ahli sarcasm

Tuesday, January 31, 2012

IF YOU WANT TO BE A FAMOUS BLOGGER, BE A GIRL #MITOS

Peace be upon you. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak aku open 'New Post' ni. Selama ni nak je aku klik, tapi tak tahu nak update apa. Dalam orang lain sibuk menjalani kehidupan seharian, aku sibuk menyibukkan diri dengan Facebook, Twitter, Blog. Aku tengah cuti semester, dan mungkin sebab itu jugak lah otak aku tak boleh berkembang, jadi ilham pun susah nak dapat untuk update blog. Ouch, so pathetic !


IF YOU WANT TO BE A FAMOUS BLOGGER,
BE A GIRL !


Ayat tu aku dapat dari twitter kawan aku. Damn right ! Tapi jangan la si lelaki nak menyamar bertukar jadi perempuan pula kann. It's much better kalau kita jadi diri sendiri kan. Kalau jadi orang lain, sama ada anda tipu orang lain dan anda sendiri tipu diri sendiri. Enough mumbling ~


Mungkin dekat sini aku boleh katakan yang diorang-diorang ni public figure dalam dunia blogging. Sapa tak kenal Fatin Liyana, Maria Elena, Hanis Zalikha, Dunia di Sebelah Zara , Dena Bahrin dan blogger-blogger famous yang lain? Frankly to say, these girls buat blog memang ada isi. Aku bukan nak membodek, nak mengayat ke ape tapi serius kalau diorang ni semua update blog, memang ada isi. Memang itu sebab utama kenapa diorang-diorang ni famous. Gorgeous + Educated. Itu sebabnya diorang ni famous. Nak-nak kalau dah masuk majalah, model sana-sini kan. Tak ke beriban followers. Pergh ! Serius kagum. Ouh yah ! Aku sangat suka dengan artwork Dr Cinta neh. Check it out !


Mungkin ramai akan tertanya-tanya kenapa aku up-kan entry ini. Honestly dah lama aku perhati isu neh. Sejak dari aku mula-mula berblogging dulu cuma mungkin serunya tak sampai lagi. So sekarang aku nak cakap yang seru aku dah sampai la kann.. Mungkin Ya=P


Aku sendiri dapat rasa yang diorang ni pun sebenarnya bukan senang nak capai tahap macam sekarang. Kau engat senang nak dapat followers beriban? Aku pun tak dapat-dapat lagi tau tak? hahah. #GilaFollowers. Lain la kalau ada yang masih guna trick 'I follow you, Please follow me back'. Enough said, sila bawak slogan tu canang satu dunia. Kan seronok kalau diorang semua follow kau. Satu dunia woo ~ Mesti kau buat kenduri sekampung kannn #sarcasm . Well, cuba tanya blogger yang hebat sekarang, ada ke yang guna slogan macam tu masa diorang masih hijau dulu-dulu? Jangan jadi terlalu ingin mengharapkan jalan yang mudah untuk berjaya. Kalau readers rasa engkau punye blog patut di-follow, diorang akan follow dengan rela hati. 
Jangan risau. 


BLOGGING IS A PART OF MY LIFE
 

Dalam isu ni, aku tak ade la cakap yang blogger Lelaki tak se-famous blogger wanita. Sila potong jari kaki siapa tak kenal dengan The Other Khairul, Ayeem Ayam. Paling kuat pun kepada sesiapa yang suka gosip-gosip retisss ni, Beautiful Nara ade kan. Sampai dapat award Nuffnang amende tah baru-baru nehh.. Haa, sape cakap yang blogger lelaki tak se-famous blogger wanita. Cuma ada kelebihannye kalau blogger wanita pergi photoshoot sikit, lepas tu update blog, tup tup ramai yang follow. Kalau blogger lelaki yang pergi photoshoot dan update blog, ade yang nak bace? Haremmmm~ Apa-apa pun, semuanya bergantung pada usaha kita kan.


