tak gitu Mak Jemah? 


Rasanya cukup la kat situ aku merapu. Harap Kaum Adam tak salah sangka dengan apa yang aku update kali ni. Kaum Adam pun ada kelebihan kami sendiri. Mungkin tak ramai sebenarnya Kaum Adam dalam dunia blogger ni, tapi percayalah yang 'sikit' tu sebenarnya berkualiti. Ecewah! Kemain angkat bakul sendiri. Haha.


Till then, bye u'olls !
Mr Right.



Notakakikudidalammulutmu: Isu gender kalau nak diikutkan memang tak akan habis sampai bila-bila. Apa yang penting dan perlu kite tahu ialah; Setiap kejadian yang Allah ciptakan itu sememangnya ada keistimewaan dan kelebihannya yang tersendiri:)

Thursday, January 19, 2012

FACEBOOK VS TWITTER

Peace be upon you. Nampak tak apa yang lain? Blog aku dah bertukar wajah! Konon-kononnya sempena tahun baru lahh.. Tapi aku tak tukar header sebab aku suka header tuh yang Cik Kumbang buat. hee.. thanks! 

Well, macam dah lama gila aku tak update kan. Maaf sangat-sangat sebab rituh aku dalam tempoh memencilkan diri. Memencilkan diri? haha. Macam hape je bm aku. Tapi takpelah. Sebab itu semua benda elektronik aku dah tak aktif. Blog, Facebook, etc. Twitter? Well, sejak dua menjak aku dah pandai sikit main tweet-tweet ni, aku #aktif la jugak nak bertwitter kan. Ada orang ajukan pendapat dia kepada aku pasal ini:

TAK ADA MAKNANYA KALAU KAU DEACTIVATE FACEBOOK, DAN KAU ACTIVE TWITTER

Ladies and gentleman, Brothers and sisters, Pak cik dan mak cik.. Facebook dan Twitter memang sangat banyak perbezaan. Facebook kau ramai followers, tapi twitter suam-suam kuku macam aku nie, berapa je yang aku ada kan. Cuma Dr Fazley je yang follow twitter aku. Hahah. Ayat aku macam nak bagi penampar kan. Dah takle nak riak lagi kann. Padahal Dr Fazley follow ramai lagi, bukan aku ja. HAHA. Bagi aku, kalau kau melayan twitter, serius kau tak akan menghadap lama-lama sebab yahh.. Orang buat twitter pun bukan nak jadi macam Facebook, dan orang buat Facebook, bukannya nak jadikan Facebook tu macam Twitter yang kau boleh update status setiap masa. Okey, point aku kat sini, the reasons y aku active Twitter and deactivate my Facebook account is just untuk releasekan tension aku. Hidup aku serius tenang masa tak ada Facebook rituh. Mungkin, mungkin reasons aku ni tak ade lah nak munasabah benau tapi aku bagi kau orang senario ini:

Senario 1:

'Facebooker' update status : Hari ni aku gadoh dengan minah jongang sebelah rumah. Cilaka kau minah! Aku rejam kau cukup-cukup !!

Friend 1 komen : Ish kau nie. Kalau nak update status sekalipun, tak payah la nak guna bahasa macam tuh sekali. Malas la nak kawan ngan kau dah. Putus kawan ><

Friend 2 komen : Oit! Minah jongang tu kawan aku oke. Aku tak kira, aku nak report kat dia. Tak kira. Tak kira. Tak kira. (sambil hentak-hentak kaki)

Minah Jongang komen : Hoy! Hang pasaipa? Nak cari gadoh dengan aku? Mai la jumpa kat padang malam nanti. Aku gigit hang !!!!

Perbualan tamat dan depa gadoh sambil tarik-tarik rambut kat padang.

----------

Faham situasi tuh? Kan tak best kalau kau update status berbaur 'perasaan' macam tuh. Kan tak best kalau orang baca. Nanti timbul pergaduhan and bla bla bla.. Kan tak best. Kan tak best. erk, bape kali aku nak ulang kann.. Well, aku sendiri ada pengalaman macam tuh. Sebab tu aku up entry ni supaya pengalaman aku tu tak akan jadi pengalaman untuk korang jugak kann. Sama-sama kita belajar dari kesilapan:)

Let's assume senario dalam twitter:

Senario 2:

Peng-twitter tweet : Hari ni aku gadoh dengan minah jongang sebelah rumah. Cilaka kau minah! Aku rejam kau cukup-cukup !!

Peng-twitter 1 : 'Retweet'.

Peng-twitter 2 : 'Favorite'.

Selang beberapa minit... *krik*krik*krik*

Selang beberapa jam... *krik*krik*krik*

Dan akhirnya tweet tu hilang macam itu sahaja. Kembali buat benda yang tak lagha. 
Dan lepas tu tweet lagi :

Peng-twitter tweet : Nak gi makan Itik Panggang. Hampa makan dak???
Peng-twitter 1 : Kat mana weh?
Peng-twitter empunya tweet : Kat Kampung Kak Jah.
Peng-twitter 1 : Okey2.

Selang beberapa minit... *krik*krik*krik*

Selang beberapa jam... *krik*krik*krik*

Tutup lappy.

----------

Twitter ada limit. Limit yang korang tak boleh nak tulis banyak-banyak. Secara tak langsung, limit tu buatkan kita untuk fikir banyak kali setiap kali nak tweet/reply tweet. So bila kita limitkan apa yang kita nak tulis, mungkin itu tak akan mengguriskan hati sesiapa. Buat-buatlah masa tu kau tengah meroyan, then kau tak boleh taip panjang-panjang dalam twitter. For sure, ko kena limit-kan 'kemeroyanan' kau tuh kan (Okey, aku lah perosak bahasa dunia masa kini) So, aku sendiri tak rasa yang twitter suatu benda yang buang masa instead kalau kau guna facebook, memang kau akan menghadap benda alah tuh berejam-rejam. 

FACE THE BOOK, NOT THE 'FACEBOOK' . HAHA

Okey people, think first before you say something to others. Diorang ada reason diorang sendiri kenapa dia buat itu, kenapa dia buat ini. Tak akan semua benda nak kena bagitahu semua orang kann. Apa-apa pun, aku tak salahkan sesiapa dalam hal ini. Tak salahkan orang yang bertanya dan orang yang mengajukan pendapat sebab semua orang mempunyai hak untuk mengeluarkan pendapat kan:) 




Main point aku kat sini bukannya aku nak cakap yang Facebook tu melalaikan. Aku tak cakap yang aku tak akan active facebook dah. Kalau melalaikan, kenapa pendakwah-pendakwah semua menggunakan Facebook sebagai ruang untuk diorang sebarkan dakwah kan. Kenapa ada yang jumpa kawan-kawan lama melalui Facebook kan. Kenapa ada yang boleh buat Facebook sebagai ruang perbincangan tentang study kan. Itulah kebaikan Facebook yang orang lain tak tahu. Dan disebabkan aku deactivate Facebook ritu la, tak ada sapa nak jenguk blog aku. T.T sebab Page aku automatically deactivate jugak so entry latest tidak diupdate kat page la kan. Jangan risau. Kalau ada yang terlepas nak 'like' page aku dan baca entry-entry yang lepas, sila klik link di bawah:

PAGE FACEBOOK : PAGE MR RIGHT


Till then, bye !

Mr Right.

kakimukabelog : Aku ramai follow retisss sebab aku macam bajet yang aku #retiiissss ... puihh! Follow my twitter @encikkanan :)