ahli sarcasm

Friday, April 20, 2012

AKU SUKA ENGKAU. AKU TAK SUKA ENGKAU.



Aku merenung di jendela. Ternampak kerdipan bintang-bintang di langit yang seperti tahu perasaan aku sekarang. 'Persahabatan' yang terukir dalam kamus hidup aku telah menjadikan ianya salah satu kenangan terindah dalam hidup aku. Namun, aku harus percaya, aku harus mengerti dengan apa yang berlaku pasti akan ada maksud tersirat di sebaliknya.



Aku hanya mengintai jika ada kerdipan bintang yang menyapa. Mungkin ada sebutir, dan mungkin tiada langsung. Tidak mengapa. Seperti orang lain cakap, bukan semua yang kita mahukan akan terjadi. Keredaan sebagai seorang insan memang menjadi kekuatan dalam menghadapi ombak yang membadai dalam kehidupan. Stay strong.



Aku hanya kenal engkau pada 6 tahun yang lalu tapi bukan engkau yang sekarang. Segalanya berubah dalam sekelip mata. Bila tiada depan mata, semua perkara yang baik mahupun tidak akan berlaku. Tidak mengapa. Aku tak salahkan keadaan. Dan aku juga untuk mendesak diri aku untuk tidak salahkan sesiapa. Semua perkara berlaku bukan kehendak kita. Semua perkara yang berlaku hanyalah ketentuan dariNya. Namun, mungkin bukan masanya lagi. Aku terpaksa lupakan engkau. Aku terpaksa hapuskan semua kenangan.





Bumi tidak berputar hanya pada satu paksi. Musim berubah mengikut kekuasaan tuhan. Begitu juga manusia. Manusia tidak selama-lamanya akan jadi baik, dan tidak selama-lamanya akan jadi jahat. Akan tiba pada satu keadaan bila mana akan ada satu perkara yang berlaku tanpa kita duga. Kita sendiri akan berubah mengikut arus masa kehidupan. Berubah kepada yang lebih baik atau lebih buruk? Pilihan itu di tangan kita. 



Terdetik satu ketika, hati aku diketuk oleh satu perasaan yang sudah lama aku tidak rasa. Perasaan yang membuka segala isi kehidupan yang mengajar aku untuk membuka hati dan menerima orang lain selepas kekecewaan dahulu. Apakah perasaan ini? 



Aku mula langkah. Aku mula mengikut isi hati untuk menerima orang lain. Tapi aku masih berhati-hati untuk tidak mengulangi kesilapan yang dahulu. Engkau. Engkau. Yup engkau yang sentiasa menjadi igauan setiap masa. Mengapa hati selalu berdegup kencang setiap kali aku nampak kelibat engkau? Apakah perasaan ini?



"Aku suka engkau.." Adakah engkau dapat mendengar? Mungkin tidak. Orang kata, kalau kita mahukan sesuatu, biarlah hanya berdiam diri. Hanya diri sendiri yang mengerti dan mengadu kepada Yang Maha Esa. Bila kita sendiri percaya kepada ketentuanNya, insyaAllah Dia sendiri yang akan tolong kita.  



USAHALAH DENGAN APA YANG TELAH TUHAN BERI, BUKAN FIKIRKAN APA YANG TUHAN AKAN BERI. JANGAN JADI NUJUM JODOH 
- Hilal Asyraf -





Kenangan lama? Sila hapus serta merta dari kamus hidup aku. Kenangan baru? Semoga ianya menjadi titik tolak dalam kehidupan aku untuk terus menjadikan aku matang dalam menjalani kehidupan seharian dan tahu menilai yang mana yang baik, dan yang mana yang buruk. Semoga ianya direstui olehNya.




ftnote: percubaan pertama buat cerpen pendek. cerpen kah? erkk. sangat mengharapkan respon daripada kalian:)

Monday, April 16, 2012

KOMITMEN #1

Assalamualaikum readers baru, readers lama, stalker, secret admirer dan semualah! Hye! Dah lama sebenar nye jugak aku tak berceloteh dekat dalam blog aku. Mungkin ada yang rindu, mungkin ada yang tertunggu. Repeat, aku cakap MUNGKIN. entah-entah, tade sesape pun yang tunggu entry aku. Blogger suam-suam kuku memang la cenggini.Cepat mengaku siapa rindu entry merapu aku? HAHA



First of all, aku sangat-sangat nak mintak maaf dekat followers sebab diorang follow aku sebab nak ikuti entry aku. Tapi ape yang aku bagi? Ouch! Serius, aku sangat-sangat mintak maaf. Bukan sengaja aku tak nak update entry. Kekadang ada je aku tekan butang 'New Post', tapi bila dah bukak, blank. blurr. Semakin tua, semakin kurang pulak sumber inspirasi. Mungkin kah aku sekarang sudah tak ada 'Sumber Inspirasi' tuh? tett!



Kalau sebut pasal komitmen, dulu aku sangat aktif blogging. Kadang-kadang 1 entry akan siap untuk 1 minggu. Dan kalau terlebih eksaited, 2 entry dalam sehari. Sekarang? 1 entry sebulan pun tak tentu =P Harap semua boleh la paham ye sebab sekarang aku sangat sibuk dengan study. Pejam celik, pejam celik... Dah nak final. Apakah? -_______-"  Masa sangat pantas berlalu. Sekarang pun aku curi-curi masa untuk update entry yang tak seberapa ni. Page aku? Hmm, entah ade ke edak yang sudi menjenguknyee.. Sekarang sesuke hati je Market Zuckerberg tu tukar page aku jadi timeline. Dah la aku ni buta IT. So aku bantai je letak header blog sebagai cover page. hahah. Ada lagi yang tak tahu link page fb aku? Sila lihat di sidebar kanan :)



Dalam masa aku tak ada idea untuk update entry, Alhamdulillah masih ada yang sudi follow blog aku yang tak seberapa ni. Alhamdulillah jugak dan terima kasih bebanyak kepada semua yang masih bertahan dan bersabar follow aku. Ceh, ayat aku macam ucapan untuk ABPBH hari tuh. Puihh!



Anyway, I have something for you guys. This is my own quote oke. Kepada sesiapa yang mahu copy mahupun ingin share sebagai status facebook, sila maklumkan terlebih dahulu. haha. Poyo.



 
"KALAU KITA PERCAYA PADA KEAJAIBAN DAN KEKUASAAN DARIPADA-NYA, INSYAALLAH KEAJABAIAN ITU AKAN BERLAKU DAN DI SITULAH TITIK TOLAK BAGI KITA UNTUK TERUS TUNDUK ATAS KEKUASAANNYA"




Assalamualaikum:)



notahatikumilikmu.ewahh! : Terfaktab ada buat satu contest tulis entry untuk cari penulis baru dan aku rasa aku sangat tak layak untuk masuk contest ituwww~ bye!