Manusia memang diciptakan untuk menyukai benda-benda yang cantik kan. Nak-nak perempuan. Kalau aku bukak blog dak-dak perempuan ni, jangan cakap laa.. Selagi ada ruang, mesti nak letak aksesori, pink sana, pink sini. Hee, tak salah pun. Itu blog anda kan. Jadi itu hak anda. Tak menjadi satu kesalahan pun. Kadang-kadang benda-benda yang macam tu yang boleh menarik perhatian orang untuk membaca kan. So pegang prinsip yang 'Kalau kita nak jadi blogger yang bermaruah, Jangan hanya omong kosong, Update selagi ianya mampu untuk memberi kesan kepada readers dan juga followers' . Tak gitu Mak Jemah? 


Rasanya cukup la kat situ aku merapu. Harap Kaum Adam tak salah sangka dengan apa yang aku update kali ni. Kaum Adam pun ada kelebihan kami sendiri. Mungkin tak ramai sebenarnya Kaum Adam dalam dunia blogger ni, tapi percayalah yang 'sikit' tu sebenarnya berkualiti. Ecewah! Kemain angkat bakul sendiri. Haha.


Till then, bye u'olls !
Mr Right.



Notakakikudidalammulutmu: Isu gender kalau nak diikutkan memang tak akan habis sampai bila-bila. Apa yang penting dan perlu kite tahu ialah; Setiap kejadian yang Allah ciptakan itu sememangnya ada keistimewaan dan kelebihannya yang tersendiri:)

Thursday, January 19, 2012

FACEBOOK VS TWITTER

Peace be upon you. Nampak tak apa yang lain? Blog aku dah bertukar wajah! Konon-kononnya sempena tahun baru lahh.. Tapi aku tak tukar header sebab aku suka header tuh yang Cik Kumbang buat. hee.. thanks! 

Well, macam dah lama gila aku tak update kan. Maaf sangat-sangat sebab rituh aku dalam tempoh memencilkan diri. Memencilkan diri? haha. Macam hape je bm aku. Tapi takpelah. Sebab itu semua benda elektronik aku dah tak aktif. Blog, Facebook, etc. Twitter? Well, sejak dua menjak aku dah pandai sikit main tweet-tweet ni, aku #aktif la jugak nak bertwitter kan. Ada orang ajukan pendapat dia kepada aku pasal ini:

TAK ADA MAKNANYA KALAU KAU DEACTIVATE FACEBOOK, DAN KAU ACTIVE TWITTER

Ladies and gentleman, Brothers and sisters, Pak cik dan mak cik.. Facebook dan Twitter memang sangat banyak perbezaan. Facebook kau ramai followers, tapi twitter suam-suam kuku macam aku nie, berapa je yang aku ada kan. Cuma Dr Fazley je yang follow twitter aku. Hahah. Ayat aku macam nak bagi penampar kan. Dah takle nak riak lagi kann. Padahal Dr Fazley follow ramai lagi, bukan aku ja. HAHA. Bagi aku, kalau kau melayan twitter, serius kau tak akan menghadap lama-lama sebab yahh.. Orang buat twitter pun bukan nak jadi macam Facebook, dan orang buat Facebook, bukannya nak jadikan Facebook tu macam Twitter yang kau boleh update status setiap masa. Okey, point aku kat sini, the reasons y aku active Twitter and deactivate my Facebook account is just untuk releasekan tension aku. Hidup aku serius tenang masa tak ada Facebook rituh. Mungkin, mungkin reasons aku ni tak ade lah nak munasabah benau tapi aku bagi kau orang senario ini:

Senario 1:

'Facebooker' update status : Hari ni aku gadoh dengan minah jongang sebelah rumah. Cilaka kau minah! Aku rejam kau cukup-cukup !!

Friend 1 komen : Ish kau nie. Kalau nak update status sekalipun, tak payah la nak guna bahasa macam tuh sekali. Malas la nak kawan ngan kau dah. Putus kawan ><

Friend 2 komen : Oit! Minah jongang tu kawan aku oke. Aku tak kira, aku nak report kat dia. Tak kira. Tak kira. Tak kira. (sambil hentak-hentak kaki)

Minah Jongang komen : Hoy! Hang pasaipa? Nak cari gadoh dengan aku? Mai la jumpa kat padang malam nanti. Aku gigit hang !!!!

Perbualan tamat dan depa gadoh sambil tarik-tarik rambut kat padang.

----------

Faham situasi tuh? Kan tak best kalau kau update status berbaur 'perasaan' macam tuh. Kan tak best kalau orang baca. Nanti timbul pergaduhan and bla bla bla.. Kan tak best. Kan tak best. erk, bape kali aku nak ulang kann.. Well, aku sendiri ada pengalaman macam tuh. Sebab tu aku up entry ni supaya pengalaman aku tu tak akan jadi pengalaman untuk korang jugak kann. Sama-sama kita belajar dari kesilapan:)

Let's assume senario dalam twitter:

Senario 2:

Peng-twitter tweet : Hari ni aku gadoh dengan minah jongang sebelah rumah. Cilaka kau minah! Aku rejam kau cukup-cukup !!

Peng-twitter 1 : 'Retweet'.

Peng-twitter 2 : 'Favorite'.

Selang beberapa minit... *krik*krik*krik*

Selang beberapa jam... *krik*krik*krik*

Dan akhirnya tweet tu hilang macam itu sahaja. Kembali buat benda yang tak lagha. 
Dan lepas tu tweet lagi :

Peng-twitter tweet : Nak gi makan Itik Panggang. Hampa makan dak???
Peng-twitter 1 : Kat mana weh?
Peng-twitter empunya tweet : Kat Kampung Kak Jah.
Peng-twitter 1 : Okey2.

Selang beberapa minit... *krik*krik*krik*

Selang beberapa jam... *krik*krik*krik*

Tutup lappy.

----------

Twitter ada limit. Limit yang korang tak boleh nak tulis banyak-banyak. Secara tak langsung, limit tu buatkan kita untuk fikir banyak kali setiap kali nak tweet/reply tweet. So bila kita limitkan apa yang kita nak tulis, mungkin itu tak akan mengguriskan hati sesiapa. Buat-buatlah masa tu kau tengah meroyan, then kau tak boleh taip panjang-panjang dalam twitter. For sure, ko kena limit-kan 'kemeroyanan' kau tuh kan (Okey, aku lah perosak bahasa dunia masa kini) So, aku sendiri tak rasa yang twitter suatu benda yang buang masa instead kalau kau guna facebook, memang kau akan menghadap benda alah tuh berejam-rejam. 

FACE THE BOOK, NOT THE 'FACEBOOK' . HAHA

Okey people, think first before you say something to others. Diorang ada reason diorang sendiri kenapa dia buat itu, kenapa dia buat ini. Tak akan semua benda nak kena bagitahu semua orang kann. Apa-apa pun, aku tak salahkan sesiapa dalam hal ini. Tak salahkan orang yang bertanya dan orang yang mengajukan pendapat sebab semua orang mempunyai hak untuk mengeluarkan pendapat kan:) 




Main point aku kat sini bukannya aku nak cakap yang Facebook tu melalaikan. Aku tak cakap yang aku tak akan active facebook dah. Kalau melalaikan, kenapa pendakwah-pendakwah semua menggunakan Facebook sebagai ruang untuk diorang sebarkan dakwah kan. Kenapa ada yang jumpa kawan-kawan lama melalui Facebook kan. Kenapa ada yang boleh buat Facebook sebagai ruang perbincangan tentang study kan. Itulah kebaikan Facebook yang orang lain tak tahu. Dan disebabkan aku deactivate Facebook ritu la, tak ada sapa nak jenguk blog aku. T.T sebab Page aku automatically deactivate jugak so entry latest tidak diupdate kat page la kan. Jangan risau. Kalau ada yang terlepas nak 'like' page aku dan baca entry-entry yang lepas, sila klik link di bawah:

PAGE FACEBOOK : PAGE MR RIGHT


Till then, bye !

Mr Right.

kakimukabelog : Aku ramai follow retisss sebab aku macam bajet yang aku #retiiissss ... puihh! Follow my twitter @encikkanan :)